Σφυροκόπημα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στο δημοτικό συμβούλιο

Τα πυρά σχεδόν του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβούλου Χίου συγκέντρωσε το κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας που επιχειρούν συγκεκριμένα και κατονομασθέντα κέντρα της Χίου να περάσουν, βάζοντας ως πρώτο στόχο την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Στο δημοτικό συμβούλιο ετέθη το θέμα που ανέκυψε με την επίδοση του εξωδίκου, με τις υπογραφές γονέων και λοιπών μη γονέων ή και τυχαίων, που επεξεργάσθηκε και καθοδήγησε η επιτροπή των ανωνύμων, η αυτοαποκαλούμενη και «παγχιακή επιτροπή αγώνα», κατά της λειτουργίας των δομών υποδοχής και εκπαίδευσης προσφύγων.

Το κείμενο της επιτροπής, που στην ουσία είναι το αίτημα – ανακοίνωση της ΕΛΜΕ ψηφίσθηκε επί της πλειοψηφίας με μόνον μία αρνητική ψήφο (του κ. Γ. Τσάκου) και την δήλωση αποχής από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Πολύδωρο Λαμπρινούδη.

Μετά την παρουσίαση του κειμένου που επεξεργάσθηκε και ψήφισε ομόφωνα η δημοτική επιτροπή παιδείας, ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς υπήρξε σαφής και κατήγγειλε ευθέως ότι δεν συγκεντρώθηκαν τυχαία οι 1130 υπογραφές. Κάποιοι το σχεδίασαν, το ετοίμασαν και ξέρουμε πολύ καλά πώς έγινε αυτό. Μέχρι εκεί, απλά δεν ονομάτισε την επιτροπή των ανωνύμων, αν και ήταν πολύ σαφής για την καθοδήγηση της επιχείρησης.

Πρόσκληση στους δημοτικούς συμβούλους να προσέλθουν την προσεχή Δευτέρα, πρώτη ημέρα λειτουργίας των ΔΥΕΠ, στα σχολεία για την υποδοχή των προσφυγόπουλων απηύθυνε η επικεφαλής της Χιακής Συμπολιτείας κα Ερμιόνη Φρεζούλη, όπως γίνεται και με τον αγιασμό στην έναρξη της σχολικής χρονιάς. Μήπως, διερωτήθηκε, καθαρίσει και το όνομα της Χίου, που δυσφημίσθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Σαφής υπήρξε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Μάρκος Σκούφαλος, ο οποίος κατονόμασε την επιτροπή των ανωνύμων ως υποκινητή όλης αυτής της διαδικασίας συγκέντρωσης των υπογραφών και αποστολής του εξωδίκου.

Θλιβερός Λαμπρινούδης, τσακώθηκε και με τον Στέλιο Καμπούρη

Θλιβερή εξαίρεση στην όλη διαδικασία αποτέλεσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Λαμπρινούδης, ο οποίος ζήτησε να διευκρινισθεί ποιοι είναι πρόσφυγες και ποιοι όχι για να μπουν στην διαδικασία της εκπαίδευσης μέσω των ΔΥΕΠ. Αναφέρθηκε σε λαθρομετανάστες και σε μετανάστες από την Σιέρα Λεόνε και την υποσαχάρια Αφρική και ζήτησε να διαχωρισθούν από τους πρόσφυγες. Στην δε φάση της ψηφοφορίας ζητούσε στο κείμενο της ΔΕΠ να υπάρξει η αναφερόμενη διευκρίνιση.

Εκτός όλων των άλλων (κ.κ. Βουρνούς και Σκούφαλος) ο κ. Λαμπρινούδης βρήκε απέναντί του και τον σύμβουλο της παράταξής του κ. Στέλιο Καμπούρη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αυτή η διευκρίνιση κι αν θέλει να κατεβάσει άλλη πρόταση.

Στην συζήτηση ο κ. Λαμπρινούδης αναφέρθηκε απαξιωτικά, μιλώντας για «παραμύθια της Χαλιμάς», κάτι που προκάλεσε την οργή του κ. Καμπούρη, ο οποίος τον ανακάλεσε στην τάξη, τονίζοντάς του ότι δεν ανέχεται τέτοια συμπεριφορά.

Ρατσιστικό ντελίριο από τον Γ. Τσάκο

Σε ρατσιστικό ντελίριο ξέσπασε κατά την τοποθέτησή του ο σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Γιώργος Τσάκος, ο οποίος αναφέρθηκε απαξιωτικά σε «αραπιά» που βρίσκεται στη Χίο, ζήτησε να φύγουν από το νησί, «είμαι Έλληνας και χριστιανός ορθόδοξος», μίλησε για πλάνο να μας αλλάξουν. Για την λειτουργία των ΔΥΕΠ είπε να πάνε τα παιδιά αυτά στα σχολεία, αλλά όχι με τον εγγονό μου!

Το κείμενο της ΔΕΠ – Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου

Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (Δ.Ε.Π.) του Δήμου της Χίου (είναι οκταμελής και απαρτίζεται από εκπροσώπους του Δήμου της Χίου, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χίου, του Επιμελητηρίου Χίου, της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, της Δευτεροβάθμιας   Εκπαίδευσης Χίου, της Ε.Λ.Μ.Ε. Χίου, του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου και της Ένωσης Γονέων Χίου) επικροτεί την ουσιαστική έναρξη και λειτουργία (ζητά από την Κυβέρνηση την οικονομική στήριξη, την πλήρη στελέχωση σε βοηθητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς την υλικοτεχνική υποδομή των σχολικών μονάδων εκπαίδευσης προσφύγων του νησιού μας) του προγράμματος εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας «Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων» (ΔΥΕΠ), οι οποίες θα λειτουργήσουν εντός σχολικών διδακτηρίων κατά το απογευματινό ωράριο, με σκοπό την παροχή εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης των ανήλικων προσφυγόπουλων. Μια θετική υποχρέωση του κράτους που υπαγορεύεται από διατάξεις αυξημένης τυπικής ισχύος, όπως το Σύνταγμα και η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού.

Στεκόμαστε δίπλα στους εκπαιδευτικούς που καλούνται να υπηρετήσουν το εν λόγω έργο και, ταυτόχρονα, απαιτούμε την αρτιότερη στελέχωση αυτών των δομών με συναδέλφους πλήρους ωραρίου.

Στεκόμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε άρνηση ή παρεμπόδιση αυτού του δικαιώματος των παιδιών, όπως η ρατσιστική και ξενοφοβική φωνή των «ανώνυμων γονέων και κηδεμόνων» που χειραγώγησαν τη διαδικασία του εξώδικου των 1130 υπογραφών, ενός εξώδικου που επιδόθηκε μέσω δικαστικού επιμελητή στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που φιλοξενούν τις ΔΥΕΠ, καθώς και στους Προϊσταμένους των δύο Διευθύνσεων Εκπαίδευσης του Νομού μας.

Ο χιώτικος λαός δεν ξεχνά την υποδοχή και την ενσωμάτωση των προσφύγων το 1922.

Ο χιώτικος λαός δεν ξεχνά τις καραβιές χιλιάδων Ελλήνων οικονομικών μεταναστών ανά την υφήλιο σε περιόδους μεγάλης ύφεσης.

Ο χιώτικος λαός δεν ξεχνά τη χειρότερη αιμορραγία στην Ελλάδα της κρίσης, όπου χιλιάδες νέοι επιστήμονες και όχι μόνο αναγκάζονται να ξενιτευτούν αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Ως λαός καλούμαστε για μία ακόμα φορά να επιλέξουμε με ποια πλευρά θα ταχθούμε. Απορρίπτουμε το «πρόσωπο του τέρατος» που εμφανίζεται με τη μορφή της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του νεοφασισμού. Συστρατευόμαστε με την πλευρά της αλληλεγγύης και των ανθρωπίνων ιδανικών γιατί πιστεύουμε ότι το σχολείο διαδραματίζει ένα συνεκτικό ρόλο, καλλιεργεί το ήθος και απαντά με πολιτισμό απέναντι στη βαρβαρότητα.

Σχόλια