Προβλήματα στελέχωσης και εξοπλισμού στις ΑΕΝ, επισημαίνει ο Νότης Μηταράκης

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακαδημίες εμπορικού ναυτικού, κυρίως σε ό,τι αφορά την στελέχωση και τον εξοπλισμό τους, επισημαίνει ο βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης.

Σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Ναυτιλίας και Παιδείας κ.κ. Θεόδωρο Δρίτσα και Νίκο Φίλη τονίζει ότι «οι ναυτικοί που παράγουν οι ΑΕΝ θα κληθούν να λειτουργήσουν μέσα σε μία άκρως παγκοσμιοποιημένη και εξόχως ανταγωνιστική αγορά εργασίας, που έχει μπει πλέον για τα καλά σε αυτό που οι επαΐοντες του κλάδου αποκαλούν “δορυφορική ναυτιλία”».

Ωστόσο, προσθέτει ο κ. Μηταράκης, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και πάσχουν σε μεγάλο βαθμό:

  1. Από έλλειψη μονίμων καθηγητών.
  2. Από καθυστερήσεις στην πρόσληψη ωρομίσθιων καθηγητών.
  3. Από αποναυτοποίηση, καθώς οι ναυτοδιδάσκαλοι είναι πλέον ελάχιστοι και μόνο ωρομίσθιοι, ενώ οι περισσότεροι διευθυντές των ακαδημιών δεν είναι πλοίαρχοι, αλλά καθηγητές άλλης ειδικότητας.
  4. Από έλλειψη προσωπικού υποστήριξης και πνεύματος εξυπηρέτησης προς τους σπουδαστές.
  5. Από προγράμματα σπουδών που υπολείπονται των σύγχρονων εξελίξεων.
  6. Από ανεπάρκεια εξοπλισμού και εποπτικών μέσων, όχι μόνο ως προς τους εξομοιωτές, αλλά και ως προς περισσότερο στοιχειώδη όργανα, π.χ. ραντάρ και πυξίδες.
  7. Από διαγωνισμούς συντήρησης των εγκαταστάσεων, που δεν δρομολογούνται στην ώρα τους και/ή καθυστερούν ανεπίτρεπτα, με αποτέλεσμα οι σχετικές υποδομές (π.χ. αίθουσες) να μην είναι έτοιμες με την έναρξη της σπουδαστικής περιόδου.

Ερωτά δε τους αρμόδιους υπουργούς αν έχουν καλυφθεί τα κενά από πλευράς καθηγητών στα ΚΕΣΕΝ και τις ΑΕΝ και αν όχι πόσα είναι αυτά και πότε προβλέπεται να καλυφθούν, καθώς και με ποιο τρόπο θα αντιμετωπισθούν όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα.