Στα… ρηχά βγαίνουν τα λύματα του βιολογικού της ΔΕΥΑΧ, λόγω ζημιάς στον αγωγό

Πιάνουν παραλία τώρα, καλοκαίρι η καλύτερη εποχή, τα λύματα που φεύγουν από τις εγκαταστάσεις καθαρισμού της ΔΕΥΑΧ, στην περιοχή του αεροδρομίου Χίου, λόγω σοβαρής ζημιάς στον υποθαλάσσιο αγωγό έκχυσής τους στην θάλασσα.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες εμφανίσθηκε περισσότερες από 20 ημέρες, ίσως και πάνω από έναν μήνα, ενώ ο δύτης που καταδύθηκε στην περιοχή διαπίστωσε ότι ο αγωγός έχει ρήγματα σε δύο ή τρία σημεία, σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από την ακτή.

Έτσι, τα επεξεργασμένα σε δεύτερο βαθμό λύματα που φεύγουν από τις εγκαταστάσεις αντί να εκχυθούν στο προβλεπόμενο βάθος, σε απόσταση περίπου 1200 έως 1300 μέτρων από την ακτή, εκχύονται στα 400 μέτρα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διαχυσή τους στην ανοικτή θάλασσα και να είναι έτσι ευάλωτες οι ακτές.

Το πρόβλημα μετά από σχετική καταγγελία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, καθότι δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία, επιβεβαίωσε και το λιμεναρχείο Χίου, το οποίο επέβαλε – μάλιστα – και πρόστιμο στην ΔΕΥΑΧ, ενώ δεν αποκλείεται και ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας σε βάρος των υπευθύνων της επιχείρησης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κ. Βασίλης Μυριαγκός επιβεβαίωσε στον astraparis.gr την ύπαρξη του προβλήματος, σημειώνοντας ότι οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι πρέπει να γίνει αντικατάσταση του φθαρμένου τμήματος του υποθαλάσσιου αγωγού. Αυτό, πρόσθεσε, απαιτεί μελέτη, αλλά και την εξασφάλιση χρηματοδότησης, προκειμένου να εκτελεσθούν τα απαιτούμενα έργα. Ίσως χρειαστεί, κατέληξε, να ξανακάνει αυτοψία ο δύτης και να ελεγχθεί αν μπορεί να υπάρξει άμεσα μια λύση – μπάλωμα στο πρόβλημα του αγωγού.

Μέχρι να γίνουν αυτά, τα λύματα θα βρίσκουν διέξοδο στα 400 μέτρα και, φυσικά, καλό θα είναι οι λουόμενοι να αναζητήσουν άλλες παραλίες, ευτυχώς η Χίος διαθέτει πολλές και εξαιρετικής καθαρότητας.