Ρήξη στην παράταξη Βουρνού για το προσφυγικό

Πέντε λεπτά μετά τη μία (μετά) τα μεσάνυχτα της Τρίτης 20 προς Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016 και ύστερα από πέντε ώρες διαρκούς συνεδρίασης για το προσφυγικό – μεταναστευτικό έληξε… άδοξα η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου.

Κάπου περί το τέλος της συνεδρίασης η παράταξη της μείζονος πλειοψηφίας «κατέβασε» πρόταση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος μεταξύ των πολιτών της Χίου για το προσφυγικό, πρόταση που βρήκε αντίθετο τον δήμαρχο Χίου κ. Μανώλη Βουρνού.

Ύστερα από πολλές άκαρπες συζητήσεις για να γεφυρωθούν οι διαφορετικές απόψεις και να αποσυρθεί η πρόταση για το δημοψήφισμα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Κλέαρχος Χρύσης, με πρόταση του αντιδημάρχου κ. Στρατή Γδύση, κήρυξε πεντάλεπτο διάλειμμα.

Όμως, πέρασαν πολλά πεντάλεπτα μέσα σε μια σχεδόν άδεια αίθουσα με μόνους παρόντες ορισμένους συμβούλους της μειοψηφίας, με αποτέλεσμα στη μία και πέντε – λόγω παρέλευσης του πενταλέπτου κατά πολύ – ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Βασίλης Μυριαγκός να κηρύξει την λήξη της συνεδρίασης.

Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας αποχώρησε, μετά από λίγο επανήλθε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, πλην – όμως – η συνεδρίαση είχε λήξει και όπως έγινε γνωστό θα επαναληφθεί με νέα πρόσκληση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παράταξη του κ. Βουρνού υπήρχαν πολλές διαφορετικές απόψεις, που καθιστούσαν μάλλον αδύνατη την σύμπλευση με την αντιπολίτευση και την έκδοση ενός κοινού ψηφίσματος και μάλιστα ομοφώνως όπως προτάθηκε από συμβούλους της πλειοψηφίας. Στο σημείο αυτό, στην παρούσα φάση, φαίνεται ότι επικεντρώθηκαν οι διαφορετικές απόψεις.

Εξ αυτού του λόγου και η καθυστέρηση επανόδου, που έδωσε την ευκαιρία στον κ. Μυριαγκό να λήξει την συνεδρίαση, ενέργεια μάλλον λυτρωτική για την δημοτική αρχή που είχε περιέλθει σε αδιέξοδο.

Βέβαια, πρέπει να τονισθεί ότι η ημερήσια διάταξη προέβλεπε απλά ενημέρωση και συζήτηση για το προσφυγικό, ενώ δεν υπήρχαν συγκεκριμένες προτάσεις – εξ όσων δε έγιναν γνωστά ούτε και προθέσεις εκ μέρους της δημοτικής αρχής – για την λήψη αποφάσεων

Να σημειώσουμε ότι σε γενικές γραμμές οι θέσεις που διατύπωσε ο κ. Βουρνούς εκινούντο στην κατεύθυνση της άμεσης εκκένωσης του ΔΗΠΘΕ αρχικά και της Σούδας εν συνεχεία, ο ορισμός συντονιστή για το προσφυγικό στη Χίο, η εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στους πολίτες και η παράθεση στοιχείων και δεδομένων για την πρόοδο των διαδικασιών ασύλου. Νωρίτερα, είχε αναφερθεί και στην προηγούμενη πρότασή του για την δημιουργία του νέου χώρου φιλοξενίας στον πρώην σκουπιδότοπο.

simvoulio 1 simvoulio 2 simvoulio 3 simvoulio 4 simvoulio 5

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια