
Πρόσκληση σε συγκέντρωση ενότητας της Χίου
Πρόσκληση για μαζική συμμετοχή των πολιτών της Χίου στην συγκέντρωση – συναυλία για το προσφυγικό, την προσεχή Παρασκευή 7 Οκτωβρίου και ώρα 6.30 μ.μ., στην πλατεία Βουνακίου, απευθύνουν εκπρόσωποι μαζικών φορών του νησιού.
Είναι μια εκδήλωση συμφιλίωσης, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα οι Χιώτες μεταξύ μας, αλλά ούτε και με τους πρόσφυγες, επεσήμανε ο εκπρόσωπος των νοσοκομειακών γιατρών της Χίου κ. Γιάννης Μαλαφής, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε το νομαρχιακό τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016.
Αφού αναφέρθηκε στην ανεπάρκεια της κυβέρνησης για την διαχείριση του προσφυγικού, ο κ. Μαλαφής τόνισε ότι τεχνητά δημιουργούνται θέματα ξενοφοβίας, που δεν έχουν σχέση ούτε με τον πολιτισμό μας, ούτε με την κουλτούρα μας και δεν ταιριάζουν στους πολίτες της Χίου. Και δεν πρέπει, πρόσθεσε, να αφήσουμε τέτοιο γήπεδο σε κανέναν.
Ο κόσμος της Χίου πρέπει να έρθει στην συγκέντρωση – συναυλία για να καταθέσει την αγωνία του, να δείξουμε ότι αντίπαλοί μας δεν είναι οι πρόσφυγες, αλλά η πολιτική της κυβέρνησης και η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, τόνισε ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ κ. Γιώργος Αμπατζής. Απαντώντας σε ερώτηση για την προηγούμενη συγκέντρωση, στις 28 Σεπτεμβρίου, τόνισε ότι η συγκέντρωση της Παρασκευής δεν έχει την έννοια της αντιπαράθεσης. Ωστόσο, τόνισε είμαστε κατά των ξενοφοβικών, φασιστικών και ρατσιστικών φαινομένων, που εκδηλώθηκαν σε τοπικό επίπεδο σε άλλες συγκεντρώσεις.
Η κα Σοφία Γατανά, εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ και των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, αναφέρθηκε στον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στη Χίο, κάτι που δεν μπορεί να αντέξει η χιώτικη κοινωνία και κάλεσε τους πολίτες να κατευθύνουν την οργή τους σε εκέινους που πραγματικά είναι υπεύθυνοι, στις πολιτικές της κυβέρνησης και της Ε.Ε.
Στην ανθρώπινη διάσταση του προβλήματος των προσφύγων και μεταναστών ανάμεσα στους οποίους είναι και αρκετοί με σοβαρά προβλήματα υγείας αναφέρθηκε η πρόεδρος του Παγχιακού Συλλόγου ΑμεΑ κα Σοφία Μιχάλα και κάλεσε τους πολίτες της Χίου να μην παρασύρονται από ακραίες φωνές, αλλά να ανεβάσουν ψηλά την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά τους.
Ο κ. Παναγιώτης Νικήτας, γραμματέας της ΕΛΜΕ Χίου επεσήμανε με την σειρά ότι δεν έχουμε δικαίωμα να κρατάμε εγκλωβισμένους τους πρόσφυγες στο νησί και ο καθένας από την επαγγελματική του θέση έχει υποχρέωση να παρέχει τα ανθρωπίνως δυνατά (υγεία, εκπαίδευση κ.λπ.), όπως ακριβώς κάνει και για όλους τους πολίτες της Χίου.
Από αριστερά προς τα δεξιά ο κ. Νικήτας, η κα Μιχάλα, ο κ. Μαλαφής, η κα Γατανά και ο κ. Αμπατζής
Προσκλήσεις μαζικών φορέων
Ανακοινώσεις, με τις οποίες καλούν σε μαζική συμμετοχή στην συγκέντρωση εξέδωσαν φορείς του νησιού.
Ο Σύλλογος Γυναικών Χίου καλεί «τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας που ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους να εκφράσουν έμπρακτα και με πολύμορφο τρόπο την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, απομονώνοντας το ρατσιστικό δηλητήριο που καλλιεργείται, τα φαινόμενα εκμετάλλευσης εις βάρος των ξεριζωμένων. Καλούμε σε καταδίκη και απομόνωση των δράσεων της Χ.Α. που επιδιώκει να καλλιεργήσει ρατσιστικά αντανακλαστικά, να σπείρει το δηλητήριο στη νέα γενιά, ψαρεύοντας σε θολά νερά με την προβιά του “αγανακτισμένου”».
Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου στην ανακοίνωση – πρόσκληση εκφράζει την αντίθεσή του «με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης που εγκλωβίζει στο νησί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στους κατοίκους» και προσθέτει:
– Απαιτούμε άμεση μετακίνησή τους από το νησί και απεγκλωβισμό τους από τη χώρα.
- Όχι στη λειτουργία και στην επέκταση των hot spot με οποιαδήποτε μορφή. Να διαμορφωθούν ανοικτές δομές προσωρινής φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
- Καταδικάζουμε τους τραμπουκισμούς και την βία των ναζιστικών ομάδων. Απομονώνουμε αυτούς που ενοχοποιούν για τα προβλήματα τους πρόσφυγες δηλαδή τα θύματα και αθωώνουν τους υπεύθυνους.
Η εκτελεστική γραμματεία Χίου της ΑΔΕΔΥ καλεί τον λαό της Χίου «να αντιδράσει, να αγωνιστεί για τα δικαιώματά του, να μην αφήσει να φωλιάσει στην καρδιά του ο φασισμός και το ρατσιστικό μίσος».
– Είμαστε αντίθετοι με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης που εγκλωβίζει στο νησί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στους κατοίκους. Απαιτούμε άμεση μετακίνησή τους από το νησί και απεγκλωβισμό τους από τη χώρα.
– Όχι στη λειτουργία και στην επέκταση των hot spot με οποιαδήποτε μορφή. Να διαμορφωθούν ανοικτές δομές προσωρινής φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
– Καταδικάζουμε τους τραμπουκισμούς και την βία των ναζιστικών ομάδων. Απομονώνουμε αυτούς που ενοχοποιούν για τα προβλήματα τους πρόσφυγες δηλαδή τα θύματα και αθωώνουν τους υπεύθυνους.
– Να φύγει τώρα το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους πολέμους που δημιουργούν τις στρατιές των απελπισμένων προσφύγων.


