“Θαλασσομάνες και καράβια” στο AGORA Residence

“Θαλασσομάνες και καράβια”, είναι το θέμα της έκθεσης με έργα ζωγραφικής που παρουσιάζει από την Τρίτη 23 Μαϊου 2023 στο AGORA Residence, ο Μπάμπης Κοιλιάρης.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή τις ώρες λειτουργίας καταστημάτων και θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι. όπως αναφέρει ο καλλιτέχνης στο σημείωμα του, “

Η Ναυτομάνα Χίος έχει μεγάλη παράδοση στη θάλασσα. Από νωρίς οι Χιώτες ανακάλυψαν ότι το υγρό στοιχείο είναι αυτό που μπορεί να τους θρέψει, έτσι η ναυτοσύνη έγινε ένα από τα πρώτα επαγγέλματα που φέρνει στο νησί, χρήμα, πολιτισμό, γνώση και επίγνωση του «ποιος είσαι και που πας». Είναι μια δουλειά αμείλικτη που αν σε πάρει από κάτω σε τσακίζει. Σε πνίγει! Είναι όμως και «έρωτας»…

 Οι Θαλασσομάνες: Η μάνα , η γυναίκα, η κόρη και η αδελφή του ναυτικού, περιμένουν με λαχτάρα, ένα γράμμα, μια είδηση από τον ξενιτεμένο τους. Ένα ξενιτεμένο που δεν είναι μετανάστης σε μια ξένη γη αλλά πλέει πάνω στα εύθραυστα κύματα.  Όλοι περιμένουν ένα παιχνίδι, ένα μεταξωτό μαντήλι, ένα στολίδι, την προίκα της κόρης .

Το καράβι και ο ναυτικός γίνονται ένα. Το πλοίο προσωποποιείται παίρνοντας τη μορφή του ναυτικού κι αυτός του πλοίου αντίστοιχα. Ο παράκτιος ασύρματος είναι το πιο άμεσο μέσο επικοινωνίας έστω και μετ’ εμποδίων αλλά δεν χωρά φύλλα της τριανταφυλλιάς και του βασιλικού. Ούτε έχει για υπογραφή δυο κόκκινα χείλη.

Η ζωγραφικές σειρές «Τσακισμένα Καράβια» και «Θαλασσομάνες» ξεκίνησαν στα μέσα της 10ετίας του 90, αγαπήθηκαν από το κοινό και συνεχίζουν μέχρι σήμερα εμπλουτισμένες με νέα έργα που αναπληρώνουν όσα δίνονται. Είναι μια καθαρά χειρονομιακή δουλειά που με εκφράζει γιατί «…. Θάλασσα είναι ο ιδρώτας μου, θάλασσα το αίμα μου, θάλασσα και το δάκρυ μου. Γεννήθηκα, μέσα σε ένα σάκο με αλμυρό νερό. Αν με κόψεις σε δέκα κομμάτια, τα επτά είναι θάλασσα. Ότι και να κάνω, χαίρομαι να επιστρέφω στην αγκαλιά της, έστω και για λίγο.»”