Το απόγευμα της Τρίτης ενημερώθηκαν λιμενικό και αστυνομία για το ναυάγιο στα Καρδάμυλα Χίου

Το απόγευμα της Τρίτης, 9 Απριλίου 2024, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές (λιμενικό και αστυνομία) για το ναυάγιο που είχε λάβει χώρα στην περιοχή των Καρδαμύλων Χίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Λιμενικού Σώματος, αργά το βράδυ σήμερα Τετάρτη 10 Απριλίου 2024.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, οι λιμενικοί χθες (Τρίτη) το απόγευμα εντόπισαν στην χερσαία ζώνη του λιμανιού της Χίου τρία άτομα και τους παρέδωσαν στην αστυνομία, στην οποία και έκαναν γνωστό το περιστατικό της προσάραξης της βάρκας που τους μετέφερε σε βραχώδη ακτή των Καρδαμύλων.

Αμέσως ξεκίνησαν από το λιμενικό και στην αστυνομία έρευνες από θάλασσα και στην στεριά, οι οποίες συνεχίσθηκαν τις πρωινές ώρες σήμερα Τετάρτη, με τα γνωστά αποτελέσματα, ήτοι του εντοπισμού των σορών τριών ανήλικων κοριτσιών και την διάσωση συνολικά 19 προσφύγων και μεταναστών.

Το Λ.Σ. κάνει γνωστό, επίσης, ότι από το λιμεναρχείο Χίου συνελήφθη ένας 25χρονος, φερόμενος ως ο χειριστής της βάρκας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Καρδαμύλων στη Χίο από συνολικά τέσσερα περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ. και ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ.

Ειδικότερα, τις απογευματινές ώρες χθες, στελέχη της λιμενικής αρχής Χίου εντόπισαν τρεις αλλοδαπούς, στη χερσαία ζώνη λιμένα Χίου και τους παρέδωσαν στο Τ.Δ.Μ. Χίου. Εκεί δήλωσαν ότι είχαν φτάσει από την Τουρκία με λέμβο, στην οποία επέβαιναν και άλλοι αλλοδαποί και ότι η λέμβος είχε προσαράξει σε βραχώδη περιοχή, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Αμέσως, ξεκίνησαν έρευνες από δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ και διενεργήθηκαν από ξηρά περιπολίες από στελέχη των λιμενικών αρχών Χίου και Καρδαμύλων, καθώς και από στελέχη του Τ.Δ.Μ. της Χίου. Τις πρωινές ώρες σήμερα οι έρευνες συνεχίστηκαν με τρία περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ, ενώ απογειώθηκε και ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ.

Αποτέλεσμα των ερευνών ήταν ο εντοπισμός από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ 17 αλλοδαπών, εκ των οποίων τρία ανήλικα κορίτσια χωρίς τις αισθήσεις τους, σε δύσβατο βραχώδες σημείο στην περιοχή “Αμπελάκια”. Απεγκλωβίστηκαν με επιτυχία 14 αλλοδαποί και μεταφέρθηκαν με περιπολικό σκάφος στο λιμάνι των Καρδαμύλων. Εν συνεχεία επτά εξ αυτών μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα οχήματα του ΕΚΑΒ στο γενικό νοσοκομείο Χίου “Σκυλίτσειο”, για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Οι τρεις σοροί των ανήλικων απεγκλωβίστηκαν με τη συνδρομή ειδικού κλιμακίου της πυροσβεστικής υπηρεσίας και μεταφέρθηκαν στο γενικό νοσοκομείο Χίου “Σκυλίτσειο”, για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής. Σε περαιτέρω έρευνα, εντοπίστηκαν δύο ακόμα αλλοδαποί από στελέχη του Τ.Δ.Μ. Χίου και μεταφέρθηκαν στη λιμενική αρχή Χίου.

Συνολικά, διασώθηκαν 19 αλλοδαποί (7 άνδρες, 4 γυναίκες και 8 ανήλικοι) και ανασύρθηκαν τρεις σοροί ανήλικων κοριτσιών. Κατά δήλωσή των διασωθέντων δεν αγνοείται άλλο άτομο.

Από το κεντρικό λιμεναρχείο Χίου που διενεργεί την προανάκριση συνελήφθη ο 25χρονος αλλοδαπός χειριστής της λέμβου, για παράβαση του Ν. 3386/05 “Παράνομη είσοδο στον ελλαδικό χώρο” και του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 “Διευκόλυνση εισόδου στην ελληνική επικράτεια”. Η λέμβος καταστράφηκε ολοσχερώς.