Θρίλερ με δεξαμενόπλοιο που εντοπίσθηκε και κρατείται στη Χίο

Ένα περίεργο περιστατικό με τον εντοπισμό στην νότια Χίο ενός δεξαμενόπλοιου, στο οποίο φέρεται να κρατήθηκαν χωρίς την θέλησή τους τρεις ναυτικοί (επιθεωρητές), βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας zougla.gr, που έχει ως ακολούθως.

Μια ιστορία πειρατείας και αρπαγής τριών ναυτικών, δύο Φιλιππινέζων και ενός Έλληνα βρίσκεται εδώ και αρκετά 24ωρα σε εξέλιξη μεταξύ του κόλπου της Σμύρνης και της νήσου Χίου.

Πρόκειται για ένα δεξαμενόπλοιο, το οποίο στα τέλη Ιανουαρίου προσυμφωνήθηκε η αγορά του από εταιρεία ελληνικών συμφερόντων. Το προσύμφωνο υπεγράφη άλλωστε στο αιγυπτιακό λιμάνι, παρουσία των τριών επιθεωρητών που είχε στείλει η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία.

Η ανακοίνωση του Λ.Σ. για την σύλληψη του πλοιάρχου

Από το Λιμενικό Σώμα εξεδόθη λίγο πριν τις 22:00 (21:44) του Σαββάτου 10 Φεβρουαρίου 2024, η ακόλουθη ανακοίνωση για το περιστατικό:

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η λιμενική αρχή Χίου, για καταγγελία απαγωγής ημεδαπού επιβαίνοντα σε δεξαμενόπλοιο σημαίας Παλάου. Το Δ/Ξ βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή 3,7 ν.μ. δυτικά της Χίου, προερχόμενο από την Τουρκία με προορισμό την Αίγυπτο, με συνολικά δεκαπέντε επιβαίνοντες.

Αμέσως στην περιοχή μετέβη περιπολικό πλοίο Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ, το οποίο γνωστοποίησε στο δεξαμενόπλοιο να αλλάξει πορεία με κατεύθυνση το αγκυροβόλιο της Χίου, έπειτα από εντολή της εισαγγελέα πρωτοδικών Χίου. Με τον κατάπλου του Δ/Ξ πλοίου στο αγκυροβόλιο, επιβιβάστηκαν σε αυτό στελέχη του γραφείου ασφάλειας και του κλιμακίου ειδικών αποστολών της λιμενικής αρχής Χίου για τη διενέργεια νηοψίας, με αρνητικά αποτελέσματα, ενώ δύο ακόμα αλλοδαποί επιβαίνοντες δήλωσαν την αρπαγή τους.

Στη συνέχεια, τα τρία άτομα που δήλωσαν την αρπαγή τους, ο πλοίαρχος και ο Α΄ μηχανικός του πλοίου, καθώς και τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ επιβιβάστηκαν σε Ε/Γ-λάντζα και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Χίου.

Από το κεντρικό λιμεναρχείο Χίου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο πλοίαρχος του δεξαμενόπλοιου για παράβαση του άρθρου 322 Π.Κ. ¨Αρπαγή¨, ενώ απαγορεύτηκε ο απόπλους του Δ/Ξ λόγω ελλιπούς σύνθεσης.

Η ομάδα των τριών επιθεωρητών αποτελούνταν από έναν καπετάνιο και δύο Α’ μηχανικούς, όπως γίνεται πάντα για να επιθεωρηθεί το σκάφος.

Ο καπετάνιος και ένας μηχανικός είναι από τις Φιλιππίνες και ο άλλος μηχανικός είναι Έλληνας και ονομάζεται Παναγιώτης Μπλάνας. Το δεξαμενόπλοιο σάλπαρε από την Αίγυπτο με προορισμό τη Σμύρνη, για να παραδοθεί στον αγοραστή. Στο τουρκικό λιμάνι θα υπογράφονταν και τα χαρτιά της αγοραπωλησίας. Ενόσω το σκάφος βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Σμύρνη, λόγω οφειλών σε τρίτους και όχι στον αγοραστή, κατάσχεται για 1 εκατ. δολάρια.

Ταυτόχρονα, όμως, το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο μπαίνει σε διεθνή μαύρη λίστα, λόγω τεχνικών προβλημάτων αξιοπλοΐας.

Ενώ, λοιπόν, ο καπετάνιος, θα έπρεπε να αποβιβάσει τους τρεις επιθεωρητές, που είχε στείλει ο αγοραστής, αυτός με ψεύτικα ντοκουμέντα ναυτολογεί τους τρεις επιθεωρητές, γιατί του λείπουν τρία άτομα από το πλήρωμα, προκειμένου να είναι εντάξει το σκάφος απέναντι στην σημαία του. Ναυτολογεί τους τρεις επιθεωρητές, ως λαδάδες και καθαριστές.

Όπως θα μάθουμε αργότερα από το ρεπορτάζ, ο καπετάνιος παράνομα κλείνει τους τρεις επιθεωρητές στις καμπίνες τους και τους απαγορεύει την έξοδο. Πρόκειται, δηλαδή, για αρπαγή. Το σκάφος σαλπάρει από τη Σμύρνη και μετακινείται με την δικαιολογία ότι θα μεταβεί σε ένα γειτονικό αγκυροβόλιο, αλλά στην ουσία βγάζει ρότα για την Αίγυπτο.

Όμως, ο Έλληνας ναυτικός, Παναγιώτης Μπλάνας έρχεται σε επαφή με τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και αναφέρει το περιστατικό.

Τόσο ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Παππάς, όσο και ο αρχηγός του λιμενικού, αντιδρούν άμεσα και αναλαμβάνουν την διαχείριση αυτής της κρίσης.

Ενημερώνεται η εισαγγελία και πλωτό του λιμενικού αρχίζει περιπολία στην περιοχή και εντοπίζει το συγκεκριμένο σκάφος νότια της Χίου.

Δίνεται εντολή στον καπετάνιο του δεξαμενοπλοίου, να το οδηγήσει στο λιμάνι της Χίου, όπου και αγκυροβολεί το πρωί του Σαββάτου (10/2).

Πρόκειται για περιστατικό πειρατείας και αρπαγής και βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπεύθυνες πλέον είναι οι εισαγγελικές αρχές της Χίου, οι οποίες αναμένεται να αντιδράσουν γρήγορα και σωστά, όπως το επιβάλει ο νόμος και οι διατάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από κύκλους που γνωρίζουν πολύ καλά την υπόθεση στο λιμάνι της Χίου, οι τρεις επιθεωρητές που έπεσαν θύματα αρπαγής, φέρεται να είναι καλά στην υγεία τους.

ΠΗΓΗ: ZOUGLA.GR