Στα… βλήματα του πεδίου βολής σκόνταψε ο δρόμος Σαλάγωνα – Σπήλαιο Ολύμπων

Απροσδόκητη εξέλιξη είχαν τα σχέδια του δήμου Χίου για την διάνοιξη δρόμου που θα συνδέει την παραλία Σαλάγωνα με το σπήλαιο των Ολύμπων.

Το θέμα ανέκυψε, όταν η στρατιωτική διοίκηση Χίου εξέδωσε απαγορευτικό για οποιαδήποτε εργασία μέσα από το παλαιό μεν, αλλά ανεκκαθάριστο πεδίο βολής, επισείοντας τους σοβαρούς κινδύνους από την ύπαρξη μη διαρραγέντων βλημάτων.

Μάλιστα, απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες του astraparis.gr αναφέρουν ότι μετά την κατά τα ανωτέρω απαγόρευση της στρατιωτικής διοίκησης το στρατιωτικό συνεργείο που διενεργεί τον έλεγχο του πεδίου βολής ανέσυρε δύο βλήματα, τα οποία και επιδείχθησαν στους ενδιαφερόμενους για του λόγου το αληθές!

Κατόπιν τούτων, ο δήμος Χίου που έχει αποστείλει σχετική επιστολή στην διοίκηση της 96 ΑΔΤΕ βρίσκεται σε αναμονή εν όψει έγκρισης του αιτήματος για συνέχιση των εργασιών, μετά την διενέργεια πλήρους ελέγχου και εκκαθάρισης της περιοχής από την οποία έχει σχεδιασθεί να διέλθει ο δρόμος, προκειμένου να είναι απολύτως ασφαλής η διάνοιξη – κατασκευή, αλλά και η χρήση του.

Ο δρόμος, ο ΔΕΔΔΗΕ και η ηλεκτροδότηση του σπηλαίου των Ολύμπων

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο υπό διάνοιξη δρόμος κατασκευάζεται για να εξυπηρετήσει την κατασκευή δικτύου ηλεκτροδότησης του σπηλαίου των Ολύμπων από τα Σαλάγωνα, που είναι και το πιο κοντινό σημείο που υπάρχει δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Ωστόσο, τέτοιο αίτημα, δηλαδή κατασκευής δικτύου δεν φαίνεται να έχει κατατεθεί επισήμως στον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά – σημειωτέον – ούτε και η ύπαρξη δρόμου αποτελεί προϋπόθεση ή προαπαιτούμενο για την κατασκευή του δικτύου.

Η συνήθης διαδικασία έχει ως εξής: Ο ενδιαφερόμενος, εν προκειμένω ο δήμος Χίου, υποβάλει στον ΔΕΔΔΗΕ αίτημα ηλεκτροδότησης της εγκατάστασης, ο ΔΕΔΔΗΕ εκπονεί την μελέτη (τεχνική και οικονομική) και προχωρά στην κατασκευή του δικτύου, εφόσον ο ενδιαφερόμενος συμφωνεί στην κάλυψη του προβλεπόμενου κόστους.

Εδώ, όμως, τα πράγματα πάνε μάλλον ανάποδα. Θα κατασκευαστεί ο δρόμος και εν συνεχεία θα υποβληθεί από τον δήμο Χίου στον ΔΕΔΔΗΕ αίτημα για ηλεκτροδότηση; Κι αν ο ΔΕΔΔΗΕ κρίνει ότι είναι τεχνικά καλύτερο να γίνει ηλεκτροδότηση του σπηλαίου π.χ. από το στρατιωτικό αεροδρόμιο των Ολύμπων, τότε προς τι ο νέος δρόμος;

Πόσο βαθειά πάνε τα… βλήματα;

Ας υποθέσουμε ότι όλα βαίνουν καλώς, η στρατιωτική διοίκηση με βάση συγκεκριμένα πρωτόκολλα εκκαθαριστικών εργασιών αποδίδει «καθαρή» την περιοχή και οι μπουλντόζες συνεχίζουν ομαλά και ανεμπόδιστα την κατασκευή του δρόμου, σκάβοντας όπως είναι φυσικό σε ένα «λογικό» βάθος.

Στην συνέχεια έρχεται ο ΔΕΔΔΗΕ και για να τοποθετήσει τις κολόνες του δικτύου, ανοίγει τρύπες σε βάθος 1,50 και πλέον μέτρων.

Ποιός εγγυάται ότι το έργο αυτό θα είναι ανεμπόδιστο και ακίνδυνο;