«Πόρτα» από φορείς της Χίου στο διαδικτυακό… τροπάρι του Μηταράκη

Ο ένας μετά τον άλλο οι φορείς της Χίου απορρίπτουν την επιχείρηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη να αναζητήσει συμμάχους στο εγχείρημά του για την κατασκευή της υπερδομής προσφύγων και μεταναστών στη Χίο και δηλώνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην σημερινή, Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022, διαδικτυακή σχετική συζήτηση.

Μετά την απόρριψη της πρόσκλησης από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΟΕΒΕ) Χίου, αρνητικοί δηλώνουν, επίσης, το Εργατικό Κέντρο Χίου, η ΑΔΕΔΥ, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Χίου, το Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου (ΣΕΣΝΟΧ).

Στην συζήτηση θα συμμετάσχει ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου και για λόγους ευγενείας και δεοντολογίας αφού εκλήθη, σχολιάζει η πρόεδρός του κα Ανθίππη Ζαννάρα, που προσθέτει ότι είναι δεδομένη η αντίθεση του Συλλόγου, καθώς και η στήριξη που παρέχει σε όλες τις δικαστικές ενέργειες του δήμου Χίου. Δηλώσεις συμμετοχής έγιναν, επίσης, από εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Χίου και του Ν.Τ Χίου του ΤΕΕ.

ΑΔΕΔΥ: Να γίνεται μόνο καταγραφή και ταυτοποίηση στα νησιά

Η Ε.Γ του  Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ σας γνωρίζει ότι στην διαδικτυακή εκδήλωση του κ. Μηταράκη για το προσφυγικό – μεταναστευτικό για την οποία λάβαμε διαδικτυακή πρόσκληση δεν θα συμμετέχουμε.

Η Ε.Γ. αταλάντευτα δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση:

Αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε, απαιτούμε:

• Καμία νέα δομή στα νησιά μας ούτε στο Θόλος, ούτε πουθενά, να κλείσει άμεσα η ΒΙΑΛ.

• Κλείσιμο των hotspot.

• Να απεγκλωβιστούν με ευθύνη της κυβέρνησης άμεσα όσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα νησιά μας.

• Να καταργηθεί η οποιαδήποτε ερμηνεία περί υποχρεωτικού γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και να μην υπάρξει πρόβλεψη για κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση.

• Να γίνεται μόνο καταγραφή και ταυτοποίηση στα νησιά! Καμία άλλη διαδικασία που αφορά το μεταναστευτικό (για παράδειγμα αιτήσεις και απονομή ασύλου, ΠΡΟΚΕΚΑ κ.ά.).

• Διαδικασίες ασύλου στην Τουρκία με ευθύνη του ΟΗΕ και για όσους περνούν στην ελληνική επικράτεια να γίνεται στην ενδοχώρα και στις χώρες προορισμού.

• Ούτε στο Θόλος ούτε πουθενά, στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν είναι τα νησιά!

ΟΕΒΕ: Είναι η ξεκάθαρα αντίθεσή μας σε τέτοιου είδους φιέστες

Το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Χίου σήμερα 11 Ιανουαρίου 2022 πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη μετά την πρόσκληση του κ. Μηταράκη σε τηλεδιάσκεψη και αποφάσισε να μην συμμετάσχει, καθώς αυταρχικά έχουν αποφασιστεί τα πάντα. Ο λόγος της αποχής μας είναι η ξεκάθαρα αντίθεσή μας σε τέτοιου είδους φιέστες και εμμένουμε στις ήδη εκφρασμένες  θέσεις μας:

– Ματαίωση της δημιουργίας νέας υπερδομής στο νησί μας – Κλείσιμο της ΒΙΑΛ.

– Δημιουργία μιάς και μόνο δομής  500 ατόμων που θα πραγματοποιεί καταγραφή, ταυτοποίηση και θα προωθεί τους πρόσφυγες στην ενδοχώρα, με την οποία συμφωνεί και η πλειοψηφία του χιώτικου λαού.

– Απεγκλωβισμό νησιών και προσφύγων με επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ταξιδιωτικών εγγράφων στους δικαιούχους.

– Αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες ζωής για όσο διάστημα παραμένουν στα νησιά μας οι πρόσφυγες – μετανάστες.

ΣΕΣΝΟΧ: Είμαστε κατά της οποιασδήποτε υπερδομής – φυλακής

Με αφορμή την διαδικτυακή εκδήλωση του κ. Μηταράκη για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

Το γραφείο του κ. υπουργού επικοινώνησε μαζί μας προκειμένου να μας ενημερώσει, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει και την συμμετοχή μας.

Το Δ.Σ. του ΣΕΣΝΟΧ έχει συνταχθεί με τον αγώνα που δίνει το Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ και η συντονιστική επιτροπή αγώνα αιρετών και κατοίκων και ως εκ τούτου είμαστε κατά της οποιασδήποτε υπερδομής – φυλακής της Ε.Ε. και της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες και μετανάστες, που καταδικάζει το νησί μας και τους ίδιους στον μαρασμό.

Αγωνιζόμαστε μόνο για έναν χώρο καταγραφής και ταυτοποίησης, για τον απεγκλωβισμό τους από τα νησιά με σύντομες διαδικασίες και λειτουργίες ασύλου, είτε στην Τουρκία, είτε στις χώρες προορισμού, είτε στην ενδοχώρα.