Η αρχή του τέλους για τις δηλητηριάσεις ζώων, με την συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων
Την αισιοδοξία του ότι η καθιέρωση της συνταγογράφησης των φυτοφαρμάκων, μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους για τις ατέλειωτες και ανεξέλεγκτες δηλητηριάσεις αδέσποτων και οικόσιτων ζώων, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου.
Ειδικότερα, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι σύμφωνα με τον νόμο 4235/2014 και την εγκύκλιο 5103/51643 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η συνταγογράφηση γεωργικών φαρμάκων είναι υποχρεωτική και γίνεται από ειδικό επιστήμονα. Η εμπορία γεωργικών φαρμάκων επιτρέπεται μόνο από ειδικά καταστήματα, τα οποία πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και διαθέτουν υπεύθυνο επιστήμονα (γεωπόνο πτυχιούχο ΑΕΙ και τεχνολόγο γεωπονίας πτυχιούχο ΤΕΙ ή κάτοχο ισότιμου πτυχίου ή διπλώματος αντίστοιχης ειδικότητας σχολής του εξωτερικού).
Η καταγραφή των λιανικών πωλήσεων των φυτοφαρμάκων είναι υποχρεωτική από την 1η Ιανουαρίου 2014 και πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 4036/2012. Τέλος, σε όποιον διαθέτει γεωργικά φάρμακα στον χρήστη χωρίς την καταγραφή συναλλαγής στο ειδικό έντυπο επιβάλλεται πρόστιμο από χίλια (1.000) έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.