Τα τηγανέλαια της Λαγκάδας στην Βουλή με ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Στην Βουλή, με ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, φέρνουν το θέμα της μονάδας καύσης τηγανέλαιων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στην Λαγκάδα Χίου (θέση Καρυδάς), οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Σταύρος Τάσσος και Μανώλης Συντυχάκης.

Οι δύο βουλευτές αναφέρουν – μεταξύ άλλων – τα ακόλουθα:

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση θα είναι το «καλώς ορίσατε» στον οικισμό της Λαγκάδας, αφού γίνεται ακριβώς πάνω στο δρόμο εισόδου προς το χωριό, θίγοντας σοβαρά και το διπλανό χωριό τη Συκιάδα.

Αποδεικνύεται έτσι και το «τουριστικό ενδιαφέρον» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που απέρριψε την αρνητική γνωμοδότηση του αρμόδιου τμήματος της Περιφέρειας Χίου το 2017 για την εγκατάσταση στη Λαγκάδα και της αρμόδιας επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφερειακής διοίκησης σε δευτεροβάθμιο επίπεδο.

Παρά τις δυο αρνητικές γνωμοδοτήσεις, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αντί να απορρίψει τη ΜΠΕ προχώρησε στην απόρριψη των αρνητικών γνωμοδοτήσεων, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία.

Πέρα από αυτή την γενική αντίθεση, πρέπει να αναφέρουμε ότι στους ιδιωτικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βιομάζα, όπως εδώ τα φυτικά έλαια και τα τηγανέλαια, δεν αναφέρονται ορισμένα βασικά ζητήματα, όπως το τι επιπτώσεις θα έχουν για το περιβάλλον, ποια συγκεκριμένα μέτρα θα παρθούν κ.ά.

Δεν απαντάται το ζήτημα τι είδους όχληση θα υπάρχει, ιδίως σε εκείνες που θα είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές όπως είναι η Λαγκάδα, μια και ξέρουμε ότι, μεταξύ άλλων, υπάρχει έντονη δυσοσμία σε τέτοιες εγκαταστάσεις και οι αέριοι ρύποι που εκλύονται θα είναι το μονοξείδιο του άνθρακα, τα οξείδια του αζώτου και σωματιδίων, αφήνοντας σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Κατόπιν τούτου οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Τι ενέργειες θα κάνει για να σταματήσει την συγκεκριμένη επένδυση που προκαλεί σωρεία ρύπων και για τα δύο χωριά Λαγκάδα και Συκιάδα και αλλοιώνει το φυσικό τοπίο.
  2. Πώς θα προστατευθεί το περιβάλλον των νησιών του Β. Αιγαίου που κινδυνεύει να μετατραπεί σε EL DORADO ανεμογεννητριών και μονάδων καύσης βιομάζας και βιορευστών.
  3. Εάν η κυβέρνηση θα συνεχίσει την υλοποίηση της πολιτικής, σύμφωνα με την οποία οι ενεργειακοί πόροι της χώρας θα προσανατολίζονται στην εξυπηρέτηση της ολιγαρχία του πλούτου και όχι στην εξυπηρέτηση των λαϊκών στρωμάτων.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια