Στην τελική ευθεία το Μουσείο Μαστίχας

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι μπαίνουν οι εργασίες για την ολοκλήρωση του Μουσείου Μαστίχας, στην θέση Τεπέκι του Πυργίου Χίου, λίγους μόλις μήνες πριν εκπνεύσουν οι συμβατικές προθεσμίες για την περάτωση του έργου.

Η επιβολή των capital controls δημιούργησε ορισμένα προβλήματα, καθότι ήταν ανέφικτη η ομαλή εξέλιξη των διαγωνιστικών διαδικασιών, αφού προέκυπταν προβλήματα με την έκδοση εγγυητικών επιστολών κ.λπ. Διαγωνισμοί επαναπροκηρύχθηκαν, έργα έχουν ανατεθεί και φαίνεται ότι ανακτώνται σταδιακά οι ομαλοί ρυθμοί υλοποίησης των εργασιών.

Ήδη, η ΔΕΥΑΧ έχει ολοκληρώσει τις συνεννοήσεις με την ΔΕΗ για την τοποθέτηση των δικτύων και απλά δόθηκε μια παράταση στον εργολάβο της, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο.

Προβλήματα, επίσης, υπήρξαν και ακόμα δεν έχουν εξαλειφθεί με την ομαλή ροή της χρηματοδότησης του έργου, το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και λήγει στο τέλος του 2015.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει στον astraparis.gr η κα Έλια Βλάχου από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), υπάρχουν διαβεβαιώσεις από την διαχειριστική αρχή ότι σύντομα και εκτός απροόπτου εντός του Οκτωβρίου θα αποκατασταθεί η ροή της χρηματοδότησης.

Στην κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, βοηθά η απόφαση ότι η χρηματοδότηση θα προέρχεται κατά 100% από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, όπως προσθέτει η κα Βλάχου, προχωρούν κανονικά όλες οι εργασίες που έχουν να κάνουν με τα ντοκιμαντέρ και το εν γένει ψηφιακό και οπτικοακουστικό υλικό του Μουσείου. Επίσης, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τον φωτισμό, τα έπιπλα και τις μουσειολογικές κατασκευές του χώρου και σύντομα ολοκληρώνονται.

Τονίζει δε ότι εκείνο που έχει σημασία στην τρέχουσα φάση είναι να συντονισθεί σωστά η αλυσίδα των υπολειπόμενων εργασιών, όπου η μία φάση εξαρτάται από την άλλη.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι λύση στο πρόβλημα κατασκευής του δρόμου πρόσβασης στο Μουσείο έχει ήδη δοθεί και η χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού μελέτης 200.000 ευρώ, θα γίνει από την Τράπεζα Πειραιώς.