Στον «πάγο» επενδυτικά σχέδια των ΜΜΕ, καταγγέλλει το Επιμελητήριο Χίου

«Παγωμένα» για περίπου οκτώ μήνες παραμένουν επενδυτικά σχέδια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην κίνηση της αγοράς και στην απώλεια συγκριτικών πλεονεκτημάτων των επιχειρήσεων, καταγγέλλει το Επιμελητήριο Χίου.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα, το Επιμελητήριο Χίου επισημαίνει ότι καθυστερεί υπέρμετρα, από τον Μάρτιο του 2023, η έκδοση αποφάσεων έγκρισης σε χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ 2021-2027, ειδικότερα δε των προγραμμάτων «Πράσινη μετάβαση» και «Ψηφιακός μετασχηματισμός ΜΜΕ».

Αναλυτικά, στην επιστολή του προς τον κ. Σκρέκα το Επιμελητήριο Χίου σημειώνει τα ακόλουθα:

«Τον Μάρτιο του 2023 προκηρύχθηκαν οι δέσμες δράσεων με την ονομασία «Πράσινη μετάβαση» καθώς και «Ψηφιακός μετασχηματισμός ΜΜΕ», με βασικό στόχο την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε αυτές να καταστούν ψηφιακά ωριμότερες αλλά και περιβαλλοντικά πιο ευαίσθητες.

Ωστόσο, η διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων αποδεικνύεται ιδιαίτερα μακρά, με αποτέλεσμα οκτώ μήνες μετά να έχουν εκδοθεί ελάχιστες εγκριτικές αποφάσεις.

Τούτο όπως αντιλαμβάνεστε έχει πολλαπλές βλαπτικές συνέπειες:

– Επενδυτικά σχέδια πολλών εκατομμυρίων ευρώ έχουν «παγώσει» με αποτέλεσμα να μην κινείται η αγορά (προμηθευτές, κατασκευαστές, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.ά.).

– Οι επιχειρήσεις χάνουν το όποιο συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς – ιδιαίτερα στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα – ο χρόνος έχει «άλλη διάσταση» και η τεχνολογία αιχμής αλλάζει ταχύτατα.

– Δημιουργείται μία αρνητική διάθεση των μικρομεσαίων να «εμπλακούν» σε διαδικασία υποβολής επενδυτικών σχεδίων σε χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση απαιτηθεί.