Σε «ευφυές κτίριο» μετατρέπεται το λιμεναρχείο Χίου

Εγκρίθηκε η πρόταση για χρηματοδότηση του έργου της βελτίωσης και αναβάθμισης του κτιρίου, στο οποίο στεγάζονται το λιμεναρχείο Χίου και το λιμενικό Ταμείο του δήμου Χίου, που είχε υποβληθεί στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων στρατηγικού χαρακτήρα Interreg «Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020».

Η πρόταση προετοιμάστηκε και υποβλήθηκε από ένα ισχυρό εταιρικό σχήμα, στο οποίο συμμετέχει ο δήμος Χίου και αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του λιμεναρχείου Χίου, το οποίο αναβαθμίζεται σημαντικά  και μετατρέπεται σε ένα καινοτόμο κτίριο μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, αναφέρεται στην ανακοίνωση του δήμου Χίου.

Στο κτίριο αυτό, το οποίο επελέγη κυρίως λόγω μεγέθους και βασικά επειδή λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, θα γίνουν εργασίες θερμομόνωσης και υγρομόνωσης, αλλαγής κουφωμάτων, εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, αντλιών θερμότητας κ.λπ. και στην πραγματικότητα το κτίριο θα καταναλώνει την ενέργεια που το ίδιο θα παράγει.

Ο προϋπολογισμός των έργων εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 450.000 ευρώ και θα καλυφθεί από το πρόγραμμα.

Κύριος στόχος του έργου είναι η αύξηση εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια για την δημιουργία των πρώτων πρότυπων ευφυών κτιρίων μηδενικής κατανάλωσης, καθώς και η προώθηση ενός συνολικά οικολογικού χαρακτήρα δημόσιων κτιρίων, επιδεικνύοντας τον κοινωνικό ρόλο τους και διευκολύνοντας την μετάβαση σε οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε κάθε τομέα, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Η τοποθέτηση εξοπλισμού μέτρησης με δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής που παρακολουθεί την ενεργειακή κατάσταση κτιρίου σε πραγματικό χρόνο, πρόκειται να συνεισφέρει στην επίτευξη του στόχου απομακρυσμένου ελέγχου δημόσιων κτιρίων και τα εντάσσει στην κατηγορία ευφυών κτιρίων.

Στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου προβλέπεται να κατασκευαστεί αυτόνομος σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, με την εγκατάσταση συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το σύστημα αυτό, όπως και οι αυτοματισμοί διαχείρισης της ενέργειας του κτηρίου, θα συνεργάζεται απόλυτα με τα συστήματα που θα υποστηρίζουν τον αυτόνομο σταθμό φόρτισης.

Ο δήμος Χίου αποκτά μια νέα τεχνογνωσία, που μπορεί να εφαρμόσει και σε άλλα κτήρια στο μέλλον.

Ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς δήλωσε: «Το μεγάλο στοίχημα της αναβάθμισης βασικών υποδομών του νησιού μας, όπως το λιμάνι και το αεροδρόμιο, περνάει μέσα από ισχυρές συνεργασίες και σκληρή δουλειά. Σήμερα εγκρίθηκε η πρόταση του δήμου της Χίου για ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού λιμεναρχείου και μετατροπή του σε ένα πρωτοποριακό, “έξυπνο” κτήριο, μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Ο δήμος της Χίου επιτυγχάνοντας για πρώτη φορά την έγκριση προγράμματος στρατηγικού χαρακτήρα στο Interreg «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020», προσφέρει στην πράξη στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον εργασίας, αλλά ταυτόχρονα επιδεικνύει σε ένα συμβολικό σημείο του νησιού την κατεύθυνση της χιώτικης κοινωνίας προς ένα βιώσιμο ενεργειακά μέλλον. Οφείλονται συγχαρητήρια στα στελέχη του δήμου Χίου, του Λιμενικού Ταμείου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ασφαλώς σε όλους τους ανθρώπους της μεγάλης ομάδας εταίρων από την Ελλάδα και την Κύπρο για την σημαντική αυτή επιτυχία!».