Στην Αθήνα η ΟΠΙΧΙ, «Οι πρόσφυγες αφηγούνται…Από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα»

Στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Νέας Ιωνίας, στην Αθήνα, ολοκληρώθηκε στο Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023, η ημερίδα «Οι πρόσφυγες αφηγούνται…από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα», που συνδιοργάνωσαν τα μέλη των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (Ο.Π.Ι.) Ελλάδας: Αθήνας, Βόλου, Δήμου Χαλανδρίου, Καλλιθέας-Τζιτζιφιών, Νέας Ιωνίας και Χίου, με αφορμή τα εκατό συν ένα χρόνια από τον ερχομό των Μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα.

Αναδείχθηκε για άλλη μια φορά η δύναμη της προφορικής ιστορίας, της ιστορίας «από τα κάτω», αλλά και η δυναμική των ομαδικών συνεργασιών και πρωτοβουλιών.  Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου (ΟΠΙΧΙ) συμμετείχε με την ΟΠΙ του Δήμου Χαλανδρίου στην τρίτη από τις τρεις συνεδρίες της ημερίδας, της οποίας συντονίστρια ήταν η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη.  Την ΟΠΙΧΙ εκπροσώπησαν οι κυρίες Μαρία Νανάκη και Φιλομήλα Μπόλια.

Η κυρία Νανάκη έκανε μία περιεκτική αναφορά στα σημαντικά γεγονότα που αφορούσαν στους πρόσφυγες που έφθασαν στη Χίο. Αναφέρθηκε στις κύριες περιοχές καταγωγής τους   (Σμύρνη, Τσεσμέ, Αλάτσατα, Καραμπουρνού, Αγία Παρασκευή,  Βουρλά, Κάτω Παναγιά, Μελί, Αϊδίνιο, Άγιο Δημήτριο,  Λυθρί, Πέργαμο, Φώκαια, Δικελί,  Κυδωνιές και Αδραμύτιο) και στους συνοικισμούς που δημιουργήθηκαν. Επίσης, μίλησε για την περιοχή του Κάστρου, για τα πρόχειρα παραπήγματα εκεί, στο Βουνάκι, στα Ταμπάκικα και άλλα κεντρικά σημεία, και για τη μεγάλη διαδήλωση το Μάρτιο του 2023, στην Πλατεία Βουνακίου, τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει γίνει μέχρι τότε στο νησί, όταν είχε ήδη γίνει γνωστό ότι πρόκειται να υπογραφεί συνθήκη σύμφωνα με την οποία οι πρόσφυγες δεν θα επέστρεφαν στον τόπο γέννησης και διαμονής τους, μερικούς μήνες πριν την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης (24 Ιουλίου 2023).

Το κυριότερο όμως μέρος της παρουσίασης της ΟΠΙΧΙ αποτέλεσαν αποσπάσματα συνεντεύξεων που έδωσαν οι: Στυλιανός Μακριάς (Βαρβάσι), Χρήστος Μιχαλιός (Καρδάμυλα), Μαργαρίτα Μπριλή (Βροντάδος), Αφροδίτη Τσαρδάκα (Καστέλο) και Σωτήρης Χατζημανώλης (Εγρηγόρος). Αναφέρθηκαν στον κοινωνικό αποκλεισμό που βίωσαν αρχικά οι γονείς και οι παππούδες τους, στην ένταξη και επαγγελματική ανέλιξη τους στην πορεία, σε τραγούδια που έλεγαν, και στο πόσο η Μικρασιατική καταγωγή τους έχει επηρεάσει και διαμορφώσει τη ζωή τους.   

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν, να πάρουν περισσότερες πληροφορίες για την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου (ΟΠΙΧΙ) ή να δώσουν συνέντευξη, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας με μήνυμα στο [email protected] ή στο FB Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου (ΟΠΙΧΙ).

Περισσότερες πληροφορίες για της ΟΠΙ στην Ελλάδα και για το περιεχόμενο της  Ημερίδας μπορείτε να βρείτε στη σελίδα: oralhistorygroups.gr.