Στο ευρωκοινοβούλιο οι «εξαφανισμένοι» πρόσφυγες και μετανάστες της Μονολιάς

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υπόθεση των «εξαφανισμένων» προσφύγων και μεταναστών, που αποβιβάσθηκαν στις 30 Απριλίου 2020 στη παραλία της Μονολιάς, στην Καλλιμασιά της Χίου και έκτοτε αγνοείται η… τύχη τους, όπως αποκάλυψε ο astraparis.gr, κατέθεσε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ο Ιταλός ευρωβουλευτής κ. Pietro Bartolo, που ανήκει στην ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Στην γραπτή ερώτησή του ο κ. Bartolo επικαλείται δημοσιεύματα του astraparis.gr και της Εφημερίδας των Συντακτών, καθώς και αναφορές των μη κυβερνητικών οργανώσεων Aegean Boat Report και Mare Liberum και επισημαίνει ότι την 1η Μαΐου, 14 άτομα – που αντιστοιχούν σε αριθμό, προέλευση και ηλικία με αυτά που παρατηρήθηκαν στη Χίο – στη συνέχεια βρέθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή στο μικρό ακατοίκητο νησί Bogaz.

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής αναφέρεται, επίσης, στην τοποθέτηση του βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη στην Βουλή, όπου και ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση στοιχεία για την «εξαφάνιση» αυτών των 14 μεταναστών.

Εάν επιβεβαιωθεί ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν επιστραφεί με αυτόν τον τρόπο, αυτό θα αποτελούσε πολύ σοβαρή παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης και των ευρωπαϊκών κανόνων για το άσυλο, τονίζει ο κ. Bartolo, ζητώντας από την Επιτροπή να απαντήσει στις ακόλουθες ερωτήσεις:

1. Γνωρίζει αυτήν την έκθεση;

2. Πώς θα ανταποκριθεί εάν επιβεβαιωθεί η αναφορά;

3. Ποια πρακτικά μέτρα θα λάβει για να αποτρέψει την έκτακτη κατάσταση του κορονοϊού ως πρόσχημα για να συνεχίσει να παραβιάζει το δικαίωμα ασύλου και να παραβιάζει την αρχή της μη επαναπροώθησης;

Pietro Bartolo

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια