Σοβαρές οι ευθύνες της δημοτικής αρχής για το λιμάνι Χίου, καταγγέλλει η Συμμαχία Αξιών (βίντεο)

Τις διαχρονικές και σοβαρές ευθύνες της δημοτικής αρχής Χίου για το κεντρικό λιμάνι του νησιού κατήγγειλαν ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Συμμαχία Αξιών κ. Κώστας Τριαντάφυλλος και ο κ. Γιώργος Αμέντας, μέλος της λιμενικής επιτροπής, σε σημερινή – Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 – συνέντευξη Τύπου.

Αναφέρθηκαν στην ταλαιπωρία που υφίστανται τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι της Χίου, λόγω της απόφασης της πλοιοκτήτριας εταιρείας να χρησιμοποιεί – μετά από έγκριση του υπουργείου Ναυτιλίας – τον λιμένα Μεστών, αντί του κεντρικού λιμανιού της Χίου και κατηγόρησαν για ανικανότητα και ανευθυνότητα την δημοτική αρχή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τριαντάφυλλος, τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει τα αυτονόητα στον τομέα των λιμενικών υποδομών της Χίου, ενώ απουσιάζει – τόνισε – πλήρως το μάνατζμεντ σε όλες τις μονάδες λειτουργίας του δήμου Χίου.

Συγκεκριμένα, δεν έχει προχωρήσει το μάστερ πλαν του λιμανιού, για το οποίο ο δήμαρχος κ. Σταμάτης Κάρμαντζης διαβεβαίωνε τον Μάιο του 2022 ότι θα ολοκληρώνετο εντός του 2022.

Επίσης, δεν έχει αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των βαθών του λιμανιού με τις αναγκαίες και σε τακτά χρονικά διαστήματα εργασίες απομάκρυνσης της λάσπης που κατεβάζει ο Καλοπλύτης.

Κι ακόμα δεν έχει γίνει κάτι για την αίθουσα του τελωνείου Χίου, την μαρίνα των Λιμνιών στην Βολισσό, την διαδικασία δημιουργίας πύλης Σένγκεν στον λιμένα Μεστών κ.λπ.

Βγάζει λάδι τον λιμενάρχη για τις επίμαχες δηλώσεις

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του astraparis.gr για τις ευθύνες του λιμενάρχη Χίου που ουσιαστικά κήρυξε μέσα από τις δηλώσεις του σε μέσο ενημέρωσης ως ανασφαλές και ακατάλληλο το λιμάνι της Χίου, με όλα όσα ακολούθησαν, ο κ. Τριαντάφυλλος απέφυγε να απαντήσει ευθέως, ενώ μετά από την επιμονή επί του θέματος ουσιαστικά «έβγαλε λάδι» τον λιμενάρχη.

Ανέφερε ότι ο λιμενάρχης είχε διατυπώσει τις θέσεις του στην λιμενική επιτροπή, αλλά για το επίμαχο ότι δηλαδή έκαναν οι δηλώσεις του άνω κάτω την κοινωνική και οικονομική ζωή της Χίου, κράτησε αποστάσεις και απέφυγε συστηματικά να του καταλογίσει ευθύνες.

Τέλος, ο κ. Τριαντάφυλλος δήλωσε ότι συμφωνεί με το περιεχόμενο του εγγράφου της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Χίου, που επιθεώρησε το λιμάνι το περασμένο Σάββατο μαζί με κλιμάκιο του υπουργείου Ναυτιλίας, αν και επεσήμανε ότι δεν έχουν γίνει γνωστές και δεν υπάρχει σχετικό πόρισμα του κλιμακίου των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου.