Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το μεταναστευτικό

Δεν απέχει μακριά από το να εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτη η κατάσταση προσφύγων και μεταναστών, που κατά κύματα καταφθάνουν στη Χίο το τελευταίο διάστημα, γεγονός που επιβάλλει επιτακτικά την άμεση λήψη μέτρων.

Η Αστυνομία, η οποία διαχειρίζεται κατά κύριο λόγο τις μεταναστευτικές ροές μετά την παράδοση των μεταναστών και προσφύγων στην ευθύνη της από το Λιμεναρχείο, σηκώνει τα χέρια ψηλά. Αδυνατεί να διαχειρισθεί, με τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτει σήμερα, καθώς και τον ρόλο που εκ της φύσεώς της έχει, τους χώρους υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας στο Μερσινίδι και να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα (φύλαξη, υγειονομική περίθαλψη, σίτιση, καθαριότητα κ.λπ.).

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη, παραδέχθηκε ευθέως ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, με πρωτοβουλία του οποίου συνεκλήθη το βράδυ της Τρίτης, 9 Ιουνίου 2015 ευρεία σύσκεψη, απαντώντας άμεσα με την αποστροφή του αυτή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση, που πριν λίγες μόλις ημέρες χαρακτήριζε – κατά την εδώ επίσκεψή του – την κατάσταση σοβαρή μεν, διαχειρίσιμη δε.

Η πρώτη κίνηση, που αποφασίσθηκε στη σύσκεψη και την Τετάρτη διαβιβάζεται από τον κ. Μιχαηλίδη στην κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι η δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου, που θα αναλάβει σε επίπεδο νομού Χίου την διαχείριση του προβλήματος.

Κεντρικός ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης

Κεντρικό ρόλο στο όργανο αυτό, για το οποίο απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, θα έχει η τοπική αυτοδιοίκηση, τόσο για την δημιουργία, όσο και για την λειτουργία των αναγκαίων δομών διαχείρισης όλων των προβλημάτων: Από την εξεύρεση του αναγκαίου και κατάλληλου χώρου έως την πλήρη δημιουργία των υποστηρικτικών δομών διαχείρισης του προβλήματος. Και φυσικά, με προαπαιτούμενο την εξασφάλιση και διάθεση των αναγκαίων προς τούτο πόρων.

Σε αμέσως επόμενη φάση και πάντως επίσης άμεσα προβάλλει ως απολύτως αναγκαία η εξεύρεση κατάλληλου χώρου, αφού – κατά γενική ομολογία – ο χώρος στο Μερσινίδι και κυρίως ο καταυλισμός με τις σκηνές και ανεπαρκής και ακατάλληλος εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται.

Για την εξεύρεση χώρου στο τραπέζι «έπεσαν» πολλές προτάσεις,  ωστόσο τόσο ο κ. Μιχαηλίδης, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σταμάτης Κάρμαντζης απέφυγαν να αναφερθούν συγκεκριμένα, καθότι η κάθε πρόταση απαιτεί την πλήρη και σε βάθος διερεύνηση, ώστε να μην αποτελεί μια ακόμα πρόταση που αμέσως μετά θα αποσύρεται.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν – πλην των κ.κ. Μιχαηλίδη και Κάρμαντζη που αναφέραμε – ο κ. Χρήστος Καραχάλιος ως εκπρόσωπος του βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότη Μηταράκη, ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ. Στρατής Γδύσης, εκπρόσωποι της αστυνομίας (ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Λαγός, ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χίου κ.κ. Ανδρέας Δαμίρης και Δημήτρης Αυγερινός, ο λιμενάρχης Χίου κ. Γιάννης Αργυράκης ο πρωτοσυγκελεύων της Μητρόπολης Χίου αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Επιτροπάκης και η κα Νατάσα Στραχίνη, εκπρόσωπος της επιτροπής αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Χίου «Λάθρα;».

Οι συσκέψεις θα επαναληφθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και στόχος είναι να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα, όπως τόνισαν ο κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο κ. Σταμάτης Κάρμαντζης.