«Τελεσίγραφο» του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου για την παράδοση του δικαστικού μεγάρου

Με καυστικό τρόπο, αλλά και αυστηρό τόνο, αντιμετωπίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου την διελκυστίνδα για το δικαστικό μέγαρο Χίου, καλώντας τον υφυπουργό Υποδομών κ. Νίκο Ταχιάο, που βρίσκεται στο νησί και αύριο,  Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, θα επιθεωρήσει τα δημόσια έργα, να δώσει ξεκάθαρη λύση στο πρόβλημα των καθυστερήσεων.

Συγκεκριμένα, με τρόπο σχεδόν τελεσιγραφικό του ορίζει ως ημερομηνία παράδοσης – ύστερα από τις καθυστερήσεις και πολλές αναβολές – την 1η Οκτωβρίου 2024, οπότε και αναμένεται ότι θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, που θέτει – μεταξύ άλλων – και απαιτήσεις για τις κτιριακές υποδομές.

Η επιστολή του Δ.Σ. Χίου προς τον υφυπουργό Υποδομών έχει ως εξής:

Αξιότιμε υπουργέ Υποδομών & Μεταφορών,

Κύριε Ταχιάο,

Σας καλωσορίζουμε στο νησί μας και θέλουμε να σας εκθέσουμε τις απόψεις του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου.

Όπως ήδη θα ξέρετε, το θέμα του νέου δικαστικού μεγάρου απασχολεί σχεδόν μια 50ετία το σύλλογό μας και την τοπική κοινωνία.

Εν συνόψει κατόπιν πολλών ενεργειών, από των ετών 2005 εφεξής αρχικά μας παραχωρήθηκε έκταση εκ του στρατοπέδου «Γκιάλα» με συναίνεση του αρμοδίου υπουργείου Αμύνης.

Στη συνέχεια χρειάστηκε να παρακαμφθούν τα κωλύματα της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ώστε συμπράττοντος του υπουργείου Δικαιοσύνης να χορηγηθούν οι σχετικές αδειοδοτήσεις και να εκκινήσει η θεμελίωση.

Δυστυχώς, το έργο, όπως είναι οι άτυποι κανόνες της τύχης των δημοσίων έργων-, εγκαταλείφθηκε ως εργοτάξιο που παρέπαιε στις καιρικές συνθήκες και στους ανέμους.

Τα έτη 2013-14 έγινε επί υπουργίας Δικαιοσύνης του κ. Χ. Αθανασίου προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης  του έργου.

Ωστόσο, ουδέποτε υλοποιήθηκαν μιας και οι συμπληγάδες των μνημονίων και των κυβερνήσεων που ακολούθησαν αποτελμάτωσαν κάθε επίμονη προσπάθεια του συλλόγου μας.

Το έτος 2019 ο τότε υπουργός Μετανάστευσης άκουσε, κατενόησε και συνέδραμε ουσιαστικά τις προσπάθειές μας, για συνέχιση του έργου.

Μεταξύ άλλων, έπρεπε να επιδιορθωθούν οι «αστοχίες»  που είχαν προκύψει στον σκελετό του κτιρίου, λόγω της εγκατάλειψής του και των καιρικών συνθηκών, σε συνδυασμό με ελλιπές στην σύνθεσή του σκυρόδεμα, γεγονός που μας προκαλεί εύλογη ανησυχία σε σχέση με την ασφάλεια του κτιρίου.

Έπρεπε, επίσης, να καταγγελθεί η υφιστάμενη κατόπιν δημοπράτησης συνεργασία με την ως τότε εργολαβική εταιρεία και να εμφιλοχωρήσουν επιτυχώς οι απαιτούμενες γραφειοκρατικές διενέργειες των αρμοδίων υπουργείων και υπηρεσιών.

Επιτέλους, το έργο επαναδημοπρατήθηκε και καταρτίστηκε η σύμβαση με τον νέο εργολάβο κ. Χούσο και με όρο περαίωσης και παράδοσης του έργου, με το κλειδί, όπως λέγεται, το αργότερο  τον Φεβρουάριο έτους 2023, κατόπιν μάλιστα καθυστερήσεων  που προηγήθηκαν.

Εν συνεχεία, ο εργολάβος υπέβαλε αίτημα επιμήκυνσης  του χρόνου, με το αίτημά  του να ικανοποιείται κυβερνητικά (αρμοδίως) και να ορίζεται η παράδοσή του σύμφωνα και με δηλώσεις του κ. Μηταράκη στα ΜΜΕ, τον Φλεβάρη του 2024.

Μάλιστα, εν είδη «χαριτολογήματος» καλείτο και ο μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών να είναι έτοιμος για τον σχετικό αγιασμό και τα «θυρανοίξια».

Πλην, όμως, κ. υφυπουργέ, θεωρούμε και πρεσβεύουμε ως δικηγόροι εργαζόμενοι πολίτες του ακριτικού μας νησιού, που τόσο πολύ το επιβάρυνε το «μεταναστευτικό», ότι τα ευτράπελα περίσσεψαν πια!

Είναι απαίτηση του συλλόγου μας και της χιακής κοινωνίας, επιτέλους, το δικαστικό μέγαρο να ολοκληρωθεί, πολύ περισσότερο που, ένεκα του συζητούμενου δικαστικού χάρτη, που κυοφορεί  ανακατατάξεις στη δικαιοσύνη, απαιτούνται για τη διατήρηση των υφιστάμενων πρωτοδικείων στην περιφέρεια, η ύπαρξη κτιριακών υποδομών, κατά το υπουργείο Δικαιοσύνης. Δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι από το 2005 που έγινε η παραχώρηση της έκτασης για την εγκατάσταση του δικαστικού μεγάρου στη Χίο, σήμερα, σχεδόν 20 χρόνια μετά, όχι μόνο δεν έχουμε δικαστικό μέγαρο, αλλά στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του δικαστικού χάρτη της χώρας χρειάστηκε να επισημάνουμε αρμοδίως την ανάγκη διατήρησης του πρωτοδικείου μας και της μη περαιτέρω υποβάθμισης του επιπέδου παροχής υπηρεσιών στον τομέα της δικαιοσύνης στη Χίο.

Αντιλαμβάνεστε, ότι η ολοκλήρωση του νέου δικαστικού μεγάρου είναι επιτακτική ανάγκη, ώστε να διατηρηθεί απρόσκοπτα το κεντρικό πρωτοδικείο Χίου με την μεταβατική έδρα του εφετείου Βορείου Αιγαίου που εδρεύει στη Μυτιλήνη.

Κύριε υφυπουργέ,

Παρακαλούμε και αιτούμεθα τα νόμιμα, ώστε το νέο δικαστικό μέγαρο να είναι παραδοτέο έως 1.10.2024, οπότε και ο νέος δικαστικός  χάρτης θα είναι ορατός στην πράξη και τις συνέπειές του.

Παρακαλούμε και αιτούμεθα για τις δικές σας άμεσες ενέργειες.

Κεντρική φωτό το δικαστικό μέγαρο σήμερα, κάτω τον Φεβρουάριο του 2023, όταν περίσσευαν οι υποσχέσεις και τα χαμόγελα