Σενάρια «μπακλαβαδοποίησης» του Κάμπου

Πατώντας πάνω στο υπαρκτό πρόβλημα της υπέρμετρης φορολόγησης μερίδας ιδιοκτητών του κάμπου της Χίου έχουν αρχίσει να εξυφαίνονται στο παρασκήνιο διάφορα σενάρια, τα οποία αν και εφόσον ήθελαν να υλοποιηθούν θα οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια στον αποχαρακτηρισμό της περιοχής και στην μετατροπή της ουσιαστικά σε μία ακόμα αστική οικιστική ζώνη.

Οι προθέσεις όσων τα προωθούν δεν έχουν ακόμα εκδηλωθεί ανοικτά, αφού θα πρόκειται για μια ριζική αλλαγή στην φυσιογνωμία του Κάμπου, αλλά φαίνεται ότι κινούνται στο παρασκήνιο, αναζητώντας τον τρόπο να τα «περάσουν».

Δεν αποκλείεται δε να επιχειρηθεί ένα πρώτο πλασσάρισμά τους στην εκδήλωση που διοργανώνει ο δήμος Χίου το προσεχές Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 9 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φάρου Βαρβασίου, όπου εκτός των τοπικών βουλευτών κ.κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη και Νότη Μηταράκη και του δημάρχου κ. Μανώλη Βουρνού, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου και εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος, καθώς και ειδικοί εισηγητές του θέματος της προστασίας του Κάμπου.

Προς τα πού θα κινηθεί η φορολόγηση των ιδιοκτησιών

Εκείνο που μέχρι στιγμής φαίνεται ως ισχυρή πολιτική βούληση εκ μέρους της κυβέρνησης είναι να παραμείνει ως έχει το κηρυγμένο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του Κάμπου, με την εισαγωγή ενός δικαιότερου συστήματος φορολόγησης των ιδιοκτησιών, χωρίς – ωστόσο – ούτε κατ΄ ελάχιστον να θίγεται το προστατευτικό καθεστώς της περιοχής.

Στην κατεύθυνση αυτή, που φαίνεται να συναινεί το υπουργείο Οικονομικών, όπως διεφάνη και στην πρόσφατη συνάντηση με την υφυπουργό κα Κατερίνα Παπανάτσιου, ρόλο ιδιαίτερο θα παίξουν οι πραγματικές χρήσεις γης, δηλαδή αν για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης ασκεί αποδεδειγμένα γεωργική εκμετάλλευση της ιδιοκτησίας του.

Δεν αποκλείεται δε να υπεισέλθουν στην ίδια κατηγορία φορολογικής αντιμετώπισης και άλλες συμβατές με τον χαρακτήρα του Κάμπου δραστηριότητες, όπως μικτές αγροτουριστικές εκμεταλλεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι αποκλείεται μία συλλήβδην και οριζόντια μείωση της φορολογίας για το σύνολο των ιδιοκτησιών της περιοχής, αφού κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε άλλου είδους αδικίες, π.χ. μεταξύ ενός επαγγελματία αγρότη και ενός ιδιοκτήτη αρχοντικού ή βίλας αποκλειστικά με χρήση κατοικίας.

Δεν αποκλείεται, πάντως, να υπάρξει και μια διαβάθμιση ως αναγνώριση του ιδιαίτερου ρόλου ακόμα και της κατοικίας στην διατήρηση της φυσιογνωμίας της περιοχής.

kampos_programma