Προσβάσιμες διαδρομές στη φύση για τα ΑμεΑ

Να κάνει πράξη τις εξαγγελίες του για τη δημιουργία προσβάσιμης διαδρομής για τα ΑμεΑ στην Κλειδού, αναμένει από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Παντελή Μπουγδάνο ο Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ.

Συννετέχοντας στην Συμβουλευτική Επιτροπή Πεζοπορικών-Ορειβατικών Δραστηριοτήτων, ο Σύλλογος είχε την ευκαιρία να πληροφορηθεί για τον σχεδιασμό πεζοπορικών διαδρομών και να διεκδικήσει τη δημιουργία μιας προσβάσιμης διαδρομής για τα ΑμεΑ.

Μία προσφέρουσα περιοχή είναι αυτή της Κλειδούς όπου σχεδιάζεται μονοπάτι και η Συμβουλευτική Επιτροπή έχει αναλάβει να γνωμοδοτήσει σχετικά για τη μελέτη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου που αφορά την Ανάδειξη κυκλικών και γραμμικών διαδρομών.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο παγχαικός Σύλλογος ήρθε σε επαφή μετο Νομαρχιακό Σύλλογο ΑΜΕΑ Νομού Καβάλας και την Εθνική Συνομοσπονδίας μας (ΕΣΑΜΕΑ) κι εξασφάλισε τη δική του τεχνογνωσία μέσα από μια μελέτη «ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ» που εκδόθηκε από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) στο πλαίσιο της Πράξης «Reinforcing protected areas capacity through an innovative methodology for sustainability» («BIO2CARE»), η οποία εντάσσεται στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «INTERREG V-A GREECE-BULGARIA 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Συνοπτικά να αναφέρουμε ότι υπάρχουν οι απαιτούμενες πληροφορίες για τον τρόπο χάραξης ενός μονοπατιού, που μπορούν να τον ακολουθήσουν και άτομα με αναπηρικά αμαξίδια, χωρίς σκαλοπάτια και εμπόδια, για τον τρόπο που πρέπει να αναπτύσσονται γέφυρες, σημεία ξεκούρασης και σημεία παρατήρησης. Ενώ επισημαίνεται και το θέμα της συντήρησης των μονοπατιών.

Έτσι ο Παγχιακός Σύλλογος, καταθέτει την πρόταση δείχνει τον τρόπο και αναμένει την πολιτική βούληση δηλώνοντας σε σχετική ανακοίνωση: “Ευχαριστώντας ιδιαίτερα τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την προσπάθεια που κάνουν έτσι ώστε να δημιουργηθεί η πρώτη προσβάσιμη διαδρομή για ΑΜΕΑ στο νησί, αναμένουμε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να κάνει πράξη τις σχετικές προτάσεις, τις οποίες εξήγγειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Χίου κ. Παντελής Μπουγδάνος την 3η Δεκέμβρη Εθνική & Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα μ Αναπηρία. Αποδεικνύεται έτσι ότι όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεργάζεται με τους αντιπροσωπευτικούς Φορείς των ΑμεΑ και όχι μόνο, μπορούν να καταφέρουν και να δημιουργήσουν έργα που ωφελούν και εξυπηρετούν πραγματικές ανάγκες των πολιτών”.

 

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια