Τέλος οι ψησταριές στα πανηγύρια – Υποχρεωτική με νόμο η ανάθεση σε catering

Αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες και τους συλλόγους έχει φέρει η επικείμενη άμεση εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε πέρυσι από την κυβέρνηση της Ν.Δ., για την υποχρεωτική ανάθεση σερβιρίσματος και ψησίματος τροφίμων σε πανηγύρια και τοπικές γιορτές σε επαγγελματικές εταιρείες catering.

Τα παραδοσιακά πανηγύρια και οι τοπικές γιορτές με το σερβίρισμα γεύματος μετά τον εκκλησιασμό, βασίζονται στην εθελοντική εργασία των μελών και των φίλων των σωματείων κι είναι μια διαδικασία που αποτελεί αναπόσπαστο πολιτιστικό και κοινωνικό κομμάτι, μια παράδοση χρόνων κι αυτή είναι και η ουσία των πανηγυριών, η συμμετοχή όλου του χωριού και των επισκεπτών σε αυτή την διαδικασία.

Ο νόμος που ξαφνικά ανακάλυψε κινδύνους υγιεινής, πατάσσοντας όπως διατυμπανίζει η κυβέρνηση και τη φοροδιαφυγή – έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους συλλόγους, μέλη των οποίων τονίζουν ότι θα χαθεί ο χαρακτήρας των πανηγυριών αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να απειληθεί ακόμη και η πραγματοποίησή τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το τουριστικό μας προϊόν, αφού τα πανηγύρια με την μορφή που έχουν σήμερα αποτελούν μια από τις αγαπημένες ατραξιόν για τους τουρίστες.

Τι προβλέπει ο νόμος

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι σύλλογοι, οι εκκλησίες ή οι δήμοι που διοργανώνουν δημόσιες εκδηλώσεις με σερβίρισμα φαγητού (κυρίως ψητά, όπως σουβλάκια) υποχρεώνονται να συνεργαστούν με επαγγελματίες caterers, αντί να βασίζονται σε εθελοντικές προσπάθειες ή σε τοπικές ομάδες.

Οι κυριότεροι λόγοι της ρύθμισης είναι:

  • Υγειονομικός έλεγχος: Τα catering υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες υγιεινής, σε αντίθεση με τις προσωρινές εγκαταστάσεις πανηγυριών.
  • Φορολογική διαφάνεια: Οι επαγγελματίες εκδίδουν αποδείξεις, μειώνοντας το κίτρινο οικονομικό.
  • Πυροπροστασία: Απαγορεύεται η χρήση αυτοσχέδιων ψησταριών, για την αποφυγή πυρκαγιών.

Αντιδράσεις και ανησυχίες

Η αλλαγή έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε πολλούς:

    • Οικονομικό κόστος: Τα catering είναι σημαντικά πιο ακριβά από τις παραδοσιακές εθελοντικές λύσεις. Πολλοί σύλλογοι φοβούνται ότι δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, με κίνδυνο ακύρωσης εκδηλώσεων.
    • Κοινωνικό αντίκτυπο: Τα πανηγύρια στηρίζονται σε εθελοντική εργασία και τοπική συμμετοχή. Η απαγόρευση της αυτοοργάνωσης μπορεί να αποξενώσει τις κοινότητες.
    • Πρακτικές δυσκολίες: Σε μικρά χωριά ή νησιά, η εύρεση catering είναι δυσχερής ή ασύμφορη.

Εκείνο που προσπαθεί να “περάσει” η κυβέρνηση ανεπιτυχώς, είναι ότι το μέτρο είναι αναγκαίο για την διασφάλιση της υγιεινής αλλά και για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Από την πλευρά τους,  σύλλογοι και φορείς ετοιμάζουν διαμαρτυρίες και αναζητούν τρόπους να απαλλαγούν από το εκτός πραγματικότητας μέτρο που το μόνο που προασπίζει, όπως επισημαίνουν, είναι τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών catering, αποτελώντας άλλη μια τροχοπέδη στην διατήρηση της παράδοσης.

Για τα… πανηγύρια η κυβερνητική διάψευση

Μπροστά στην καταιγίδα των αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει οι κυβερνητικές προθέσεις για άμεση ενεργοποίηση του νόμου, επιστρατεύθηκαν, σήμερα Κυριακή 11 Μαΐου 2025, πηγές της κυβέρνησης, που αναφερόμενες στο θέμα στην ουσία επιβεβαιώνουν την ισχύ της επίμαχης νομοθετικής ρύθμισης. Ειδικότερα, αναφέρουν ότι:

«Κατόπιν σημαντικού αριθμού δημοσιευμάτων, στα οποία γίνεται αναφορά σε απαγόρευση της λειτουργίας ψησταριών σε πανηγύρια και σε «νέα νομοθετική πρόβλεψη υποχρέωσης καταφυγής σε υπηρεσίες catering», η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας ενημερώνουν ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει επέλθει καμία νέα νομοθετική ρύθμιση, που να αφορά την απαγόρευση λειτουργίας ψησταριών σε πανηγύρια».

Και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία:

«Σε κάθε περίπτωση, εδώ και πολλά χρόνια, προβλέπεται από το νόμο ότι η πώληση/προσφορά φαγητού και ποτού στους καταναλωτές θα πρέπει να γίνεται από πωλητές που φέρουν την κατάλληλη άδεια και τηρούν τις ισχύουσες φορολογικές και υγειονομικές διατάξεις, προκειμένου να διαφυλάσσεται η ασφάλεια του καταναλωτικού κοινού και να προστατεύεται η δημόσια υγεία».

Επιστρατεύουν, τέλος, την ανάγκη για την πυροπροστασία, ωσάν τα πανηγύρια και οι ψησταριές να στήνονται μέσα στα δάση:

«Επίσης στο πλαίσιο των τακτικών μέτρων πρόληψης της πυροσβεστικής για την αντιπυρική προστασία κατά τις ημέρες του καλοκαιριού με υψηλές θερμοκρασίες τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή θερμικών εργασιών σε δασικές και περιαστικές δασικές εκτάσεις».