Το «Εθνικό Θέατρο» απευθείας από το κανάλι της Βουλής και στη Χίο

Στους τυχερούς ακρίτες που θα έχουν τη δυνατότητα να δουν μέσα από το κανάλι της Βουλής παραγωγές του Εθνικού θεάτρου συγκαταλέγεται και η Χίος.

Όπως δημοσίευσε το efsyn, “Η Βουλή των Ελλήνων και το Εθνικό Θέατρο ανήγγειλαν σήμερα τη συνεργασία τους, που αφορά την απευθείας μετάδοση παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας από τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κώστας Αθανασίου και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κ. Στάθης Λιβαθινός, παρουσία του Συντονιστή του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής κ. Κώστα Χαλβατζάκη.

Η συνεργασία αυτή θα εγκαινιαστεί την 1η Δεκεμβρίου με την παράσταση «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε», του Λουίτζι Πιραντέλλο, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαυρίκιου, που ταυτόχρονα με την κεντρική σκηνή του κτιρίου Τσίλλερ, θα αναμεταδίδεται, σε πραγματικό χρόνο, σε επτά ακριτικές περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι της Αμοργού, του Διδυμότειχου, της Ικαρίας σε δύο διαφορετικούς χώρους, της Λέρου, της Λευκάδας, της Ορεστιάδας και της Χίου θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την παράσταση ζωντανά, ως καλεσμένοι, με δωρεάν είσοδο.

«Τα τελευταία χρόνια, όπως γνωρίζετε, η Βουλή κάνει μια μεγάλη προσπάθεια εξωστρέφειας, ώστε να είναι ανοιχτή στους πολίτες. Στο πνεύμα της εξωστρέφειας εντάσσεται και αυτή η συνεργασία» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κώστας Αθανασίου. «Με βάση τη συμφωνία αυτή, οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, μέσω του καναλιού της Βουλής, θα προβάλλονται απευθείας, ζωντανά, σε ακριτικούς Δήμους και πόλεις της Ελλάδας. Αυτό θα γίνεται σε συνεργασία με τους Δήμους και χωρίς αντίτιμο από τους δημότες. Οι παραστάσεις θα καταγράφονται και κατόπιν θα μπορούν να προβάλλονται από το Κανάλι της Βουλής» πρόσθεσε.

Το πολιτιστικό αυτό εγχείρημα, μετά την πρώτη πιλοτική του φάση, θα διευρυνθεί, από τους Παξούς μέχρι το Καστελόριζο, κατόπιν επικοινωνίας και συνεργασίας με τους ενδιαφερόμενους Δήμους.

«Πριν από λίγο καιρό είχα την τιμή να υποδεχθώ στο γραφείο μου, στο Εθνικό Θέατρο, τον επικεφαλής του Καναλιού της Βουλής κ. Χαλβατζάκη, μαζί με τον στενό του συνεργάτη κ. Δήμου προκειμένου να συζητήσουμε για μια σειρά δεκαέξι ωριαίων επεισοδίων που θα ήταν η ιστορία του Εθνικού Θέατρου καμωμένη από τον σκηνοθέτη Σωκράτη Σπανό, προκειμένου να προβληθεί στο Κανάλι της Βουλής» ανέφερε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κ. Στάθης Λιβαθινός. «Το βρήκα μια εξαιρετική ιδέα, που δρομολογούμε, και παρεμπιπτόντως το αναφέρω καθώς θεωρούμε πως είναι κάτι που πρέπει να γίνει ώστε να καταγραφεί η ιστορία του Εθνικού Θεάτρου.

Μέσα σε αυτή τη συζήτηση λοιπόν, και με ένα ‘‘Φαντάσου’’ στο μυαλό, όπως είναι το μότο του θεάτρου αυτής της χρονιάς, είπαμε ότι, μιας και το Εθνικό Θέατρο θα είχε τεράστιο κόστος αν περιόδευε όλο το χειμώνα στις πιο μακρινές ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, πώς θα γινόταν αν οι παραστάσεις του, με έναν τρόπο, ας τον πω δορυφορικό, μεταδίδονταν για όλη την Ελλάδα και ειδικά για τις παραμεθόριες περιοχές, χωρίς εισιτήριο.

Είδαμε πως αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα, καθώς η Βουλή και ο Τηλεοπτικός Σταθμός της ανταποκρίθηκαν αμέσως με πολλή χαρά. Σκεφτήκαμε οι παραστάσεις να μη βιντεοσκοπούνται, αλλά το κοινό, ειδικά των παραμεθόριων περιοχών, που δεν έχει την ευκαιρία να βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Θέατρο, να μπορεί να τις παρακολουθήσει σαν να είναι καλεσμένο εκείνο το βράδυ.

Και σιγά σιγά η ιδέα άρχισε να γίνεται πραγματικότητα. Βρήκαμε πώς αυτό μπορεί να γίνει κι έτσι σήμερα λέμε, με τρομερή χαρά και περηφάνια, ότι επτά απομακρυσμένες περιοχές θα υποδεχθούν το βράδυ της 1ηςΔεκεμβρίου το κοινό τους σε μια αίθουσα, με δωρεάν είσοδο, και το τονίζω αυτό γιατί θα είναι μια προσφορά του Εθνικού Θεάτρου σε συνεργασία με το Κανάλι της Βουλής, για να παρακολουθήσουν ζωντανά μια παράσταση. Σα να είναι καλεσμένοι.

Αυτό θα είναι μια πρώτη, πιλοτική δράση κι αν όλα πάνε καλά, που νομίζω ότι θα πάνε, θα μπορέσουμε μετά να πάμε και σε άλλες παραμεθόριες περιοχές, από τους Παξούς μέχρι το Καστελόριζο, έτσι ώστε οι κάτοικοί τους να μπορέσουν να μοιραστούν μαζί μας τις παραστάσεις μας κι έτσι σιγά σιγά και το Εθνικό Θέατρο να δημιουργεί έναν δεσμό με το κοινό του, όσο μακριά κι αν βρίσκεται, μιλώντας πάντοτε για το χειμερινό ρεπερτόριο. Την ίδια στιγμή αυτές οι παραστάσεις θα καταγράφονται, ώστε να μπορέσουν έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα να αναμεταδοθούν από το Κανάλι της Βουλής» ανέφερε ο κ. Λιβαθινός σημειώνοντας ότι αυτή η δράση γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.”

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ