Στον δημοτικό κήπο η ημέρα του παραγωγού

Τον δημοτικό κήπο της Χίου προκρίνει ο δήμαρχος κ. Μανώλης Βουρνούς για να λειτουργήσει η ημέρα (αγορά) παραγωγού στην πόλη, κάτι που έως σήμερα γίνεται στην περιοχή του Καστρομηνά.

Το ενδεχόμενο αυτό, που διερευνάται, έκανε γνωστό ο κ. Βουρνούς το μεσημέρι της Τετάρτης, 5 Απριλίου 2017, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε την Τρίτη με τον υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου, παρουσία και του βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη.

Ο δήμαρχος επεσήμανε την ανάγκη να γίνει διασύνδεση της τοπικής παραγωγής αγροτικών προϊόντων με τους καταναλωτές, κατά τρόπο που και οι παραγωγοί θα ωφελούνται αφού θα μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους χωρίς την παρουσία μεσαζόντων και οι καταναλωτές, που θα απολαμβάνουν καλής ποιότητας προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές.

Διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού με τους χονδρεμπόρους ή τους λιανοπωλητές, αφού η τοπική αγροτική παραγωγή καταλαμβάνει ένα πολύ μικρό μέρος των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά.

Σε ό,τι αφορά τον χώρο του δημοτικού κήπου ο κ. Βουρνούς επεσήμανε ότι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, άρα έχει καλή πρόσβαση ο καταναλωτής, ενώ η όχληση από την παρουσία της αγοράς θα είναι μικρή.

Να επισημανθεί στο σημείο αυτό ότι ο δημοτικός κήπος έχει αποκλεισθεί από την τοπική κοινότητα Χίου για την συγκεκριμένη δραστηριότητα, μετά από σχετική γνωμοδότηση του κ. Λεωνίδα Πυργάρη, ο οποίος έχει ορισθεί ως υπεύθυνος του χώρου εκ μέρους της δημοτικής αρχής. Προφανώς, θα επανεξετασθεί το θέμα, αν και εφόσον τεθεί επί τάπητος η λήψη της σχετικής απόφασης, μάλλον από το δημοτικό συμβούλιο Χίου.

Ο κ. Βουρνούς τόνισε ότι γίνονται σχετικές συζητήσεις με τον σύλλογο παραγωγών, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ημέρα του παραγωγού να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Χίου, πέραν του κέντρου της πόλης.

Ανέφερε, τέλος, ότι στις σχετικές συζητήσεις με τον κ. Αποστόλου ετέθη το θέμα της εξειδίκευσης του θεσμικού πλαισίου, ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση της ημέρας αγοράς στην πόλη της Χίου.