Προσβάλλουν τους φοιτητές οι συνθήκες σίτισης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Με μελανά χρώματα περιγράφει τις συνθήκες που επικρατούν στην λέσχη σίτισης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, καλώντας σε κινητοποίηση – διαμαρτυρία, σήμερα Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 11.30 το πρωί, στο γραφείο του προϊσταμένου της διοίκησης, στο Μιχάλειο κτίριο.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει, αναλυτικά, τα ακόλουθα:

Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε υγειονομικός έλεγχος στις εγκαταστάσεις της σίτισης του Πανεπιστημίου στη Χίο και έφεραν στην επιφάνεια αυτό που λίγο – πολύ ήταν κοινό μυστικό, τόσο για όσους από εμάς σιτίζονται στη λέσχη, όσο και για τη μέριμνα και τη διοίκηση του πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα, μόνο τα πιο “χτυπητά”:

  • Οι εγκαταστάσεις κρίνονται ακατάλληλες και ο εξοπλισμός είναι ο ίδιος από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία της λέσχης.
  • Δεν τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη υγειονομικά μέτρα με αποτέλεσμα να παίζουμε με την τροφική δηλητηρίαση με κάθε μπουκιά (π.χ. μούχλα, κατεψυγμένα κρέατα).
  • Στη σίτιση απασχολούνται 6 εργαζόμενοι, ενώ η σύμβαση προβλέπει 7 μεταξύ πανεπιστημίου και εργολάβου.
  • “Τσιγκουνεύονται” και το λίγο φαΐ, αφού παρά τα όσα αναφέρει η σύμβαση δεν προσφέρεται ούτε πρωινό, ούτε γλυκό.
  • Στο κτίριο δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου, βάζοντας έτσι σε δεύτερη μοίρα την ζωή φοιτητών και εργαζομένων, καθώς σε περίπτωση φωτιάς ή σεισμού, όπως σε Τουρκία και Συρία είναι όλοι εκτεθειμένοι.

Φυσικά, κανένας φοιτητής που σιτίζεται από τη μέριμνα δεν πέφτει από τα σύννεφα, αφού γνωρίζουμε τι σημαίνει… “ποιότητα”, ενώ έχουμε δει πολλές φορές ωμά κρέατα και άλλα επικίνδυνα. Η κατάσταση αυτή, δυστυχώς, δεν είναι η “εξαίρεση”. Είναι ζωντανές εικόνες από το λεγόμενο “σύγχρονο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο” με τα υψηλά σκορ στις αξιολογήσεις και τις διαφημιστικές εκδηλώσεις για εταιρίες – μεγαθήρια. Είναι το πραγματικό πρόσωπο του πανεπιστημίου των ΣΔΙΤ, της υποχρηματοδότησης και της λογικής “κόστους – οφέλους”.

Μπροστά σε αυτές τις άθλιες συνθήκες που δικαιολογημένα μας γεμίζουν με οργή και αηδία, ο μόνος δρόμος που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση είναι η συλλογική διεκδίκηση των αυτονόητων δικαιωμάτων μας εν έτη 2023. Είναι να κάνουμε πέρα όλους αυτούς που μέσα στη χρονιά πρότειναν “ερωτηματολόγια για το πόσο ικανοποιημένοι είμαστε” και “να συνεχίσουμε να πληρώνουμε 30 ευρώ το μήνα για να μην μπει μέσα ο εργολάβος”. Είναι, τελικά, να βάλουμε στο επίκεντρο τις δικές μας, σύγχρονες ανάγκες. Γιατί δεν θέλουμε η σίτιση να θυμίζει το… the last of us, διεκδικούμε εδώ και τώρα:

  • Δωρεάν σίτιση για όσους φοιτητές έχουν ανάγκη χωρίς τα τωρινά απαράδεκτα κριτήρια
  • Επαρκείς και ποιοτικές μερίδες φαγητού, πρωινό – μεσημεριανό – βραδινό
  • Μεταφορά της λέσχης σε κατάλληλο χώρο, με ασφαλείς υποδομές και επαρκή εξοπλισμό
  • Να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό, τόσο σε ό,τι αφορά το φαγητό, όσο και την καθαριότητα του χώρου
  • Να τηρείται το ωράριο λειτουργείας για τη σίτιση.