«Απαγορευτικό» για τραπεζάκια στην Αγελάστου

«Απαγορευτικό» βγάζει η Τροχαία Χίου στα τραπεζάκια καφετεριών και άλλων επαγγελματιών που λειτουργούν καταστήματα στην οδό Αγελάστου, στο κέντρο της πόλης.

Κατάστημα που λειτουργεί στην συγκεκριμένη οδό, κατέθεσε ανάλογο αίτημα προς τον δήμο Χίου, το οποίο και απερρίφθη κατά πλειοψηφία με μεγάλο αριθμό «λευκών» ψήφων, αφού η Τροχαία – που γνωμοδοτεί επί του αιτήματος – απάντησε αρνητικά.

Αιτία για την άρνηση αυτή είναι το γεγονός ότι ο δρόμος, αν και χαρακτηρισμένος από τον δήμο Χίου ως πεζόδρομος (που όμως στερείται ΦΕΚ), δεν διαθέτει το ανάλογο πλάτος, ώστε να εξασφαλίζεται παράλληλα η «πρόσβαση» οχημάτων άμεσης ανάγκης, όπως πυροσβεστικών οχημάτων και ασθενοφόρων.

Με το ίδιο έγγραφο η Τροχαία θέτει και θέμα για το πηγάδι που βρίσκετε επί της οδού και για το οποίο είχε δοθεί «μάχη» από περίοικους και άλλους πολίτες, ώστε να αναδειχθεί κατά τη διάρκεια των εργασιών πλακόστρωσης και μετατροπής του δρόμου σε πεζόδρομο.

«Η άποψη της Τροχαίας είναι δεσμευτική ως προς την θέση της υπηρεσίας, αφού έτσι ορίζει ο νόμος», τόνισε ο κ. Αλέκος Γαΐτάνος, παρουσιάζοντας την σχετική αρνητική εισήγηση της υπηρεσίας που ασχολείται με την κατάληψη δημόσιων χώρων. Την άποψη αυτή, τελικά, αποδέχθηκε η πλειοψηφία των συμβούλων, μετρώντας – ωστόσο – και έντεκα «λευκά».

agelastou pigadi

Εμποδίζει και το πηγάδι, που χρειάστηκε κινητοποίηση για να σωθεί

Ανάλογος προβληματισμός αναπτύχτηκε και για την πλατεία Ανδρέα Παπανδρέου, όπου και εκεί απορρίφθηκε αίτημα επαγγελματία της περιοχής να αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα σε χώρους πέραν όσων έχουν οριστεί στις πέργκολες.

Σε αυτό το αίτημα η Τροχαία στάθηκε επίσης αρνητικά, προβάλλοντας την ανάγκη εξυπηρέτησης των ανθρώπων με αναπηρία και γενικά των πεζών.

Έτσι, εκεί αποφασίστηκε οι χώροι να βγουν εκ νέου σε δημοπρασία, ώστε να μοιραστούν με κάποιο τρόπο και οι τρεις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις τον χώρο που αναλογεί στην κάθε μία.

agelastou 1

Χρειάζεται συνολικό πλαίσιο αντιμετώπισης του θέματος

Υπέρ της πρότασης της υπηρεσίας τάχθηκε η «Χιακή Συμπολιτεία», τονίζοντας την ανάγκη διευθέτησης των δημοσίων χώρων υπέρ του δημότη και όχι των επιχειρήσεων, καθώς και την υποχρέωση του δήμου Χίου να παρουσιάσει ένα οργανωμένο σχέδιο για αυτές, ώστε να ξέρει ο καθένας τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε ένα πλαίσιο συνολικής αντιμετώπισης του θέματος.

Αντίθετα, τον δικό του προβληματισμό έθεσε ο πρόεδρος της «Μονομετοχικής Ακινήτων» του δήμου Χίου κ. Γιώργος Καραμανής για την οδό Αγελάστου, τονίζοντας ότι ο νόμος κάνει λόγο για «προσπέλαση» και όχι για «πρόσβαση». Όρος που σύμφωνα και με το λεξικό Μπαμπινιώτη εννοεί την προσέγγιση και όχι απαραίτητα τη διέλευση, όπως ερμηνεύτηκε από την Τροχαία.

Κάτι που εξασφαλίζεται αν ληφθεί υπόψη ότι τα καταστήματα της οδού Αγελάστου έχουν πρόσβαση για τα οχήματα άμεσης ανάγκης τόσο από την παράλληλη οδό, που συνορεύει με τη πίσω πλευρά της Πινακοθήκης, όσο και από τους κάθετους στην Αγελάστου δρόμους για τα γωνιακά καταστήματα.