Σειρά των εταίρων να τηρήσουν τις συμφωνίες

Μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους να υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους για το προσφυγικό, έστειλε από τη Χίο, το μεσημέρι της Τετάρτης, 16 Δεκεμβρίου 2015 – λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες – ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.

Η Ελλάδα, τόνισε, «σε δύσκολες συνθήκες κατάφερε να ανταπεξέλθει και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, είναι τώρα σειρά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις».

tsipras062

Στις δηλώσεις του, από τον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ, όπου – όπως γράψαμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας υπό τον τίτλο: Πυρετός εργασιών για «εικόνα hot spot» στη Χίο – δημιουργήθηκε μέσα σε ελάχιστα 24ωρα «εικόνα hot spot» της Χίου, ο κ. Τσίπρας ήταν τουλάχιστον σαφής σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις των άλλων, αναφέροντας – συγκεκριμένα – ότι:

  1. Πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης των προσφύγων, αφού από τις 66.000 που αναλογούν στην Ελλάδα για τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης έχουν φύγει λιγότεροι από 100.
  2. Να υλοποιηθεί η δέσμευση της Ε.Ε. για την ενεργοποίηση των συμφωνιών επανεισδοχής με τις τρίτες χώρες και να προωθηθούν στις χώρες αυτές όσοι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως πρόσφυγες.
  3. Να ελεγχθεί άμεσα το αποτέλεσμα της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, η οποία έχει υποχρέωση να συνδράμει, ώστε να μειωθούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός εξήρε το έργο των αρχών του νησιού, καθώς και των πολιτών και των εθελοντών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και την υποδοχή των προσφύγων και μεταναστών στο νησί.

Κατά τα λοιπά ο κ. Τσίπρας περιόδευσε το εργοτάξιο του χώρου της ΒΙΑΛ, όπου στήνονται οι λυόμενοι οικίσκοι (έχουν ήδη στηθεί 20 από την Αμυγδαλέζα και στήνονται άλλοι 20 προσφορά των ΕΛΠΕ, από ένα σύνολο 75, που θα διαθέσει σταδιακά η εταιρεία για το hot spot της Χίου) κι συνεχίζονται οι εργασίες εξομάλυνσης σε εξωτερικούς χώρους, για την τοποθέτηση των οικίσκων.

Βεβαίως, όπως και στην προηγούμενη ανάρτησή μας είχαμε επισημάνει, όλα αυτά γίνονται με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα και εν μέρει με ανορθόδοξο τεχνικά τρόπο και προφανή στόχο την επικοινωνιακή πλευρά του θέματος, καθότι οι εγκαταστάσεις της ΒΙΑΛ στη πραγματικότητα θα αργήσουν ακόμα (τέλος Ιανουαρίου και βλέπουμε) να καταστούν λειτουργικές ως hot spot.

tsipras047

Η άφιξη του πρωθυπουργού στο αεροδρόμιο

Με το αεροδρόμιο κλειστό για το κοινό, μία και πλέον ώρα πριν την άφιξη του πρωθυπουργού και με μια μικρή ομάδα διαδηλωτών αποκλεισμένων έξω από την κεντρική πύλη, υποδέχτηκαν οι τοπικές αρχές του νησιού τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα που κατέφθασε λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι με ελικόπτερο.

Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας που είχε φροντίσει να λάβει η αστυνομία τον περίμεναν οι δύο βουλευτές του νησιού κ.κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης ΣΥΡΙΖΑ) και Νότης Μηταράκης (ΝΔ), ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς με τους αντιδημάρχους κ. Γιώργο Καραμανή και κ. Δημήτρη Καράλη, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Λαγός, ο αστυνομικός διευθυντής Χίου κ. Ανδρέας Δαμίρης, ο λιμενάρχης Χίου κ. Γιάννης Αργυράκης, καθώς και ο μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος με τον οποίο και αντήλλαξε ασπασμό.

Παράλληλα εκεί, εκπροσωπώντας τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η συντονίστρια της νομαρχιακής επιτροπής κα Βάσω Μιχαλοπούλου και ο αναπληρωτής συντονιστής της Ν.Ε. Χίου κ. Φραγκίσκος Σέργης.

Οι διαδηλωτές από την πλευρά τους κρατώντας πανό της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Χίου» και της Ομοσπονδίας Εμπόρων, Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Χίου φώναξαν συνθήματα ενάντια στη κυβερνητική πολιτική, ωστόσο το αίτημά τους να εισέλθουν στο χώρο απορρίφθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ο πρωθυπουργός με την συνοδεία του αναχώρησαν από άλλη έξοδο του αεροδρομίου.

Να σημειωθεί ότι αργότερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την αναχώρησή του από τη Χίο εξέφρασε την δυσαρέσκειά του προς την κα Μιχαλοπούλου, διατυπώνοντας την επιθυμία του για ένα τετ-α-τετ μαζί τους, προκειμένου να κουβεντιάσουν.

«Μήπως έχουμε τίποτα να κρύψουμε;», ανέφερε συγκεκριμένα λίγο πριν επιβιβαστεί εκ νέου στο ελικόπτερο με προορισμό τη Λέρο.

Η μετακίνηση του κ. Τσίπρα έγινε με ελικόπτερο κι όχι με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, όπως αρχικά είχε γίνει γνωστό, δεδομένου ότι δεν μπορούσε να έχει σχέδιο πτήσης από τη Χίο προς τις Βρυξέλλες, που είναι ο επόμενος σταθμός για την Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015.