Σε δίνη οι γαλάζιες σημαίες, ανέβηκαν μόνον 6 αγωνία για τις άλλες 9

Μόνον έξι από τις συνολικά 15 παραλίες της Χίου πήραν το «πράσινο φως» να ανεβάσουν τις γαλάζιες σημαίες, ενώ από τις υπόλοιπες 9 οι τρεις μπορεί και να σωθούν, ενώ για τις υπόλοιπες έξι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύσει σήμερα ο astraparis.gr, έτσι όπως αυτά προκύπτουν από τον επίσημο χειριστή του προγράμματος των γαλάζιων σημαιών, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, σήμερα Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020 – τελευταία ημέρα της επίσημης προθεσμίας – ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες πιστοποίησης και εδόθη το «πράσινο φως» να ανέβουν οι γαλάζιες σημαίες στις παραλίες: Λιθί, Κώμη, Μέγας Λιμνιώνας, Αγία Παρασκευή Καστέλλου, Γωνιά και Λήμνος στην Βολισσό.

Ανέβηκαν τα προβλεπόμενα στοιχεία (φωτογραφίες κ.λπ.) στην ειδική πλατφόρμα για τις παραλίες Αγίας Φωτεινής (Αγιά Φωτιά), όρμου Λω και Κονταρίου , πλην – όμως – ο χειριστής του προγράμματος έκανε κάποιες παρατηρήσεις, οι οποίες αν ληφθούν υπόψη και γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις, τότε θα πάρουν κι αυτές το «πράσινο φως» να ανεβάσουν τις γαλάζιες σημαίες.

Σε δύσκολη φάση, αφού μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ανάρτησης του φωτογραφικού υλικού πιστοποίησης, βρίσκονται οι παραλίες: Δασκαλόπετρα, Άγιος Ισίδωρος, Γιόσωνας, Αγιάσματα, Καρφάς και Μπέλλα Βίστα (δημοτική πλαζ Χίου).

Σιωπηρά ο χειριστής του προγράμματος θα αφήσει να περάσει το σαββατοκύριακο και την Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020, οι αποφάσεις θα είναι οριστικές για το αν και σε ποιές από τις 9 παραλίες θα ανέβουν τελικά οι γαλάζιες σημαίες.

Να σημειωθεί ότι ακόμα και στις περιπτώσεις που κάποιες ή όλες οι παραλίες ανεβάσουν την γαλάζια σημαία που έχουν λάβει, ο χειριστής του προγράμματος θα πραγματοποιήσει ελέγχους – και μάλιστα αιφνιδιαστικούς – προκειμένου να πιστοποιηθεί και με την αυτοψία ότι έχουν τηρηθεί όλοι οι όροι του προγράμματος και η φωτογραφική και άλλη απεικόνιση ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Πάντως, αν τα πράγματα πάνε στραβά, κάτι που είναι πιθανόν για κάποιες από τις υπολειπόμενες εννέα παραλίες, θα πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή οπισθοδρόμηση, δεδομένου ότι η Χίος είχε ξεκινήσει το 2014 με μηδέν σημαίες και τις έφτασε το 2019 στις 15, καθιστώντας το νησί πρώτο σε γαλάζιες σημαίες στο Βόρειο Αιγαίο.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια