Σε φάση διαρκούς συρρίκνωσης πέρασε η Σούδα

Μειώνεται ολοένα και περισσότερο ο πληθυσμός προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στον καταυλισμό της Σούδας, στο κέντρο της πόλης της Χίου, καθώς είτε κάποιοι εξ αυτών μετακινούνται προς την ηπειρωτική χώρα, είτε προς το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ.

Να υπενθυμίσουμε ότι η αρχή έγινε με την εκκαθάριση της παραλίας, ενώ πριν λίγες ημέρες (στις 27 Ιουλίου) άρχισαν να ξηλώνονται και οι πρώτες σκηνές από το εσωτερικό του καταυλισμού. Έκτοτε ξηλώθηκαν άλλες επτά σκηνές και δύο οικίσκοι και σταδιακά «καθαρίζει» ο χώρος του καταυλισμού στην νότια πλευρά της Σούδας, δίνοντας περισσότερο ελεύθερο χώρο στους διαμένοντες στον καταυλισμό.

Σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Μονομετοχικής Α.Ε. του δήμου Χίου, στην Σούδα διαμένουν 444 πρόσφυγες και μετανάστες από 1070 που υπήρχαν στο τέλος του Μαΐου.

Τις τελευταίες ημέρες και συγκεκριμένα την Τρίτη και την Τετάρτη αναχώρησαν από τη Χίο συνολικά 138 άτομα, 38 άτομα την Τρίτη για διαμερίσματα στη ενδοχώρα και 100 την Τετάρτη με οργανωμένη αποστολή της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί και να διευκρινισθεί ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας παροχής σε πρόσφυγες ή αιτούντες ασύλου του εγγράφου για διαμονή χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, δεν συνεπάγεται αυτεπάγγελτα και αναγκαστικά και την απομάκρυνσή τους από τη Χίο.

Δηλαδή, αναγκαστική μεταφορά σε άλλους καταυλισμούς στην ηπειρωτική χώρα δεν προβλέπεται, αλλά αυτό γίνεται εθελοντικά, με την σύμφωνη γνώμη των προσφύγων που μετακινούνται, οι οποίοι μπορούν να αρνηθούν την μετακίνησή τους. Άλλωστε, έχει παρατηρηθεί και κατά το παρελθόν το φαινόμενο κάποιοι να φεύγουν από τη Χίο και μετά από λίγο διάστημα να επιστρέφουν, επειδή οι συνθήκες διαβίωσης που βρίσκουν είναι πολύ χειρότερες εκείνων των δομών της Χίου.

Εκτιμάται, επίσης, ότι θα γίνει τις επόμενες ημέρες μετακίνηση περίπου 30 έως 40 ατόμων από την Σούδα προς την ΒΙΑΛ, όπου ο συνολικός πληθυσμός προσφύγων και μεταναστών ανέρχεται σε 771 άτομα.

Ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται σήμερα στη Χίο, περιλαμβανομένων και περίπου 200 που διαμένουν σε σπίτια και διαμερίσματα, είναι κάτω των 1500.

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι πέραν των συντόνων προσπαθειών της Μονομετοχικής και της ύπατης αρμοστείας για την… συρρίκνωση της Σούδας και την μετακίνηση πληθυσμού προς την ηπειρωτική χώρα και την ΒΙΑΛ το σημαντικότερο στοιχείο των θετικών αυτών εξελίξεων βρίσκεται στις πολύ μικρές ροές των τελευταίων δύο μηνών.

Βεβαίως, ουδείς γνωρίζει για πόσο θα συνεχισθεί αυτή η κατάσταση με τις μικρές έως μηδενικές ροές προσφύγων και μεταναστών στη Χίο κι έτσι είναι παρακινδυνευμένη η οποιαδήποτε εκτίμηση για το αν και πότε θα κλείσει η Σούδα.

Ως πιθανότερο σενάριο προβάλλει, εφόσον συνεχισθούν οι χαμηλές ροές, να συρρικνωθεί έτι περαιτέρω, αρκεί – βεβαίως – να συντονίσει και το αρμόδιο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τις διαδικασίες ασύλου, ειδικότερα την τρέχουσα περίοδο.