Πρωτομαγιά με απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου

Απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου για την Πρωτομαγιά διοργανώνει το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ τη Δευτέρα 1η Μαϊου 2023 στις 11.00.

Σε ανακοίνωση του το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ καλεί “όλα τα σωματεία, τους συλλόγους και τους μαζικούς φορείς του κινήματος στο νησί μας, όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους απασχολούμενους, τις γυναίκες, τη  νεολαία, να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής και να οργανώσουν τη δράση τους, ώστε η Πρωτομαγιά να αποτελέσει συνέχεια των μεγάλων απεργιακών συγκεντρώσεων στις 8 και στις 16 Μάρτη ενάντια στο έγκλημα των Τεμπών, για να ηχήσει ξανά το σύνθημα: “Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”!”.

Το διεκδικητικό πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης είναι:

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ εδώ και τώρα: 

 • Σύγχρονες φθηνές και ασφαλείς συγκοινωνίες για όλο το λαό, ενάντια στην πολιτική της απελευθέρωσης και του «κόστους-οφέλους» που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή κόστος. Μείωση κατά 50% όλων των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων. Δωρεάν μετακινήσεις για άνεργους, φοιτητές , στρατευμένους, ΑΜΕΑ και χρονίως πάσχοντες.
 • Ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε δημόσιες υποδομές και χώρους δουλειάς. Επαρκής στελέχωση των Επιθεώρησης Εργασίας και Τμήματος Υγιεινής και ασφάλειας.
 • Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ και επαναφορά 13ου– 14ου μισθού.
 • Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα νησιά, κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ με γενναία μείωση των δημοτικών τελών.
 • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια. Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος. Κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες αναπροσαρμογής. Κατάργηση του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ.
 • Στήριξη της Α’-Β’/θμιας Υγειονομική Περίθαλψη, με γενναία χρηματοδότηση. Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια, το ΕΚΑΒ, στην εκπαίδευση, στην τοπική διοίκηση και στους τομείς πολιτικής προστασίας, με την ανάλογη χρηματοδότηση. Στελέχωση  Οίκου Ναύτου με νέες προσλήψεις γιατρών και προσωπικού.
 • Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς (Σχολεία, Νοσοκομεία, δημοσ. υπηρεσιες κ.λ.π)
 • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις,  υπογραφή Σ.Σ.Ε. Ξεπάγωμα των τριετιών
 • Άμεση και γενναία διαγραφή των χρεών αυτοαπασχολούμενων, εργαζομένων και ανέργων, όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για τα λαϊκά νοικοκυριά.
 • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών, υπηρεσιών και φορέων.
 • Όχι στην Ιδιωτικοποίηση του Νερού

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ.

Δεν ανεχόμαστε να αποτελεί η χώρα μας πολεμικό ορμητήριο σε βάρος άλλων λαών. Να σταματήσει η επικίνδυνη πολεμική εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία που μετατρέπει το λαό μας σε στόχο.

Παίρνουμε την Ιστορία στα χέρια μας γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά! Βαδίζουμε στον δρόμο των εργατών του Σικάγο και όλων των ηρώων της παγκόσμιας εργατιάς!!!