Πόλεμος στη Ν. Χίο από τις κλοπές στην μαστίχα

Σημείο των καιρών η μαστιχοκλοπή αποτελεί μάστιγα για τους μαστιχοπαραγωγούς κάθε χρόνο αυτή την περίοδο. το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση και τα κρούσματα καθημερινά αυξάνονται με τους μαστιχοπαραγωγούς σε όλα σχεδόν τα χωριά να καταγγέλλουν κλοπές στην παραγωγή τους.

Οι κλοπές διαπιστώνονται όταν όλα είναι πολύ αργά, όταν ο παραγωγός βρίσκεται στο χωράφι να μαζέψει τη σοδειά του και βλέπει αυτό να το έχει κάνει κάποιος επιτήδειος.

Μέχρι στιγμής κρούσματα κλοπής μαστιχιού έχουν καταγγελθεί σε Πυργί, Νένητα, Καλλιμασιά και Νεχώρι. Μάλιστα στα Νένητα ο επίδοξος κλέφτης πιάστηκε επ΄αυτοφώρω αλλά είναι άγνωστο αν ο ιδιοκτήτης των μαστιχόδενδρων προχώρησε τελικά σε μήνυση.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Έχουνε καταγγελθεί πολλαπλά κρούσματα σε πολλά χωριά. Θεωρώ ότι όσο όλοι εμείς αρνούμαστε να κινηθούμε νομικά εναντίον αυτών που μας κλέβουν είναι αδύνατον να βρεθεί λύση. Την προηγούμενη εβδομάδα έπιασαν έναν μαστιχοκλέφτη επ’ αυτοφώρω στα Νένητα. Περιμένω να δω θα του κάνουν μήνυση; Τα έξοδα δεσμεύεται να τα πληρώσει η ΕΜΧ», εξηγεί την κατάσταση ο πρόεδρος της ΕΜΧ κ. Γιώργος Τούμπος , υποσημειώνοντας και την αδυναμία των μαστιχοπαραγωγών να κινηθούν νομικά προστατεύοντας την ιδιοκτησία τους.

Πολλές φορές ο «κλέφτης» είναι γνωστός χωριανός ή κοντοχωριανός και οι διαπροσωπικές σχέσεις δημιουργούν συστολές στουςμαστιχοπαραγωγούς να κινηθούν νομικά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο φόβος της τιμωρίας για πολλούς.

Επίσης, οι πιθανότητες σε τόσο μεγάλες εκτάσεις να συλληφθούν οι δράστες την ώρα που δεν υπάρχει έλεγχος και φύλαξη ειδικά τις νυχτερινές ώρες είναι μηδαμινές κάτι που επίσης συμβάλει στην έξαρση της παραβατικότητας.

Ο μοναδικός συνεταιρισμός τοπικός ο οποίος κάθε χρόνο προσλαμβάνει μαστιχοφύλακες είναι στα Νένητα ενώ στα υπόλοιπα χωριά ο καθένας προσπαθεί να προστατέψει την ιδιοκτησία του μόνο τους με αμφίβολα αποτελέσματα.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια