
Τα τσουρέκια της Λαμπρής
Πάσχα χωρίς τσουρέκια είναι φαΐ χωρίς αλάτι. Η πιο δύσκολη δοκιμασία για όσους νηστεύουν είναι η μυρωδιά του φρεσκοψημένου τσουρεκιού που μόλις βγήκε από τον φούρνο. Πραγματικά κολάσιμο.
Υλικά
250 γρ. βούτυρο ανάλατο
2 φλυτζάνια ζάχαρη
2-1/2 φλυτζάνια γάλα
5 αυγά
τον χυμό από 2 πορτοκάλια
1 φακελάκι μαχλέπι
2-3 σταγόνες μαστίχα
120 γρ. μαγιά φρέσκια
περίπου 2 κιλά αλεύρι.
Εκτέλεση
Πολλές συνταγές υπάρχουν για την παρασκευή των τσουρεκιών αλλά το μυστικό της επιτυχίας στη συγκεκριμένη, είναι ότι λιώνουμε τη μαγιά στον χυμό και το αφήνουμε μέχρι να βγάλει φουσκάλες.
Στη συνέχεια, λιώνουμε το βούτυρο με το γάλα και τη ζάχαρη. Χτυπάμε τα αυγά και μετά τα ενώνουμε όλα μαζί. Προσοχή το γάλα να είναι χλιαρό και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι, τα μυρωδικά τον χυμό κλπ και ζυμώνουμε.
Αφού ζυμώσουμε καλά τη ζύμη μας την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει.Αλείφουμε με βούτυρο τα ταψιά μας, ξαναζυμώνουμε χωρίζουμε τη ζύμη σε πλεξούδες και πλέκουμε τα τσουρέκια.
Με λίγο κρόκο αυγού που έχουμε διαλύσει σε νερό αλείφουμε τα τσουρέκια και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι και νιφάδες αμύγδαλου.
Τα ψήνουμε στο 180 περίπου 40 λεπτά