«Σχοινί κορδόνι» οι απευθείας αναθέσεις από το νοσοκομείο Χίου στον εξ Αθηνών δικηγόρο

Καθεστώς έχουν γίνει από την διοίκηση του νοσοκομείου Χίου οι απευθείας αναθέσεις για πλείστες όσες υπηρεσίες, όπως καθαριότητα, πλυντήρια και υπευθύνου προστασίας προσωπικών δεδομένων (DPO).

Για τις δύο πρώτες έχει κλείσει προσώρας ο κύκλος, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαγωνισμών, ενώ σχεδόν εβδομαδιαίο φαινόμενο είναι οι απευθείας αναθέσεις για διάφορες άλλες υπηρεσίες και προμήθειες κάθε είδους υλικού και εξοπλισμού στο νοσοκομείο Χίου.

Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες υπευθύνου προστασίας προσωπικών δεδομένων (DPO) το διοικητικό συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίασή του, την περασμένη Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023, κατά πλειοψηφία και με την διαφωνία του εκπροσώπου των εργαζομένων, αποφάσισε μία ακόμα απευθείας ανάθεση, στον ίδιο γνωστό εξ Αθηνών δικηγόρο, ο οποίος έχει πάρει – πάντα με απευθείας αναθέσεις – πλείστες όσες δουλειές από την διοίκηση του νοσοκομείου Χίου. Η απόφαση αυτή αναρτήθηκε στη Διαύγεια την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023.

Και μια φορά που υπήρχε «ανταγωνισμός» απεδείχθη φάρσα

Αντίστοιχες απευθείας αναθέσεις γίνονται από το 2021 και εντεύθεν, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς ανταγωνιστικές προσφορές από άλλους ενδιαφερόμενους. Μία φορά, την πρώτη που εζητήθησαν κι άλλες προσφορές, αυτές μάλλον… μουσαντένιες ήταν, δεδομένου ότι η μία προήρχετο από δικηγόρο συνεργάτιδά του και η άλλη από εταιρεία, που πήρε δουλειά του νοσοκομείου, με βάση και σχετική εισήγησή του.

Τέτοιες… ανταγωνιστικές προσφορές είχαν έρθει και για δικηγορικές υπηρεσίες στο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου Χίου, όπου και πάλι η μία προσφορά ήταν από την ίδια συνεργάτιδά του.

Όλως δε… τυχαίως, ο συγκεκριμένος εξ Αθηνών δικηγόρος εκπροσωπεί την διοικήτρια κα Ελένη Κανταράκη σε όλες τις δικαστικές διώξεις που έχει κινήσει κατά του διευθυντή του astraparis.gr Γιάννη Στεβή. Πάλι τυχαία, ουδέποτε έχει αναρτηθεί στην Διαύγεια απόφαση για την πληρωμή του για τις εν λόγω δικηγορικές υπηρεσίες.

Η τελευταία απευθείας ανάθεση αφορά τις υπηρεσίες DPO αντί του ποσού των 11.147,60 ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, εικάζεται για διάστημα ενός έτους, αφού τούτο δεν αναφέρεται στην απόφαση του Δ.Σ.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου βλέπει… σβιιιιν τα 10χίλιαρα να περνάνε

Το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων για αυτές, αλλά και για διάφορες δικηγορικές υπηρεσίες στον ίδιο εξ Αθηνών δικηγόρο είναι σε γνώση του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, το οποίο – ωστόσο – φαίνεται να περιορίζεται στην εξ αποστάσεως παρατήρηση των γεγονότων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν η διοίκηση του νοσοκομείου Χίου έχει απευθυνθεί στον Δικηγορικό Σύλλογο Χίου, προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν ενδιαφέρον μελών του για τις υπηρεσίες DPO ή και για άλλες γενικού ενδιαφέροντος του νοσοκομείου και της διοίκησης κατά μελών του προσωπικού.

Πάντως, η επίσημη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί δείχνει ότι η διοίκησh του νοσοκομείου επισήμως ουδέποτε ζήτησε ή έλαβε εκδήλωση ενδιαφέροντος ή και προσφορά για τις υπηρεσίες DPO.

Η απόφαση της απευθείας ανάθεσης από το Δ.Σ. του νοσοκομείου Χίου εδώ