Σφυροκόπημα Χρυσοχοΐδη στο ευρωκοινοβούλιο για την ελευθερία του Τύπου

Δύσκολες στιγμές πέρασε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης στην Ευρωβουλή, καθώς δέχτηκε καταιγισμό ερωτημάτων για τη λειτουργία των ΜΜΕ στην Ελλάδα, τη λογοκρισία, τα συμβόλαια θανάτου, αλλά και για τη λίστα Πέτσα ● Ο υπουργός «κατήγγειλε» τελικά τον Βαξεβάνη «του ΣΥΡΙΖΑ» και ευχήθηκε την επόμενη φορά η επιτροπή να καλέσει πιο… αντικειμενικούς δημοσιογράφους.

Στο ευρωπαϊκό κάδρο των χωρών με προβλήματα στην ελευθερία του Τύπου μπαίνει η Ελλάδα, μετά τη συζήτηση σε ομάδα της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών (LIBE) του ευρωκοινοβουλίου. Σε κλειστή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δέχθηκε έντονα πυρά υπό τη μορφή ερωτημάτων από τους ευρωβουλευτές για τη λειτουργία των ΜΜΕ στην Ελλάδα, τη λογοκρισία, τα συμβόλαια θανάτου κατά ερευνητών δημοσιογράφων, αλλά και τη λίστα Πέτσα!

Ακόμη και μέλη του Ευρωπαϊκού Συντηρητικού Κόμματος ή των Σοσιαλιστών δήλωσαν στην «Εφ.Συν.» εμβρόντητοι από όσα άκουσαν σε αυτήν την ακρόαση, στην οποία πάντως δεν παρέστη ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο οποίος επικαλέστηκε ανειλημμένες υποχρεώσεις. Η διακομματική επιτροπή είχε συσταθεί για τη Μάλτα, μετά τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίθια και στη συνέχεια στις υποθέσεις που εξετάζει προστέθηκε και η Σλοβενία, με την ανθρωποκτονία του Γιαν Κούτσιακ και της συντρόφου του. Πλέον, στον κατάλογο προστίθεται και το συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του Γιώργου Καραϊβάζ.

Παρόλο που αφορούσε τον Γιώργο Καραϊβάζ, στη συνεδρίαση τέθηκαν πολλά θέματα από τον… δημοσιογραφικό βίο στην Ελλάδα: περιπτώσεις λογοκρισίας, η υπόθεση Φουρθιώτη, το συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του Κ. Βαξεβάνη, ακόμα και η υπόθεση Novartis, αφού η δημοσιογράφος που είχε αναδείξει με συνεντεύξεις της το σκάνδαλο είχε κληθεί ως ύποπτη.

Απουσία του αρμόδιου υπουργού, ο Μ. Χρυσοχοΐδης έπρεπε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Χαρακτηριστική ήταν η «κόντρα» που είχε με τη Μιμή Τουφεξή για το θέμα της Ικαρίας με το γνωστό, πλέον, πολυπληθές γεύμα του πρωθυπουργού την ώρα που οι Αθηναίοι κλείνονταν στα σπίτια τους από τις 5 το απόγευμα. Η γ.γ. της ΠΟΕΣΥ παρουσίασε το περιβόητο χαρτί της ΕΡΤ για τη «γραμμή» Μαξίμου ως απάντηση στις δηλώσεις του υπουργού ότι δεν υπάρχει λογοκρισία. Αλλά και ο Τομ Γκίμπσον περιέγραψε την κατάσταση με την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα ως τραγική.

Ο υπουργός δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων, με πολλούς από τους ευρωβουλευτές να ζητούν να μάθουν τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα κατρακυλά στην ετήσια κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης «κατήγγειλε» τελικά τον Κ. Βαξεβάνη ως ΣΥΡΙΖΑ και ευχήθηκε την επόμενη φορά η επιτροπή να καλέσει πιο αντικειμενικούς δημοσιογράφους.

ΠΗΓΗ: EFSYN.GR (της Μαρίας Ψαρά)