Τιμούν τη γυναίκα με αφορμή την 8η του Μάρτη

Παγκόσμια ημέρα για τη γυναίκα σήμερα, 8 Μαρτίου και κόμματα φορείς και αυτοδιοικητικοί εξέδωσαν μηνύματα για την γυναίκα και τη συνεισφορά την στην κοινωνία.

Συνεχίζουν την προσπάθεια για την ισότητα και τον σεβασμό, αναφέρει στο μήνυμα του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης. 

«Από την αρχαιότητα ως σήμερα η γυναίκα είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της ύπαρξης του ανθρώπου ενώ στο πέρασμα του χρόνου η εξέλιξη προς τη σύγχρονη κοινωνία , διεύρυνε και της έδωσε νέους ρόλους . Γυναίκα μητέρα, σύζυγος, αδελφή, σύντροφος, εργαζόμενη σε όλα τα επαγγέλματα,  επιστήμονας , με παρουσία στα κέντρα λήψης αποφάσεων , προσφέρει εξ ίσου με τον άνδρα τόσο στον επαγγελματικό στίβο όσο και στο σπίτι.  Ωστόσο ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της  και η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων , αποτελούν ακόμα ζητούμενα για τις κοινωνίες μας , από τη πολιτισμένη Δύση ως  τη θέση που έχει η γυναίκα στους Ανατολικούς Πολιτισμούς.  Ο δρόμος ακόμα είναι μακρύς για την κατάκτηση της θέσης που αξίζει  σε κάθε γυναίκα στο σώμα της παγκόσμιας Κοινωνίας, που μας επιβάλει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για σεβασμό, προστασία και υπεράσπισή της , σε όλους τους τομείς.» 

Στο μήνυμα του για τη μέρα της γυναίκας ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παντελής Βρουλής αναφέρει: “Βρισκόμαστε ήδη στον απόηχο της πανδημίας τής νόσου COVID-19 και εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.  Σ’ αυτό το εφιαλτικό τοπίο, λοιπόν, η 8η Μαρτίου, η Ημέρα της Γυναίκας, αποκτά μια επιπρόσθετη βαρύτητα, καθώς σηματοδοτεί την απαρχή νέων αγώνων, με το βλέμμα στραμμένο 165 χρόνια πίσω, στις εργάτριες των εργοστασίων ιματισμού και κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης, που τόλμησαν το 1857 να υψώσουν το ανάστημά τους, να αντισταθούν στις άνισες αμοιβές, στα άθλια ωράρια και συνθήκες δουλειάς, στην εκμετάλλευση και καταπίεση που βίωναν.

Η 8η Μαρτίου είναι ημέρα τιμής στους αγώνες των γυναικών, αλλά και όλων όσοι πιστεύουν ακράδαντα, πως η απρόσκοπτη συμβολή της γυναίκας στο κοινωνικό γίγνεσθαι, συνιστά διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και, κατ’ επέκταση,  της Δημοκρατίας.

Η Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας έρχεται να υπενθυμίσει σ΄όλους μας τη διαχρονική παρουσία της Γυναίκας στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας, μέσα από τους πολλαπλούς της ρόλους. Είναι μια επέτειος –σύμβολο των αγώνων, των θυσιών και των κατακτήσεων όλων των γυναικών του κόσμου.

Χρόνια πολλά λοιπόν σ΄όλες τις γυναίκες του κόσμου!!

Χρόνια Πολλά  στη μάνα, στη σύζυγο , στην  κόρη, στην αδελφή..

Χρόνια Πολλά στη γυναίκα της πόλης και του χωριού..

Χρόνια Πολλά στην Εργαζόμενη αλλά και την άνεργη..”

Υπάρχει ακόμη πολύ δρόμος για την άρση των ανισοτήτων σημειώνει ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης στο μήνυμα του για την  ημέρα της γυναίκας. ” Η μέρα αυτή μας καλεί να αναλογιστούμε και το χρέος μας απέναντι στη σύγχρονη γυναίκα προκειμένου να θωρακιστεί η ουσιαστική ισότητα και ισοτιμία των φύλων, καθώς, παρά τους λόγους και τα συνθήματα υπέρ των γυναικών η ίδια η πραγματικότητα αποκαλύπτει ότι υπάρχει ακόμα δρόμος που οφείλουμε να διανύσουμε προκειμένου να εξαλειφθούν οι πάσης φύσεως ανισότητες.

Ειδικότερα δε, στη σκιά τραγικών αιματηρών γεγονότων που σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο με θύματα γυναίκες οφείλουμε με απόλυτο σεβασμό να τους αφιερώσουμε τη φετινή επέτειο και να δεσμευθούμε ότι θα αγωνιστούμε σθεναρά για τη διασφάλισης των δικαιωμάτων της γυναίκας σε όλα τα επίπεδα.”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ουσιαστική ισότητα είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμα που εξέδωσε για την ημέρα της γυναίκας.

“Είναι ανάγκη οι γυναικείες οργανώσεις και κάθε γυναίκα ξεχωριστά, να συνεχίσουν να αγωνίζονται για ισότητα, χειραφέτηση, ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, καλύτερες συνθήκες δουλειάς, αξιοπρέπεια, αύξηση μισθού, ανθρώπινα ωράρια εργασίας.

Η γυναίκα σήμερα έχει να δώσει πολλές μάχες. Οι πατριαρχικές αντιλήψεις και η επικράτηση σεξιστικών προτύπων κερδίζουν έδαφος. Όλο και περισσότερες είναι οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση σε χώρους δουλειάς και αλλού, βιασμοί, σεξουαλική κακοποίηση και έμφυλη βία μέσα στο σπίτι.

Οι δολοφονίες γυναικών από τους άνδρες τους που τις θεωρούν κτήμα τους έχει γίνει μάστιγα. Η πολιτεία πρέπει να σταματήσει να κλείνει τα μάτια, να γίνουν θεσμικές και νομικές αλλαγές, και να καθιερωθεί για τέτοια εγκλήματα ο όρος γυναικοκτονία, έτσι ώστε να μπει το πρόβλημα στη σωστή του διάσταση, να διαπιστωθούν τα πραγματικά αίτια αυτών των εγκλημάτων, και να αποτρέπεται κάθε προσπάθεια απενοχοποίησης του θύτη κάτω από την ομπρέλα της πατριαρχίας και των κυρίαρχων στερεοτύπων.

Η γυναίκα πρέπει να πρωταγωνιστεί στο δημόσιο βίο, σε θέσεις ευθύνης, στη πολιτική, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να βρίσκεται σε διοικητικά πόστα, να συμμετέχει και να εξελίσσεται, και η πολιτεία αντί να κλείνει τον δρόμο θα πρέπει να δίνει ευκαιρίες και να ανοίγει τις πόρτες στη γυναίκα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε αυτή τη λογική της απόλυτης ισότητας των φύλων, καθιερώνει το 50/50 σε όλα τα όργανα και τις επιτροπές του κόμματος. Έτσι κάνει πράξη την ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών σε όλα τα επίπεδα, σώματα και όργανα του κόμματος, αλλά και στη συγκρότηση ψηφοδελτίων για δημόσια αξιώματα. Με αυτό το τρόπο ενισχύει την πολιτική συμμετοχή των γυναικών και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και γενικότερα στο πολιτικό σκηνικό.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τιμούμε την ημέρα της γυναίκας, γνωρίζουμε ότι δεν είναι γιορτή αλλά είναι υπενθύμιση πως πρέπει να συνεχιστούν οι αγώνες των γυναικών για ισότητα, δικαιοσύνη, σεβασμό, και κατάργηση κάθε εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Το βάθεμα της ουσιαστικής ισότητας είναι προϋπόθεση για μια κοινωνία που θέλει να λέγεται δημοκρατική.’

Η ισότητα απαιτεί αγώνα, αναφέρει στο μήνυμα του ο πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Π. Χίου κ. Λευτέρης Μπλάτζιος.

Η Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας είναι μία επέτειος-σύμβολο των αγώνων, των θυσιών και των κατακτήσεων όλων των γυναικών του κόσμου και υπενθυμίζει σε όλους μας τη διαχρονική παρουσία της γυναίκας στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας μέσα από τους πολλαπλούς ρόλους της. Είναι εργαζόμενη, σύζυγος, μητέρα, νοικοκυρά, ενεργό μέλος στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή.
Καθημερινά ανταποκρίνεται στους πολλαπλούς ρόλους της με αστείρευτες δυνάμεις καταδεικνύοντας σε όλους μας τις τεράστιες δυνατότητες του ανθρώπου.
Σήμερα τιμούμε τις ιστορικές κατακτήσεις και την προσφορά του γυναικείου κινήματος. Η ισότητα των γυναικών ακόμα και στις πιο δημοκρατικές χώρες δεν είναι κάτι δεδομένο. Απαιτεί διαρκή αγώνα μέχρι την ολοκληρωτική κατάκτησή της.
Παρά τα βήματα που έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο για τη γυναικεία ισότητα σε αρκετές ακόμα χώρες ο ρόλος της γυναίκας είναι υποβαθμισμένος και οι γυναίκες εξακολουθούν να πέφτουν θύματα πρωτοφανούς βίας, αδικίας και εκμετάλλευσης
Χρόνια πολλά λοιπόν στην γυναίκα-εργαζόμενη, σύζυγο, μητέρα!
Χρόνια πολλά στα πιο όμορφα
πλάσματα της γης!”
Το ΚΚΕ για τη γυναίκα

Μήνυμα εξέδωσε η ΚΕ του ΚΚΕ στο αοποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται: ”

Το ΚΚΕ καλεί τις αγωνίστριες γυναίκες να πρωτοστατήσουν με αισιοδοξία, σταθερότητα στον αγώνα για να αδυνατίσει και να σπάσει το κλίμα ηττοπάθειας, συμβιβασμού στη λογική του αρνητικού συσχετισμού. Τις καλεί να εμπνευστούν από τις πιο δυναμικές και ηρωικές φάσεις του ταξικού αγώνα. Τέτοια είναι και η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, που καθιερώθηκε πριν από 112 χρόνια με απόφαση της Β’ Διεθνούς Συνδιάσκεψης σοσιαλιστριών γυναικών, αφιερωμένη στους σκληρούς ταξικούς αγώνες των εργατριών για ίση αμοιβή με τους άντρες, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες.

Η Ιστορία του ΚΚΕ, του επαναστατικού εργατικού κινήματος, έχει αποδείξει πως στην κοινή πάλη αντρών και γυναικών πάνω στη βάση των κοινών ταξικών συμφερόντων σπάνε στην πράξη οι αντιδραστικές κοινωνικές αντιλήψεις για τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, διαμορφώνονται ισότιμες σχέσεις μεταξύ των συντρόφων που έχουν το ίδιο κοινωνικό όραμα, τις ίδιες ανησυχίες. Η συμμετοχή στην ταξική πάλη αναπτύσσει ολόπλευρα την προσωπικότητα καθενός και καθεμιάς. Σφυρηλατεί τις αξίες της συλλογικότητας, της συντροφικότητας, του αμοιβαίου σεβασμού, της ανιδιοτέλειας, την ικανότητα κάθε προσωπικότητας να βελτιώνεται συνεχώς, χωρίς να συμβιβάζεται με ό,τι έχει καταφέρει, χωρίς να εγκλωβίζεται στις κυρίαρχες αξίες του ατομισμού, του εγωιστικού τρόπου ζωής και στα κοινωνικά στερεότυπα για τον άνδρα και τη γυναίκα.

Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης στις γυναίκες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, για να ανοίξει ο δρόμος για την ελπιδοφόρα διέξοδο της σοσιαλιστικής – κομμουνιστικής κοινωνίας, για μια αξιοπρεπή ζωή με ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών της γυναίκας στην εργασία, στην κοινωνική προστασία της μητρότητας, στη δημιουργική αξιοποίηση του μη εργάσιμου χρόνου, μέσω ενός δικτύου δωρεάν κρατικών δομών για τη φροντίδα των παιδιών, των χρόνιων ασθενών και υπερηλίκων.

Τις καλεί να γνωρίσουν τις θέσεις του ΚΚΕ για την απελευθέρωση της γυναίκας από κάθε κοινωνική καταπίεση και εκμετάλλευση, για την ισοτιμία και τη χειραφέτησή της στην κομμουνιστική κοινωνία. Την κοινωνία που ο πλούτος που παράγεται, αξιοποιώντας τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα, έχει ως κίνητρο την όλο και μεγαλύτερη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, με κοινωνική ιδιοκτησία, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, ώστε κανείς και καμιά να μην περισσεύει.

Έτσι, οι ικανότητες όλων των ανθρώπων εξελίσσονται συνεχώς κι όλοι απολαμβάνουν την όλο και μεγαλύτερη μείωση του υποχρεωτικού εργάσιμου χρόνου. Η συμμετοχή όλων των εργαζομένων στις συνελεύσεις των εργασιακών χώρων και η διευρυμένη συμμετοχή της γυναίκας στα όργανα του εργατικού κράτους αποκτούν ουσιαστικό -και όχι τυπικό- χαρακτήρα. Προϋπόθεση για μια τέτοια σοσιαλιστική – κομμουνιστική προοπτική, για έναν τέτοιο τιτάνιο αγώνα είναι η επαναστατική αλλαγή στη σκέψη, στη στάση, στη δράση και της γυναίκας.”

Κάλεσμα συμμετοχής των γυναικών στα συνδικάτα, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο σημειώνοντας, “Ο δρόμος για την ουσιαστική ισότητα είναι μακρύς. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χίου καλεί όλες τις γυναίκες να συμμετέχουν μαζικά στα συνδικάτα, να εντείνουν τη συλλογική δράση τους και μαζί με όλους τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα για την ισότιμη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας, στην κοινωνία αλλά και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.”

Σύλλογος Γυναικών Χίου: “Εκμετάλλευση, πόλεμοι και βία. Ασπίδα προστασίας η πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και τη χειραφέτηση των λαών”

Σύννεφα πολέμου και στη γειτονιά μας, συναγερμός παντού για μας και τα παιδιά μας! Στις 8 Μάρτη δυναμώνουμε το σύνθημα “Εκμετάλλευση, πόλεμοι και βία. Ασπίδα προστασίας η πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και τη χειραφέτηση των λαών”.

Η φετινή 8η Μάρτη θα γιορταστεί με τα σύννεφα του πολέμου να πυκνώνουν στην περιοχή μας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πόλεμος ενάντια στους λαούς, που καταδικάζονται στη φτώχεια και την προσφυγιά, γίνεται για τα κέρδη των λίγων, για τους φυσικούς πόρους, τους δρόμους μεταφοράς τους, τον έλεγχο των αγορών. Γι’ αυτό είναι ένα πόλεμος ιμπεριαλιστικός. Οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου δεν έχουμε κανένα συμφέρον από τους πολέμους που σχεδιάζουν και υλοποιούν οι κυβερνήσεις, οι μεγάλοι όμιλοι, που τους εξυπηρετούν ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και τους πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί. 

Παλεύουμε εδώ και τώρα ώστε η χώρα μας να σταματήσει να εμπλέκεται σε ένα τέτοιο πόλεμο, που έχει θανάσιμες και ανυπολόγιστες συνέπειες. Παλεύουμε για να σταματήσει η χρήση εδαφών, για να κλείσουν οι πολεμικές βάσεις στη χώρα μας, για να σταματήσει η αποστολή πολεμικού υλικού, που «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» εμπλέκοντας και το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες. Παλεύουμε για να μην αφήσουμε να χυθεί το αίμα μας και το αίμα των παιδιών μας για τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου τμήματος ληστών, ενός κράτους ή ομάδας κρατών ή διεθνών οργανισμών. 

Όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις έχουν τεράστιες ευθύνες, αφού έχουν στρώσει το έδαφος για το σημερινό πόλεμο με την πολιτική τους. Τα Κόμματά τους και σήμερα ομονοούν. Έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε επιθετικό προγεφύρωμα  των σχεδίων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, που διεξάγει ένα εγκληματικό πόλεμο για τα δικά της συμφέροντα. 

Η 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματά τους στην εργασία, για την ισότιμη θέση τους στην κοινωνία. Το αγωνιστικό της μήνυμα φωτίζει στις σύγχρονες συνθήκες την κοινή μας πάλη για ισότιμα δικαιώματα ανδρών και γυναικών στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινωνική δράση.

Ειδικά φέτος, οι γυναίκες εργάτριες, οι άνεργες, όλοι οι εργαζόμενοι και η νεολαία βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ανασφάλεια και τα καθημερινά αδιέξοδα, με τις δυσβάστακτες αυξήσεις στο ρεύμα και τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, με τα ελλιπή μέτρα προστασίας της υγείας, που οξύνει ήδη ακόμα περισσότερο η πολεμική αντιπαράθεση με νέο κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας.

Καλούμε τις εργαζόμενες, τις αυτοαπασχολούμενες, τις άνεργες, τις συνταξιούχους, τις φοιτήτριες, τις νέες γυναίκες να ξεσηκωθούμε ενάντια σε αυτή την πολιτική. Είναι ακριβώς αυτή που θεωρεί τις ανάγκες μας «κόστος», τσακίζει τα εργασιακά μας δικαιώματα, τα δικαιώματά μας στην Υγεία, την Παιδεία, τη μητρότητα. Τσακίζει τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας. Αυτή η πολιτική οδηγεί μέσα από το κυνήγι του κέρδους στον πόλεμο για να πλουτίζουν ακόμα περισσότερο όσοι μας ληστεύουν και σε καιρό ειρήνης. «Ο πόλεμός τους τσακίζει ό,τι αφήνει όρθιο η ειρήνη τους», όπως λέει και ο ποιητής.

Δεν θα μας σώσει κανένας «σωτήρας». Απ’ τους αγώνες μας αντλούμε δύναμη και κουράγιο για να πυκνώσουμε το ποτάμι της συλλογικής αγωνιστικής διεκδίκησης για να απαλλαγούμε από την εκμετάλλευση, τους εκβιασμούς, τη βία, ιδιαίτερα την εργοδοτική, κρατική. 

Μετατρέπουμε τον θυμό και την αγανάκτησή μας σε συλλογική δράση και αγώνα. Παλεύουμε να δυναμώσει ο κοινός αγώνας των γυναικών και ανδρών της βιοπάλης ενάντια στη γενεσιουργό μορφή βίας, την κοινωνία της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Η δράση στο γυναικείο σύλλογο, στο σωματείο είναι η “ασπίδα προστασίας” της γυναίκας για να παλέψουμε μαχητικά να αλλάξουμε τη ζωή μας!

ΣΕΣΝΟΧ: Αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση

Στο μήνυμα του το ΣΕΣΝΟΧ αναφέρει: “Στον ενάμιση και πλέον αιώνα που πέρασε από τότε, οι γυναίκες πήραν μέρος σε πλήθος σκληρών αναμετρήσεων. Σήμερα, 165 χρόνια μετά την απεργία των γυναικών στα κλωστουφαντουργεία της Νέας Υόρκης για καλύτερες συνθήκες εργασίας, η ανάγκη για αγώνα και διεκδίκηση των γυναικών του μόχθου δεν έχει πάψει να υπάρχει και στον κλάδο της υγείας, όπως απέδειξαν οι  κινητοποιήσεις των υγειονομικών και μέσα στην πανδημία!  Σε έναν κλάδο που αποτελεί μια από τις πιο βαριές  και ανθυγιεινές  εργασίες, που η εντατικοποίηση της εργασίας τσακίζει κόκαλα, οι ελαστικές μορφές εργασίας γίνονται ο κανόνας μαζί με την εργασιακή ανασφάλεια των συμβάσεων (ΣΟΧ, τρίμηνα), οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν, που η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία υποβαθμίζονται συνολικά. Συνέχεια αυτής της κατάστασης αποτελεί η λήξη των συμβάσεων των εργαζόμενων του Νοσοκομείου μας, στην πλειοψηφία τους γυναίκες. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι εργαζόμενοι με τρίμηνα ή αναστολή, που πετιούνται έξω από τα νοσοκομεία ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες! Συνένοχοι στο έγκλημα η ΔΥΠΕ και η διοίκηση του νοσοκομείου που εφαρμόζει τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης κατά γράμμα και ιδιωτικοποιεί μία-μία τις λειτουργίες του δημόσιου νοσοκομείου που πια μετατρέπεται σε επιχείρηση.

Φέτος καλούμαστε να γιορτάσουμε την 8η Μάρτη, τη μέρα της εργαζόμενης γυναίκας αγωνιστικά, μαζί με τις γυναίκες εργαζόμενες στην καθαριότητα, τη σίτιση και όχι μόνο, για να αποτρέψουμε την είσοδο εργολάβων στα νοσοκομεία, να παλέψουμε για  να παραμείνουν στο νοσοκομείο ως μόνιμο προσωπικό όλοι οι συμβασιούχοι!  Εμπνεόμαστε από την πάλη των εργατριών της Νέας Υόρκης, συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα που χάραξαν για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, για μόνιμη και σταθερή εργασία, για ένταξη στα ΒΑΕ, για προστασία της μητρότητας και της υγείας των γυναικών,  αλλά και για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών στο σύνολό τους!”

 

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια