Στην αδειοδότηση της δασικής «κολλάει» το ερευνητικό κέντρο της ΕΜΧ

Όλα είναι έτοιμα και οι μηχανές ζεστές για το ερευνητικό κέντρο για τη μαστίχα. Αυτό πιστοποιούν τα σκαπτικά μηχανήματα που ήδη έχουν πιάσει δουλειά και γκρεμίζουν το παλιό κτίριο του συνεταιρισμού, στην θέση του οποίου θα αναγερθεί το Ερευνητικό Κέντρο για την μαστίχα, στο οποίο συμμετέχουν η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η Mediterra.

Το μόνο μελανό σημείο και μέχρι στιγμής εμπόδιο που ήδη έχει κοστίσει σε καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου, είναι η αναμονή της έγκρισης από την δασική υπηρεσία ότι η εν λόγω έκταση δεν περιλαμβάνεται στους δασικούς χάρτες (!).

Με την έγκριση από την δασική υπηρεσία, την οποία οι της ΕΜΧ αναμένουν διακαώς, ανάβει το πράσινο φως για την κατασκευή του Ερευνητικού Κέντρου. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ  από τα οποία το επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 2014-2020 θα συνεισφέρει τα 1,25 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό χρηματοδοτείται από το υπό σύσταση Ερευνητικό Κέντρο στο οποίο μετέχουν η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η Mediterra και ερευνητικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της έρευνας για τη μαστίχα.

Στον παλιό αποθηκευτικό χώρο της ΕΜΧ, ακριβώς δίπλα από το κτίριο της Mediterra, στην Καλλιμασιά, πρόκειται να ανεγερθεί ένα κτίριο ειδική κατασκευής το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες του ερευνητικού κέντρου και έχει χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης 18 μήνες.

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επένδυση και ως έργο αλλά και ως στόχευση, αφού αναμένεται ότι η δημιουργία και λειτουργία του ερευνητικού κέντρου θα συμβάλει τα μέγιστα στην επιστημονική έρευνα για τις χρήσεις της μαστίχας, στη δημιουργία νέων προϊόντων και καινοτόμων δράσεων.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια