Στο δημοτικό συμβούλιο Χίου από την ΛΑΣ τα σχέδια Παναγιωτόπουλου για υπερδομή στο Θόλος

Στο δημοτικό συμβούλιο Χίου, που συνεδριάζει την προσεχή Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024, φέρνει η Λαϊκή Συσπείρωση την τελευταία απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, που αποκάλυψε ο astraparis.gr χθες Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024, με το χρονοδιάγραμμα έναρξης των εργασιών – την 1η Σεπτεμβρίου 2024 – για την δημιουργία της υπερδομής προσφύγων και μεταναστών στο Θόλος.

Στη επιστολή του επικεφαλής της ΛΑΣ κ. Μάρκου Σκούφαλου επισημαίνεται η κυβερνητική επιμονή για την δημιουργία της υπερδομής, παρά τις αντίθετες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και τους αγώνες για την αποτροπή των κυβερνητικών σχεδίων από τους πολίτες της Χίου.

Προτείνει δε την έκδοση ψηφίσματος, στο οποίο θα δηλώνεται η αντίθεση του δημοτικού συμβουλίου στον κυβερνητικό σχεδιασμό και την υπουργική απόφαση και θα τονίζεται ότι «οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί της κυβέρνησης θα πέσουν στο κενό, όπως και οι προηγούμενοι».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΛΑΣ, σήμερα Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024, έχει ως εξής:

Οι τελευταίες αποφάσεις του νέου υπουργού Μετανάστευσης κ. Παναγιωτόπουλου εκ μέρους της κυβέρνησης της Ν.Δ. και μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη για “κατευθύνσεις”  στο υπουργείο, που αφορούν και έναρξη εργασιών στο Θόλος από 1η Σεπτέμβρη, εκτός των άλλων, αποδεικνύουν αυτό που επανειλημμένα έχουμε πει, ότι η κυβέρνηση μαζί με την Ε.Ε. επιμένουν στην πολιτική του εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας και στην κατασκευή της νέας υπερδομής – φυλακής στο Θόλος.

Το γεωπολιτικό περιβάλλον εμπόλεμων συγκρούσεων στην Ουκρανία και Μέση Ανατολή που ενεργά συμμετέχει η ελληνική κυβέρνηση μέσω του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., όχι μόνο εγκυμονεί κινδύνους εμπλοκής για το λαό μας και τα παιδιά του που καλούνται να υπηρετήσουν και να πεθάνουν για ξένα συμφέροντα, αλλά οξύνουν τα κύματα των προσφύγων και μεταναστών, γεγονός που συνηγορεί στη δημιουργία από τα όργανα της Ε.Ε., της Ευρώπης φυλακής,  για τους κατατρεγμένους των πολέμων και τις αποθήκες ψυχών για το ζητούμενο εργατικό δυναμικό. Άλλωστε, τα τελευταία συμφωνηθέντα στα ευρωπαϊκά όργανα είναι ξεκάθαρα.

Γι΄ αυτό και βλέπουμε αυτή την εμμονή της κυβέρνησης στη δημιουργία της υπερδομής φυλακής στο Θόλος και γενικά πάνω στο νησί, με σχέδια που μόνο αποτροπιασμό δημιουργούν και οδηγούν σε ανυπέρβλητα προβλήματα και για τους Χιώτες και για τους πρόσφυγες και μετανάστες στο μάτι του κυκλώνα, αφού βρισκόμαστε στην παραμεθόριο και μάλιστα έχοντας απέναντι μία τουρκική κυβέρνηση που ουδέποτε έκρυψε τα σχέδιά της για αλλαγή των συνόρων.

Με δεδομένο ότι ο χιώτικος λαός, με τον αγώνα του απέτρεψε αυτό το ενδεχόμενο, με δεδομένο ότι ο ίδιος ο δήμαρχος έχει ταχθεί με τις αποφάσεις του προηγουμένου δημοτικού συμβουλίου και έχει δηλώσει στον προηγούμενο υπουργό, “συμφωνούμε ότι διαφωνούμε”, αναφερόμενος στην υπερδομή, θεωρούμε ότι το σώμα του δημοτικού συμβουλίου πρέπει να δώσει σύσσωμο μία αποστομωτική απάντηση στις δηλώσεις του νέου υπουργού και στην κυβέρνηση.

Το σχέδιο ψηφίσματος που προτείνει η ΛΑΣ

Συγκεκριμένα,  προτείνουμε ως απάντηση – ψήφισμα στον υπουργό τα παρακάτω, τα οποία καταθέτουμε εν όψει του δημοτικού συμβουλίου της Παρασκευής:

«Το δημοτικό συμβούλιο Χίου εκφράζει την πλήρη διαφωνία του στις πρόσφατες δηλώσεις του νέου υπουργού Μετανάστευσης κ. Παναγιωτόπουλου για την δημιουργία υπερδομής – φυλακής στη Χίο και συγκεκριμένα στο Θόλος.

Θυμίζει στον κ. υπουργό ότι η Χίος έχει ματώσει με ευθύνη της κυβέρνησης και μάλιστα επιτυχώς, ώστε να μην περάσουν τα σχέδια εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στο νησί και στην περιοχή του Θόλους και το ίδιο προτίθεται να κάνει ανά πάσα στιγμή μαζί και με το δημοτικό συμβούλιο, που έχει απορρίψει αυτούς τους σχεδιασμούς στο παρελθόν έμπρακτα, με συγκεκριμένες αποφάσεις στις οποίες εμμένει και το ίδιο προτίθεται να κάνει και σήμερα.

Για το δημοτικό συμβούλιο Χίου οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί της κυβέρνησης θα πέσουν στο κενό, όπως και οι προηγούμενοι γιατί ο χιώτικος λαός δεν είναι διατεθειμένος να χάσει τα κεκτημένα που με θυσίες και κόπους κατάφερε .

Έχουν γνώση οι φύλακες κύριοι της κυβέρνησης και του υπουργείου».