Την «άκουσαν» βαρειά λόγω των capital controls

Μαύρα σύννεφα και καταστροφικές καταιγίδες προβλέπει το Επιμελητήριο Χίου για τους επόμενους μήνες στην οικονομία του νησιού, φοβούμενο τα ακόμα χειρότερα.

Η συνεχιζόμενη ύφεση σε πανελλαδικό επίπεδο, τα πρόσφατα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα και ειδικά ο επιπλέον ΦΠΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι νησιώτες, δημιουργούν κλίμα απαισιοδοξίας στην αγορά του νησιού και οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους, αλλά και το ότι δεν έχουν πλέον τίποτα να περιμένουν από τους βουλευτές της Χίου.

«Και οι δύο αποδείχτηκαν αναξιόπιστοι είτε σε πολιτικό, είτε σε προσωπικό επίπεδο. Δεν είναι δυνατόν λίγες ημέρες μετά την μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία, όπου ο ένας έσκιζε τα ρούχα του ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, να το αναιρεί, ενώ ο άλλος που διαβεβαίωνε για την μη αύξηση, στο τέλος να ψηφίζει “ναι σε όλα”. Αυτά είναι απαράδεκτα και απερίγραπτα, όταν συμβαίνουν», δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Γεωργούλης.

«Δεν έχουμε πλέον από πού να πιαστούμε και πού να ελπίσουμε», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας «μνημόσυνο» το κλίμα που επικράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση του Επιμελητηρίου, όπου εξετάστηκαν τα δεδομένα αλλά και τυχόν τρόποι αντίδρασης σε όσα προβλέπονται.

Δεδομένα που σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που παρουσιάστηκε εκεί, εννέα στις δέκα επιχειρήσεις υπέστησαν μείωση τζίρου με τις τρεις από αυτές το ποσοστό μείωσης να φτάνει το 70% τουλάχιστον, ενώ συνολικά η μείωση του τζίρου μεσοσταθμικά να φτάνει το 48% λόγω capital controls και γενικά της ύφεσης.

georgoulis g

Απροετοίμαστες οι μικρές επιχειρήσεις

Από την έρευνα προκύπτει, επίσης, το συμπέρασμα ότι οι μικρές επιχειρήσεις ήταν απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την επιβολή των capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα μόνο 1 στις 2 χρησιμοποιεί e-banking για τις συναλλαγές της με πελάτες και προμηθευτές, ενώ 7 στις 10 δεν διαθέτουν συσκευές EFT/POS, προκειμένου να πραγματοποιούν συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες.

Ειδικότερα στις υπηρεσίες, 6 στις 10 επιχειρήσεις δεν διαθέτουν e-banking και στο εμπόριο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 53,3%, ενώ το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στους αυτοαπασχολούμενους, καθώς 7 στους 10 δεν διαθέτουν e-banking.

Παράλληλα, πολύ σημαντικό και το συμπέρασμα ότι αυτά τα στοιχεία οδήγησαν μεγάλη μερίδα καταναλωτών στα μεγάλα καταστήματα, εκεί όπου μπορούσαν να εξυπηρετηθούν με τις χρεωστικές κάρτες, δυσχεραίνοντας την κατάσταση για τους «μικρούς».

Δύσκολη η κατάσταση και τοπικά

«Στη Χίο το 2016 τα πράγματα θα είναι δραματικά όσον αφορά την αγορά», εκτιμά και ο κ. Γιώργος Περρής. Σύμφωνα με τον ίδιο, καταλυτικά αρνητικό ρόλο αναμένεται να έχει η αύξηση του ΦΠΑ που αναμένεται από τον Οκτώβρη και μετά χωρίς να είναι ξεκάθαρο πότε ακριβώς θα τεθεί σε ισχύ και στη Χίο, αφού η σχετική διάταξη κάνει λόγο για εφαρμογή του μέτρου αρχικά στα αναπτυγμένα νησιά

Αν και εδώ πρέπει να συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι η Χίος πρόβαλε διαχρονικά ανάμεσα στα νησιά με τις υψηλότερες κατά κεφαλή καταθέσεις και εισοδήματα κυρίως λόγω ναυτικού συναλλάγματος.

epimelitirio 3

Αναζητούν αντισταθμιστικά

Πρώτη σκέψη τώρα των ιθυνόντων του Επιμελητηρίου είναι να αναζητηθούν «αντισταθμιστικά» μέτρα για την επιπλέον επιβάρυνση του κόστους ζωής που θα προκύψει για τους νησιώτες.

Έτσι, στο Επιμελητήριο προσανατολίζονται να ζητήσουν τα εξής:

Αύξηση αφορολόγητου για μισθωτούς και επαγγελματίες, επιδότηση μεταφορικού κόστους, καθώς και αυξημένα κίνητρα για επενδύσεις στα νησιά.

Παράλληλα, θα αναζητηθούν και άλλα πιο εξειδικευμένα μέτρα προστασίας της νησιωτικής οικονομίας, αφού – όμως – πρώτα εξειδικευθούν και τα προβλήματα που παρουσιάζονται ανά κλάδο σε συναντήσεις ανά ομάδα εργασίας που πρόκειται να συσταθούν το επόμενο διάστημα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ