Θαλαμηγός αγκυροβόλησε στην Αγία Δύναμη μια ανάσα από τους λουόμενους

Επικίνδυνο για δεκάδες λουόμενους στην παραλία της Αγίας Δύναμης κατάπλου και συνάμα αγκυροβόληση αγνώστων στοιχείων θαλαμηγού, την περασμένη Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020 και την πλημμελή – όπως την χαρακτηρίζει – στάση του λιμεναρχείου Χίου καταγγέλλει με αναφορά της αναγνώστριά μας, δικηγόρος στο επάγγελμα, τα στοιχεία της οποίας είναι γνωστά τόσο στον astraparis.gr, όσο και στις αρμόδιες αρχές.

Στην αναφορά της προς το υπουργείο Ναυτιλίας, το Λιμενικό Σώμα και το λιμεναρχείο Χίου, το Σάββατο 29 Αυγούστου 2020, ουδεμία έχει λάβει προσώρας απάντηση (από το λιμεναρχείο Χίου μας δήλωσαν ότι θα της απαντήσουν εγγράφως), ενώ επισημαίνει ότι ουδεμία ενέργεια προς τον πλοίαρχο της θαλαμηγού έγινε από τον λιμενικό του σταθμού Μεστών, που έφτασε στην περιοχή.

Το πλήρες κείμενο της αναφοράς έχει ως ακολούθως (σ.σ. έχουμε περικόψει δύο σημεία της αναφοράς, τα οποία αφορούν προσωπικούς χαρακτηρισμούς σε ανθρώπους, που κατά την δική μας γνώμη δεν προσθέτουν κάτι στο περιστατικό):

Αξιότιμοι κύριοι,

Την Παρασκευή 28/8/2020 και ώρα 16:00 περίπου κατέπλευσε στην θαλάσσια περιοχή μπροστά από την πολυσύχναστη παραλία της Αγίας Δύναμης στον όρμο Σαλάγωνα της νότιας Χίου μία μεγάλη θαλαμηγός και ένα μικρότερο ιστιοπλοϊκό σκάφος, τα οποία βλέπετε στις συνημμένες φωτογραφίες. Παρά το γεγονός ότι η παραλία της Αγίας Δύναμης ήταν όπως πάντα γεμάτη κόσμο και λουόμενους, η θαλαμηγός έριξε 2 άγκυρες και 2 κάβους από την πρύμνη προς την μικρή βραχώδη ακτή που χωρίζει την παραλία της Αγίας Δύναμης από την παρακείμενη μικρή παραλία της Χοντρής Άμμου, στην οποία επίσης υπήρχαν λουόμενοι. Η απόσταση της θαλαμηγού από τις 2 παραλίες ήταν σαφώς μικρότερη των 200 μέτρων και σε κάθε περίπτωση εμπόδιζε τους λουόμενους να κολυμπήσουν προς τα βραχάκια ή από την μία παραλία στην άλλη – κάτι που κάνουμε πολλοί καθημερινά λόγω της μικρής απόστασης που τις χωρίζει.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους λουόμενους διαμαρτυρηθήκαμε εντονότατα προς τα μέλη του ελληνικού πληρώματος που έκανε το αγκυροβόλιο με τρόπο που ήταν επικίνδυνος για μας και “φυλακίζοντάς μας” στην ουσία στα ρηχά της παραλίας, το πλήρωμα μας περιφρόνησε πλήρως, όταν δε τους είπαμε ότι θα καλέσουμε το λιμενικό μας απάντησαν “κάντε ό,τι θέλετε”. Σημειώνω ότι μετά τις αντιδράσεις μας, ο πλοίαρχος της θαλαμηγού φρόντισε να κρατήσει την πρύμνη ανοιχτή, ώστε να μην φαίνονται το όνομα και το νηολόγιό της, η δε σημαία που έφερε ήταν ξένη και έμοιαζε με αυτή της Δυτικής Παπούα!

Εγώ πραγματικά ενημέρωσα το Λιμενικό τμήμα Μεστών στις 16:29 και το κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου στις 16:36, επισημαίνοντας το γεγονός ότι το πλήρωμα φαινόταν σίγουρο ότι το Λιμενικό δεν θα τους ενοχλήσει. Ο υπεύθυνος από το Λιμενικό Τμήμα Μεστών με ενημέρωσε ότι έρχεται άμεσα. Επειδή κανείς δεν είχε εμφανιστεί μέχρι τις 17:17, κάλεσα εκ νέου το Λιμεναρχείο Χίου όπου με πληροφόρησαν ότι ο υπάλληλος από τον Λιμενικό σταθμό Μεστών έρχεται οδικώς. Όταν τους ρώτησα “….τι μπορεί να κάνει ένας λιμενικός από την ξηρά σε θαλαμηγό που βρίσκεται αρόδου και δεν φαίνονται τα στοιχεία της;….” ο υπεύθυνος από το Λιμεναρχείο δήλωσε ότι δεν μπορεί να στείλει πλωτό μέσο. Τελικώς ο λιμενικός από τον Λιμενικό Σταθμό των Μεστών έφθασε οδικώς στις 17:24 και δήλωσε ότι “δεν βλέπει να υπάρχει καμία παρανομία”. Του επισήμανα ότι η θαλαμηγός βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από τις 2 ακτές και ότι ο τρόπος που έχει πρυμνοδετήσει είναι επικίνδυνος για όποιον κολυμπάει εκεί κοντά. Η απάντησή του ήταν ότι η υποχρέωση για αγκυροβόλιο σε απόσταση μεγαλύτερη των 200μ. ισχύει μόνο για πολυσύχναστες παραλίες, όπως το Λιθί και η Κώμη…

Σημειωτέον ότι ο εν λόγω δεν διέθετε ούτε ασύρματο ούτε κυάλια μαζί του, συνεπώς και αν ακόμα “έβλεπε” παρανομία, δεν θα μπορούσε να ταυτοποιήσει τους υπεύθυνους και να αποδώσει ευθύνες, δεδομένου ότι η θαλαμηγός είχε και τον πομπό του AIS κλειστό, όπως διαπίστωσα εκ των υστέρων που επέστρεψα στην οικία μου και έψαξα να βρω τα στοιχεία της από το marinetraffic.com. Έσπευσε δε ο λιμενικός να φύγει από το σημείο προτού προλάβω να τον ενημερώσω ότι από την θαλαμηγό φαινόταν να γίνεται διαρροή κάποιου είδους λιπαρού υλικού, αφού (όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες) ενώ τριγύρω η θάλασσα ήταν ελαφρά ταραγμένη, γύρω από την θαλαμηγό και προς την παραλία, τα νερά “ήταν λάδι”.

1. Μετά από όλα αυτά να υποθέσω ότι ο εν λόγω λιμενικός δεν είχε γνώση του άρθρου 4 του Γενικού Κανονισμού Λιμένος με αριθ. 20 “Ταχύπλοα (ταχυκίνητα) σκάφη και λοιπά θαλάσσια μέσα αναψυχής” (ΦΕΚ Β’ 444/1999), οι παράγραφοι 3 και 4 του οποίου έχουν εξής:

“….3. Η κυκλοφορία/πλεύση του ταχύπλοου σκάφους, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά από άλλες διατάξεις του παρόντος Κανονισμού απαγορεύεται:

α) Σε απόσταση μικρότερη των εκατό (100) μέτρων από το εξωτερικό μέρος των πλωτών σημαντήρων του άρθρου 26,

β) σε απόσταση μικρότερη των διακοσίων (200) μέτρων από το συνηθισμένο σημείο στο οποίο φθάνουν κολυμπώντας οι λουόμενοι στις θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες δεν επισημαίνονται με πλωτούς σημαντήρες,

γ) με ταχύτητα μεγαλύτερη των πέντε (5) κόμβων σε απόσταση μικρότερη των διακοσίων (200) μέτρων από την ακτογραμμή στις περιοχές που δεν υπάρχουν λουόμενοι σε κάθε περίπτωση.

δ. Οι ιδιοκτήτες ταχύπλοων σκαφών εκτός από την τήρηση των γενικών υποχρεώσεων, που προβλέπονται από τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Λιμένων με αριθμ. 23 και με τίτλο «Μικρά Σκάφη – Επιθεωρήσεις Μικρών Σκαφών», όπως ισχύει, της τήρησης των διατάξεων για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την πρόληψη ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών καθώς και την τήρηση των άλλων υποχρεώσεων του
παρόντος άρθρου έχουν επίσης τις κάτωθι υποχρεώσεις και συγκεκριμένα να:…”

2. Και αν δεν είχε γνώση της νομοθεσίας, δεν διαβάζει έστω τις ανακοινώσεις που εκδίδει το Λιμεναρχείο Χίου που επανειλημμένα έχουν δημοσιευτεί και στον Τύπο και αναφέρουν τα ανωτέρω; Και πώς έφτασε στην διατύπωση για τις “πολυσύχναστες παραλίες”, αφού ουδέν σχετικό αναφέρει ο ως άνω Κανονισμός;

3. Δεν φθάνει που οι ακτές μας ουσιαστικά είναι άνευ επιτήρησης στο έλεος των παρανόμων που ψαρεύουν με δυναμίτες και κάθε άλλη παράνομη μέθοδο (οργιάζουν μαθαίνω ιδίως στην Βόρεια Χίο), όταν εμείς οι πολίτες καταγγέλλουμε τις παρανομίες, όχι μόνο θα βλέπουμε την εκάστοτε Δημόσια Αρχή να κάνει “τα στραβά μάτια”…

4. Πώς ήταν τόσο σίγουρο το πλήρωμα της θαλαμηγού ότι ουδείς θα τους ενοχλήσει από το Λιμενικό της περιοχής;

5. Και γιατί προ 2 ετών την ίδια εποχή στην ίδια παραλία είχε εμφανιστεί πλωτό του λιμενικού για να βεβαιώσει πρόστιμο σε κάτοικο της περιοχής γιατί έδεσε την βαρκούλα του στο ίδιο σημείο που τώρα είχε δέσει η θαλαμηγός;

Λίγη τσίπα δεν υπάρχει;

Παρακαλώ για την διερεύνηση των ανωτέρω και την κατά νόμο τιμωρία των υπευθύνων, πειθαρχικώς και ποινικώς.

Σας ενημερώνω, επίσης, ότι η παρούσα μου θα δοθεί προς δημοσίευση.

Με τιμή

Ακολουθούν το όνομα και τα λοιπά στοιχεία της καταγγέλλουσας

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια