
Στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις Βουκουρεστίου και Βελιγραδίου η Περιφέρεια
Στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις TTR που πραγματοποιήθηκε από 22 έως 25 Φεβρουαρίου 2018 στο εκθεσιακό κέντρο ROMEXPO στο Βουκουρέστι και στην ITTFA που πραγματοποιήθηκε από 22 έως 25 Φεβρουαρίου 2018 στο εκθεσιακό κέντρο BEOGRADSKI SAJAM στο Βελιγράδι, συμμετείχε η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, εντός του ελληνικού περιπτέρου, με δωρεάν παραχώρηση stand από τον ΕΟΤ.
Στην έκθεση του Βελιγραδίου την Περιφέρεια εκπροσώπησαν ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος και στελέχη της διεύθυνσης τουρισμού. Επίσης, παρευρέθησαν εκπρόσωπος του δήμου Σάμου και επαγγελματίες από τη Σάμο και τη Χίο. Για τους Σέρβους τουρίστες η Ελλάδα γενικότερα αποτελεί αγαπημένο προορισμό και η προοπτική επένδυσης στη συγκεκριμένη αγορά είναι ελπιδοφόρα, αφού πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Η Σάμος αποτελεί γνωστό προορισμό δεδομένης και της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης με το Βελιγράδι, αλλά και η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Καβάλα είναι πολύ σημαντική για τα νησιά, λόγω του ότι αρκετοί είναι οι Σέρβοι που προτιμούν να ταξιδεύουν οδικώς μέχρι την Ελλάδα. Επίσης, ενδιαφέρον εκφράστηκε για τον συνδυασμό διακοπών σε περισσότερους από έναν προορισμούς.
Φέτος, η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα και στο πλαίσιο της προώθησης των ελληνικών προορισμών, την τελευταία ημέρα της έκθεσης διενεργήθηκε από τον ΕΟΤ διαγωνισμός – κλήρωση για δωρεάν διαμονή μεταξύ άλλων και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Τα πακέτα δωρεάν διαμονής εξασφαλίστηκαν κατόπιν μέριμνας της διεύθυνσης τουρισμού και ήταν ευγενείς χορηγίες των επιχειρήσεων Hotel Glicorisa beach από τη Σάμο, Karras Star Hotel από την Ικαρία και Hotel Pasiphae & Clara Hotel Resort από την Λέσβο.
Στην έκθεση του Βουκουρεστίου τα στελέχη της Περιφέρειας παρείχαν πληροφορίες και διένειμαν υλικό στην αγγλική και στην ρουμανική γλώσσα για τα νησιά. Στην έκθεση παραβρέθηκαν εκπρόσωπος του δήμου Σάμου και επιχειρηματίες του τουρισμού από τη Λήμνο και τη Σάμο. Η παρουσία τους εκεί σηματοδοτεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των επαγγελματιών του τουρισμού της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την ρουμανική αγορά.
Πράκτορες και κοινό της έκθεσης εξέφρασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα νησιά της Περιφέρειας δεδομένου ότι επικοινωνήθηκε επιτυχώς το γεγονός ότι τον Ιούνιο του 2018 ξεκινά για πρώτη φορά πτήση charter από το Βουκουρέστι για Λέσβο και Σάμο, μέσω του Parallela 45, ενός εκ των μεγαλύτερων τουριστικών γραφείων της Ρουμανίας.