Πρωταθλητισμός από τις χιώτικες επιχειρήσεις στο μεταφορικό ισοδύναμο

Παρά τις γκρίνιες και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, τουλάχιστον των πρώτων ημερών, τελικά αποδεικνύεται ότι οι χιώτικες επιχειρήσεις κάνουν πρωταθλητισμό στο μεταφορικό ισοδύναμο.

Ήδη, 689 επιχειρήσεις της Χίου έχουν καταχωρηθεί στην πλατφόρμα του μεταφορικού ισοδύναμου, όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, παρουσιάζοντας τα σχετικά στοιχεία, στην εκδήλωση που ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης, 11 Δεκεμβρίου 2018, στο Ομήρειο.

Η δε πρωταθλήτρια χιώτικη επιχείρηση έλαβε επιστροφή ως αποζημίωση ποσό 32.927 ευρώ, όταν το συνολικό κόστος για τις μεταφορές της ανήλθε σε 95.000 ευρώ. Εκτιμάται ότι την πρώτη θέση κατέχει κάποια από τις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών του νησιού, ενώ με βάση πληροφορίες του astraparis.gr η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής του μέτρου πιστώθηκε με το ποσό των περίπου 26.000 ευρώ, ενώ σε ετήσια βάση υπολογίζεται ότι θα αποζημιώνεται με ποσό πλέον των 100.000 ευρώ.

Ο κ. Σαντορινιός ανέφερε, επίσης, ότι αποζημιώνεται ποσοστό 42,53% του συνολικού μεταφορικού κόστους και ότι 800 επιχειρήσεις σε όλα τα νησιά θα εισπράξουν τις αποζημιώσεις αυτή την εβδομάδα και οι υπόλοιπες έως το τέλος του έτους. Επεσήμανε δε την ιδιαίτερη συμβολή του Επιμελητηρίου Χίου στην βελτίωση των διαδικασιών του μεταφορικού ισοδύναμου, με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που υπέβαλε.

Αναφερόμενος στα εισιτήρια των επιβατών τόνισε ότι από την επόμενη χρονιά θα υπερδιπλασιασθεί ο αριθμός των δικαιουμένων εισιτηρίων, που θα αφορά τα εισιτήρια για τις καμπίνες και θα ανέλθουν σε περίπου 35 ευρώ από περίπου 16 ευρώ που είναι σήμερα για τα εισιτήρια.

Από το 2019 πρόσθεσε, τέλος, θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή το μεταφορικό ισοδύναμο στα καύσιμα για τα μικρά νησιά, περιλαμβανομένων των Ψαρών, όχι όμως και των Οινουσσών, αφού δεν έχουν πρατήριο καυσίμων.

Στην εκδήλωση, στην οποία παραβρίσκεται και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας κ. Διονύσης Τεμπονέρας, απηύθυναν χαιρετισμό ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, οι δήμαρχοι Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Κώστας Βρατσάνος και Στέφανος Βογιατζής, ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Πατέρας κ.ά., ενώ έστειλε χαιρετισμό ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης.

Επί της υποδοχής κατά την άφιξη του κ. Σαντορινιού εκπρόσωποι της ΟΕΒΕ Χίου του έθεσαν το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ, ενώ στην είσοδο του Ομηρείου δέσποζε πανώ με το ανάλογο σύνθημα.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια