Ποιούν την νήσσαν για το αντιμόνιο Χίου οι Σύλλογοι Ιατρικός, Δικηγορικός και το ΤΕΕ

Τέσσερις μήνες τώρα, από τον περασμένο Ιούλιο, η Χίος έχει μπει σε μεγάλο ταραχτά με το κυβερνητικό σχέδιο για τις εξορύξεις αντιμονίου, όπως είχαμε επισημάνει χαρακτηριστικά στις 8 Ιουλίου 2024, πλήθος φορέων και πολιτών εκφράζουν με κάθε ευκαιρία την κάθετη αντίθεσή τους και κατ΄ εξοχής θεσμικοί φορείς του νησιού παραμένουν κυριολεκτικά κρυμμένοι.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου, ο θεσμοθετημένος φορέας υπεράσπισης της δημόσιας υγείας, αρκέσθηκε να κάνει ένα… τσα – έστω και συμβολικό – στην περιοχή των Αγιασμάτων και να επισημάνει την μεγάλη αξία του θερμαλισμού.

Έκτοτε, η απόλυτη σιγή, πλην – ίσως – της διακριτικής παρουσίας εκπροσώπων του στην εκδήλωση της περασμένης Τετάρτης, 6 Νοεμβρίου 2024, στο Εργατικό Κέντρο Χίου, όπου και μίλησε ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Χίου κ. Σπύρος Γανιάρης. Ο οποίος, όμως, εξέφρασε τις δικές του επιστημονικές απόψεις και όχι τον Ιατρικό Σύλλογο Χίου. Και μάλλον αυτή η παρουσία και κατάθεση απόψεων εκθέτει ακόμα περισσότερο τον θεσμικό φορέα.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου, κατ΄ εξοχήν θεματοφύλακας των δικαίων και του δικαίου της χιακής κοινωνίας παντελώς απών. Όταν για την εκδημία δικαστικών λειτουργών που σε κάποια φάση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους υπηρέτησαν στη Χίο εκδίδει μακροσκελείς και συγκινητικές ανακοινώσεις (και πολύ καλά κάνει, βεβαίως), στην περίπτωση μιάς διάτρητης και λεόντειας σύμβασης για τις εξορύξεις αντιμονίου δεν βρίσκει να πει ούτε μια κουβέντα. Κι ας τον «προκαλούν» με την τοποθέτησή τους επί του θέματος άλλοι συνάδελφοί τους, όπως συνέβη την περασμένη Τετάρτη με τις απόψεις που κατέθεσε η δικηγόρος κα Σεβαστή Πειραντάκου.

Η νομαρχιακή επιτροπή Χίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που αποτελεί τον εμβληματικό φορέα των Ελλήνων μηχανικών επίσης απουσιάζει από τον διάλογο για τις εξορύξεις αντιμονίου στην Βόρεια Χίο, ενώ εξ επαγγέλματος έπρεπε να είχε αναλάβει ηγετικό ρόλο για την ενημέρωση της χιακής κοινωνίας. Κάποια στιγμή, ο πρόεδρός του όχι βεβαίως με την θεσμική ιδιότητά του, αλλά ως μηχανικός και πολίτης, κάτι έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, υποβαθμίζοντας έτσι τον ρόλο και των μηχανικών και του ΤΕΕ στο μείζον για τη Χίο ζήτημα. Το σχόλιο αυτό, προς ενίσχυση της δημοτικής αρχής του κ. Γιάννη Μαλαφή, που απροκάλυπτα βάζει πλάτες στην κυβέρνηση για τις εξορύξεις, διάβασε αντιδήμαρχος στην μονοθεματική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το αντιμόνιο. Σχολίασε δε ότι από αυτό το κείμενο αναδύεται θετική αύρα για την επένδυση. Ακόμα πιο χαμηλά για το επιστημονικό σώμα των μηχανικών και το ΤΕΕ.

Η δημόσια διαβούλευση που υλοποίησε μέσα από την ιστοσελίδα του δήμου Χίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις εξορύξεις αντιμονίου στην Βόρεια Χίο, συγκέντρωσε απίστευτα μεγάλο αριθμό απόψεων, προτάσεων και σχολίων από φορείς και πολίτες του νησιού. Έλαμψαν, όμως, με την απουσία τους οι αναφερόμενοι θεσμικοί φορείς της Χίου.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ