“Μπλε βελούδο” σήμερα στο “Περιβόλι”

Την κλασική ταινία, “Μπλε βελούδο”, θα προβάλει στις 21:00 στο Περιβόλι η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου.

Σε μια μικρή πόλη του αμερικάνικου νότου, όλα δείχνουν να κυλούν ήσυχα και μονότονα. Έτσι τουλάχιστον πιστεύει ο νεαρός φοιτητής Τζέφρι Μπομόντ, ώσπου μια μέρα ανακαλύπτει ένα κομμένο ανθρώπινο αφτί σε ένα χωράφι κοντά στο σπίτι του. Αυτό είναι η αρχή μιας σειράς αλλόκοτων γεγονότων που αποκαλύπτουν το άλλο πρόσωπο της ήσυχης πόλης.

Ταινία – σταθμός, μιας και ο Ντέιβιντ Λιντς μας συστήνει για πρώτη φορά το προσωπικό του κινηματογραφικό σύμπαν, που αργότερα θα καθιερωθεί ως Λιντσικός εφιάλτης. Δεν φοβάται να πατήσει στην παράδοση του γκανγκστερικού θρίλερ, να βυθίσει την πλοκή του σε μια σκοτεινά ονειρική ατμόσφαιρα και να φέρει στην επιφάνεια όλες τις ψυχαναλυτικές και κοινωνικοπολιτικές παραμέτρους του. Σημειολογικός θησαυρός και στιλιστικό μάθημα σκηνοθεσίας, το «Μπλε Βελούδο» είναι μια μοναδική καλλιτεχνική εμπειρία, μετά από την οποία τα κινηματογραφικά όνειρα δεν θα ήταν ποτέ ξανά τα ίδια.

Σινεφίλ/ΗΠΑ/1986/120΄

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ντέιβιντ Λίντς

Παίζουν: Κάιλ ΜακΛάχλανΙζαμπέλα ΡοσελίνιΝτένις ΧόπερΛόρα ΝτερνΧόουπ ΛανζΝτιν Στόκγουελ

Διακρίσεις: Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας 1987, Υποψήφιο για Χρυσή σφαίρα καλύτερου Α΄Ανδρικού ρόλου και καλύτερου σεναρίου 1987, Βραβεία Καλύτερης ταινίας, Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Κινηματογραφίας, Καλύτερου ηθοποιού (Ντένις Χόπερ) της Εθνικής Εταιρίας Κριτών Κινηματογράφου 1987

 

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια