Στον δρόμο νεαρή από το Κονγκό με 8 μηνών μωρό

Με “έξωση” απειλείται νεαρή από το Κονγκό, μητέρα ενός βρέφους μόλις 8 μηνών, η οποία έχοντας πάρει άσυλο αποκλείεται αμέσως από τις δομές φιλοξενίας και από το επίδομα των 90 ευρώ ανά μήνα.

Η μονογονεϊκή οικογένεια μέχρι σήμερα φιλοξενείται σε σπίτι από την “Άρσις”, στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA (στήριξη έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση), που υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, με τη χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO), παρέχει θέσεις στέγασης σε διαμερίσματα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Σάμο, τη Χίο, την Κώ, τη Λέρο και τη Ρόδο σε υποψήφιους για relocation και σε ευάλωτες περιπτώσεις.

Η Καρίν που είναι γαλλόφωνη χριστιανή από το Κογκό, κατάφερε και πήρε άσυλο, αλλά αυτό ήταν ευχή και κατάρα μαζί, αφού σύμφωνα με την πολιτική του υπουργείου Mετανάστευσης και Aσύλου,  πρέπει να φύγει από το διαμέρισμα, να βρει δουλειά και να μπορέσει να ζήσει μόνη της, αν θέλει να μείνει στην Ελλάδα ή να πάει σε άλλη χώρα, αν επιλέξει το εξωτερικό.

Η Καρίν και δεκάδες περιπτώσεις στη Χίο όπως η Καρίν, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο αφού πολλοί από αυτούς δεν έχουν λάβει ακόμη τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, ΑΜΚΑ, αλλά ούτε έχουν δουλειά, ούτε γνωρίζουν και την ελληνική γλώσσα.

Όπως εξήγησε από την “Άρσις” ο κ. Παντελής Καβύρης, το πρόβλημα παρουσιάζεται εδώ και μήνες με την αλλαγή της πολιτικής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και αφορά στη Χίο δεκάδες ευάλωτες οικογένειες προσφύγων που απειλούνται με έξωση.

Υπάρχει, όπως είπε και το πρόγραμμα “Ήλιος”, το οποίο δίνει τη δυνατότητα ως πρόγραμμα ένταξης, να τους βοηθήσει να ενταχθούν στην κοινωνία και την αγορά εργασίας, αλλά υφίστανται περιπτώσεις που ούτε και αυτό μπορεί να βοηθήσει. Παράλληλα, είναι και τέτοιες οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες λόγω πανδημίας που είναι σχεδόν αδύνατο για κάποιους να εργαστούν, ειδικά όταν δεν γνωρίζουν και τη γλώσσα.

Να σημειωθεί ότι η Υ.Α. έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία της για την πρόωρη παύση της παροχής βοήθειας σε πολλούς αναγνωρισμένους πρόσφυγες, προτού να έχουν αποτελεσματική πρόσβαση στην αγορά εργασίας και σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, όπως προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία. Επίσης, η Υ.Α. έχει απευθύνει εκκλήσεις στην Ελλάδα να αυξήσει την εθνική ικανότητα υποδοχής σε δομές, διαμερίσματα, ξενοδοχεία, αλλά και μέσω της παροχής μετρητών για την εξεύρεση στέγης, προφανώς χωρίς αποτέλεσμα.

ΦΩΤΟ: pikist.com