Πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για τον ρουκετοπόλεμο

Πρόσκληση στους βουλευτές Χίου, του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη και της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότη Μηταράκη απευθύνει η νομαρχιακή επιτροπή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ και τους καλεί να μην χρονοτριβούν και να κάνουν κοινή προσπάθεια, ώστε να διεξαχθεί ο ρουκετοπόλεμος.

Η ανακοίνωση – πρόσκληση αυτή έρχεται μετά από τις παρεμβάσεις των δύο βουλευτών κατά τις τελευταίες ημέρες, συνοδεύεται – ωστόσο – με κριτική στον κ. Μηταράκη που τα βάζει με τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο και κατηγορεί ότι δεν θέλει τον ρουκετοπόλεμο, λέγοντάς του ότι «καλό είναι να ηρεμήσει. και να μην μπερδεύεται. Δεν νομοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου αλλά οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου».

Προφανώς εν προκειμένω ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ μάλλον επιχειρεί να ρίξει την μπάλα στην εξέδρα, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που κυρίως αποτελεί την κυβέρνηση και δική της πρωτοβουλία μπορεί να είναι η κίνηση των διαδικασιών για την θεσμοθέτηση του εθίμου.

Ωστόσο και παρά ταύτα αποτελεί θετική κίνηση η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χίου, πλην – όμως – έρχεται μάλλον αργά και είναι αβέβαιον κατά πάσον θα καμφθούν οι αντιδράσεις των Βρονταδούσων και επιτευχθεί εν τέλει η διεξαγωγή του ρουκετοπόλεμου.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Για όλους   εμάς τους Χιώτες και τις Χιώτισσες, Πάσχα στη Χίο σημαίνει ρουκετοπόλεμος, Ένα έθιμο που ξεκινά από την εποχή της τουρκοκρατίας.

Τα έθιμα και οι παραδόσεις αποτελούν στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και έχουμε καθήκον να τα διαφυλάξουμε και να τα διατηρήσουμε όπως ήταν.

Είναι δεδομένο και αποδεκτό από τους περισσότερους ότι τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιήθηκε το έθιμο για να στηθούν φαντασμαγορικά σώου. Είναι, επίσης, δεδομένο ότι οι περίοικοι των δύο εκκλησιών στην περιοχή του Βροντάδου (Αγίου Μάρκου και Παναγίας Ερυθειανής), έχουν ταλαιπωρηθεί και κινδυνεύσει συγχρόνως.

Με αυτά τα δεδομένα φθάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο στο οποίο όμως πρέπει να βρεθεί λύση για να μην αφήσουμε άλλη μια χρονιά να ματαιωθεί.

Επειδή, όμως, χρησιμοποιείται και ο ρουκετοπόλεμος από τον βουλευτή της Ν.Δ. για να κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ Χίου, έχουμε να του πούμε ότι: Αντί να ρίχνει για δεύτερη χρονιά άδειες ρουκέτες υποκρινόμενος ότι νοιάζεται για τον ρουκετοπόλεμο προσπαθώντας να δημιουργεί ψεύτικη εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ Χίου με δηλώσεις όπως: « Τους ρωτάω, τόσους μήνες μετά, που είναι η δική τους διορθωμένη τροπολογία; Είναι σαφές ότι ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλει τον ρουκετοπόλεμο, γιατί όμως δεν το λέει ευθέως», καλό είναι να ηρεμήσει. και να μην μπερδεύεται. Δεν νομοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου αλλά οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου από πλευράς του στηρίζει απερίφραστα την συνέχιση του έθιμο του ρουκετοπόλεμου. Όλα τα άλλα αποτελούν αποκύημα της φαντασίας του κ. Μηταράκη και μικροπολιτική.

Για εμάς, τα έθιμα δεν συντηρούνται με νομικές τροπολογίες αλλά από τις τοπικές κοινωνίες αναλλοίωτα, ή με μικρές παραλλαγές στο χρόνο, γιατί τα έθιμα και οι παραδόσεις αντιπροσωπεύουν τον τόπο μας και την πατρίδα μας.

Διαβάσαμε όμως και την ανακοίνωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη που αναφέρει: « Στηρίζω την προσπάθεια των «Φίλων Βρονταδούσικων Εθίμων» , πιστεύοντας ότι εφόσον ευοδωθεί, εφόσον δηλαδή φανεί εμπράκτως ότι είναι δυνατή η επαναφορά του εθίμου στο αρχικό του πνεύμα, θα διευκολύνει και την νομική διευθέτηση της διεξαγωγής του».

Πιστεύουμε πως ο κάθε πολίτης μπορεί να διαπιστώσει ότι και οι δύο βουλευτές του νησιού μας, με σαφείς διαφορές ως προς το περιεχόμενο, συζητούν την νομική διευθέτηση της διεξαγωγής του εθίμου. Αντί λοιπόν να αφήνουν το χρόνο να περνά ας κάνουν μια κοινή προσπάθεια και οι δυο προς τον κοινό στόχο: Να μην σταματήσει ένα έθιμο που είναι ταυτισμένο με τον Βροντάδο και την Χίο μας».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια