Στραπάτσο Κάρμαντζη για τα ανταποδοτικά

Στη στιβαρή και τεκμηριωμένη πρόταση των αντιπολιτεύσεων για γενναία μείωση των ανταποδοτικών τελών προσέκρουσε εκείνη της δημοτική αρχής στη συνεδρίαση της Παρασκευής, την τρίτη για το ίδιο θέμα, 20 Νοεμβρίου 2020, όπου με ψήφους 17 υπέρ και 11 κατά υπερψηφίστηκε η πρόταση των συνδυασμών, Πρωτοβουλία για τη Χίο, Συμμαχία Αξιών, Χίος Μπροστά, Δίκτυο Πολιτών και Χιακή Συμπολιτεία με την δημοτική αρχή να πορεύεται για ακόμη μια φορά στον δρόμο της απομόνωσης και της εσωστρέφειας.

Με στοιχεία που επεξεργάστηκε ο κ. Μανώλης Βουρνούς, επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για τη Χίο και υιοθέτησαν τα μέλη των παρατάξεων που αναφέρθηκαν, τεκμηριώθηκε από τις αντιπολιτεύσεις ότι ο δήμος Χίου θα έχει επιπλέον έσοδα από την αύξηση των δημοτικών τελών, από το προσφυγικό και από την πρόσθετη χρηματοδότηση λόγω covid τόσα και τέτοια που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια στα οικονομικά του δήμου αλλά και τη δυνατότητα για μεγάλη μείωση στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, χωρίς να επηρεαστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες, βοηθώντας και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται την τελευταία χρονιά από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Ξεχωριστή πρόταση κατέθεσε η ΛΑΣ για μεγαλύτερες μειώσεις κατά 25% για τα νοικοκυριά και 30% για τους αυτοαπασχολούμενους, σε μια λογική να υποστηριχθούν τα νοικοκυριά σε μια δύσκολη περίοδο τη στιγμή που υπάρχει μεγάλο πλεόνασμα στα οικονομικά του δήμου.

Η ψήφος της Χιακής Συμπολιτείας για τα ανταποδοτικά τέλη του δήμου

Ως Χιακή Συμπολιτεία υπερψηφίσαμε την πρόταση παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. Χίου για τα ανταποδοτικά τέλη του 2021.

 Παράλληλα, καταθέσαμε και προβάλλαμε την προγραμματική μας θέση για τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, τη σύνδεση των ανταποδοτικών τελών με τον όγκο των απορριμμάτων που παράγονται, και την ενθάρρυνση με όλους τους τρόπους της επανάχρησης/ανακύκλωσης και μείωσης των απορριμμάτων.

Θεωρούμε, στην παρούσα φάση, ότι μια ουσιαστική μείωση των ανταποδοτικών τελών (τα οποία ας μην ξεχνάμε είχαν υπέρογκα αυξηθεί τα προηγούμενα χρόνια) είναι απολύτως αναγκαία για κοινωνικούς λόγους. Εξυπακούεται ότι απόλυτη προτεραιότητα πρέπει πάντοτε να είναι η κοινωνικά ωφέλιμη διαχείριση και επένδυση των πόρων που προκύπτουν από τα ανταποδοτικά τέλη, κάτι για το οποίο η παρούσα δημοτική αρχή δυστυχώς δεν παρέχει κανένα εχέγγυο.

Από την πλευρά της η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης υποστήριξαν ότι για φέτος δεν υπάρχει η δυνατότητα, γιατί δεν έχουν επεξεργαστεί όλα τα στοιχεία από τις διορθώσεις των τετραγωνικών,  μεγαλύτερης μείωσης, αλλά αυτό μπορεί να γίνει την επόμενη χρονιά.

Να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που συντεταγμένα οι αντιπολιτεύσεις σχεδόν στο σύνολό τους κατέθεσαν μια πρόταση τεκμηριωμένη και πλήρη απέναντι στην δημοτική αρχή, εξαναγκάζοντάς την σε οπισθοχώρηση, αφού η πρότασή της καταψηφίστηκε και δείχνοντας επί της ουσίας ότι όσο η δημοτική αρχή ακολουθεί τον δρόμο που ως σήμερα χάραξε, θα βρίσκεται συχνά προ εκπλήξεων, αφού στις αποφάσεις και στην πολιτική εν τέλει δεν μετρούν μόνο τα κούφια λόγια και οι εντυπωσιασμοί, αλλά η σκληρή και τεκμηριωμένη δουλειά που αποδίδεται προς όφελος των δημοτών.

Η πρόταση

Η πρόταση που κατέθεσε η αντιπολίτευση διορθωμένη, σύμφωνα με τις υποδείξεις της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, προέβλεπε για τα νοικοκυριά συντελεστή, 0,7 για την Αμανή και για τις κοινότητες Αμάδες, Βίκυ, Καμπιά, Σπαρτούντα, Πιτυός και στην υπόλοιπη Χίο, 1,45.

Δηλαδή ένα σπίτι 120 τμ. στην πόλη της Χίου που πέρσι πλήρωσε 219,60 ευρώ ανταποδοτικά τέλη με την πρόταση των αντιπολιτεύσεων φέτος θα πληρώσει 174 ευρώ. Αντίστοιχα διαμορφώνονται οι συντελεστές και για τις επιχειρήσεις, ανάλογα το είδος τους και ανάλογα την περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται.

Συνολικά, οι αντιπολιτεύσεις πρότειναν μείωση συνολικά 1,45 εκ ευρώ επ΄ ωφελεία των πολιτών.

Η πρόταση της δημοτικής αρχής ήταν αυξημένη δηλαδή προέβλεπε 1% στις πρώτες περιοχές και 1,65 στις υπόλοιπες με συνολική μείωση που έφτανε τις 750.000 ευρώ.

Εξίσου σημαντικές όμως είναι οι προτάσεις των αντιπολιτεύσεων που θα δώσουν ανάσες σε τρίτεκνους πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες κ.λπ.

Πέραν των προτεινόμενων συντελεστών σε σχέση με τους γενικούς όρους για τις ευπαθείς ομάδες και τις διαφοροποιήσεις συγκεκριμένων κατηγοριών χρήσεων ψηφίστηκαν και τα ακόλουθα, επιπρόσθετα σε αυτά που ισχύουν ήδη και περιέχονται στην πρόταση του κου Αντιδημάρχου.

1) Για τους τρίτεκνους: Πλήρης απαλλαγή για εισόδημα έως και 20.000€, μείωση 50% για εισόδημα έως και 40.000€.

2) Για τις ευπαθείς ομάδες: ΑΜΕΑ, Πολύτεκνοι, Άποροι, πλήρης απαλλαγή (όπως ήδη ισχύει).

3) Αγροτικές αποθήκες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις (με βάση βεβαίωση αρμόδιας υπηρεσίας π.χ. Δ/σης Γεωργίας): Απαλλαγή από ανταποδοτικά τέλη.

4) Πολιτιστικά, πνευματικά, αθλητικά κέντρα καθώς και κελιά Ιερών Ναών: Απαλλαγή από ανταποδοτικά τέλη.

5) Μονογονεϊκές οικογένειες: απαλλαγή για εισόδημα έως τα 20000€. 50% μείωση για εισόδημα έως και 40000€.

Ο πίνακας με τα προβλεπόμενα έσοδα:

Antapodotika-protasi-antipoliteuseos-ESODA-v.2

Ο πίνακας με τα προβλεπόμενα έξοδα:

Antapodotika-protasi-antipoliteuseos-EXODA-v.2

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια