Το λαμπερό πρόσωπο του εθελοντισμού στη Χίο

Η λαμπερή αίθουσα του ξενοδοχείου «Χανδρής» επισκιάστηκε από τα δεκάδες λαμπερά πρόσωπα των εθελοντών και εθελοντριών, που καθημερινά δίνουν την δική τους μάχη για να απαλύνουν το δράμα των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο για να βρεθούν στη Χίο και στα άλλα νησιά.

Ο χώρος αποδείχθηκε στενάχωρος για αισθήματα και ανησυχίες, αγωνίες και όνειρα, εκείνων που βοηθούν τους συνανθρώπους τους να αποκτήσουν και πάλι όνειρα για τη ζωή, που η βαρβαρότητα του πολέμου τους τα έχει στερήσει.

Οι περισσότεροι που βρέθηκαν εκεί για να βραβευθούν, στην εκδήλωση που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015, παγκόσμια ημέρας του εθελοντισμού, είναι άνθρωποι απλοί, καθημερινοί, οι διπλανοί μας, ο καθένας από εμάς.

ethelontes000

Χιώτες και επισκέπτες που δραστηριοποιούνται στο νησί και δεν μπορούν να μένουν αμέτοχοι σε ένα δράμα, που περνά μπροστά από τα μάτια τους, που επηρεάζει την καθημερινότητα και την ζωή τους.

Κι αποφάσισαν ο καθένας με τις δικές του δυνάμεις, κλέβοντας από τον χρόνο του, δίνοντας από το υστέρημά του, να δώσει πάνω από όλα ανθρωπιά και μετά συμπαράσταση και βοήθεια σε εκείνους που την έχουν ανάγκη.

Κι ήταν εκεί όλοι υπερήφανοι και συνάμα σεμνοί, με την απλότητα «δεν έκανα τίποτα, έκανα αυτό που πρέπει ο καθένας μας να κάνει».

Κι αύριο, όταν όλο αυτό το δράμα γίνει παρελθόν, θα θυμούνται και θα διηγούνται με περηφάνεια «ήμουνα κι εγώ εκεί». Κι αυτό θα είναι το καλύτερο βραβείο της ζωής τους.

epitropi_ethel

Ήταν δύσκολο το έργο της επιτροπής

Η επιτροπή που αποφάσισε την απονομή των βραβείων, αποτελούμενη από τους κ.κ. Γιάννη Καρκαζή (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, πρόεδρος), Mohamad Aruqi (αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες), Δημήτρη Καράλη (δήμος Χίου), Δημήτρη Αυγερινό (Αστυνομική Διεύθυνση Χίου), Παντελή Βατούση (Λιμενικό Σώμα) και Σίμο Γεραζούνη (Ερυθρός Σταυρός), δυσκολεύτηκε στο έργο της παραδέχθηκε ο κ. Σίμος Γεραζούνης, μιλώντας στην εκδήλωση.

Μετά από σύντομες ομλίες από τους κ. Τζο Κούπερ, προϊστάμενο της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Χίο, Γιάννη Καρκαζή και Σίμο Γεραζούνη απονεμήθηκαν τα βραβεία στους εθελοντές και τους φορείς.

Ξεχωριστή μνεία έγινε για την επιτροπή αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Χίου «Λάθρα;», η οποία αν και είχε επιλεγεί προς βράβευση, όπως είπε ο κ. Γεραζούνης, «για λόγους αρχής, τους οποίους σεβόμαστε, δεν θέλησαν να παραστούν και να είναι μαζί μας απόψε, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την πολύχρονη παρουσία τους και τη συνεισφορά τους στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πρόσφυγες και μετανάστες και να ευχηθούμε η δράση τους να συνεχιστεί».

xoros3_ethel

Χορευτικά και χορός για να φύγουμε χαρούμενοι

Η εκδήλωση έκλεισε με χορευτικά από μαθήτριες της σχολής Δημητροπούλου, ενώ η συνέχεια δόθηκε από το συγκρότημα των αδελφών Πούπαλου, οι οποίοι έπαιξαν παραδοσιακά νησιώτικα τραγούδια.

Και στο τέλος ο επικεφαλής τους συγκροτήματος κάλεσε όλους να σηκωθούν και να χορέψουν «για να φύγουμε χαρούμενοι από εδώ».

Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν πρώτες, ως συνήθως, οι γυναίκες, αλλά στην πορεία εκάμφθησαν αρχικά οι… αντιστάσεις των εκπροσώπων της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και στο τέλος ακόμα και του δημάρχου Χίου κ. Μανώλη Βουρνού.

foitites_ethel

Οι βραβευθέντες πολίτες και φορείς

Την απονομή των βραβείων και επαίνων για την εθελοντική συνεισφορά στην υπόθεση του προσφυγικού παρουσίασε ο κ. Σίμος Γεραζούνςη, σημειώνοντας κατά περίπτωση τα ακόλουθα:

Βραβεία

1. Φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συγκεκριμένα οι: Άρτεμις Τουλή, Ευαγγελία Σκουλά, Μαριάνθη Μισετζή, Απόστολος Ναλμπάντης, Γιάννης Δημητρακάκης, Ειρήνη Νταΐκου, Αφροδίτη Βυζανιάρη, Γιάννης Καραμάνος, Σπύρος Ραφαήλ, Κατερίνα – Τζάνετ Ντέιλη, Ισιδώρα Δανιήλ, Δέσποινα Παΐδα, Κυριακή Σκορδά, Άννα Μπελενιώτη, Γεωργία Δώδου, Ανθούλα Βουμβουλάκη, Βασιλική – Βαλεντίνη Μούτσελου, Σωτήρης Κηπουρός, Ιατρούλη Ιωάννα, Αλέξανδρος Κούβαρης, Κωνσταντίνα Παττά, Αικατερίνη Ανδρουτσοπούλο και Αργυρώ Κοκολάκη. Το βραβείο εκ μέρους της ομάδας παρέλαβε η κα Ουρανία Τώρα.

Φοιτητές – εθελοντές από όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου βοηθούν σε καθημερινή βάση στη καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών. Οι νέοι αυτοί επέλεξαν να αφιερώσουν μεγάλο κομμάτι του ελεύθερου χρόνου τους στη προσπάθεια που γίνεται για την ταχύτερη διαδικασία καταγραφής τους, ώστε να εφοδιάζονται με τα απαραίτητα έγγραφα αναχώρησης.Στην προσφορά τους αυτή έχουν δείξει απίστευτο επαγγελματισμό, σοβαρότητα και ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της κατάστασης, σύμφωνα με δηλώσεις αστυνομικών και λιμενικών υπεύθυνων.

2. Οι πρόσκοποι Χίου. Σημαντική και πολύπλευρη είναι η συνεισφορά των προσκόπων της Περιφέρειας Χίου, που σε συνεργασία με την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ προσφέρουν ανιδιοτελώς φροντίδα και στήριξη στους πρόσφυγες. Τακτική ήταν η παρουσία βαθμοφόρων στον δημοτικό κήπο για παρασκευή και διανομή φαγητού. Εξίσου πολύτιμη υπήρξε η συνδρομή τους στο στήσιμο των σκηνών και στη καταγραφή. Συμμετείχαν επίσης στη πανελλήνια προσκοπική δράση «Μια βάρκα φάρμακα», για τη συλλογή φαρμακευτικού υλικού που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Τα φάρμακα που συγκεντρώθηκαν παραδόθηκαν στα κλιμάκια των Γιατρών του Κόσμου που δραστηριοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου.

3. Ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου, με τον πρόεδρό του κ. Θανάση Καρτάλη. Η προσφορά των γιατρών της Χίου στο έργο της περίθαλψης των προσφύγων είναι διαχρονική. Το καλοκαίρι στον δημοτικό κήπο, σε καθημερινή βάση, στελέχωναν ιατρείο με διάφορες ειδικότητες και ποτέ δεν αρνήθηκαν την εξυπηρέτηση των προσφύγων – μεταναστών ακόμα και στα ιδιωτικά τους ιατρεία.

4. Το 3ο γενικό λύκειο Χίου. Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει δραστηριοποιηθεί και έχει στηρίξει με πολλούς τρόπους τη προσπάθεια ανακούφισης των προσφύγων. Ο ρόλος του σχολείου άλλωστε είναι να ευαισθητοποιεί τα παιδιά μας στον εθελοντισμό και στην ανθρωπιά. Τιμώντας τους μαθητές του 3ου λυκείου, αναγνωρίζουμε τη προσφορά του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας, δασκάλων και μαθητών και τους συγχαίρουμε για τη συνεισφορά τους.

5. Η οργάνωση Drop in the Ocean, η οποία δραστηριοποιείται και μας βοηθά κυρίως στα σημεία άφιξης των προσφύγων στις παραλίες, με παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, περίθαλψης και απομάκρυνσης πλαστικών σκαφών και σωσιβίων.

mediterra_ethel

Έπαινοι

1. Στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», οι οποίοι για περισσότερο από δυό χρόνια βρέθηκαν κοντά στους πρόσφυγες στο Λιμεναρχείο, στο Μερσινίδι, στον δημοτικό κήπο, στο κλειστό γυμναστήριο με συγκέντρωση και διανομή τροφίμων, ρούχων, παπουτσιών.

Στους ιδιοκτήτες και το πλήρωμα του Ρυμουλκού «ΜΙΧΑΛΗΣ», που το πρωί της 14ης Οκτωβρίου 2015, συμμετείχαν σε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης για πάνω από 50 πρόσφυγες, ανάμεσά τους 14 γυναίκες και 17 παιδιά, σε ακυβέρνητη φουσκωτή βάρκα, σε συνεργασία με σκάφος του Λιμενικού, στη περιοχή Γρίδια Χίου.

Στην εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών «ΝΗΡΕΑΣ» και στα πληρώματα των σκαφών της, που όσες φορές κλήθηκαν από τις λιμενικές αρχές βοήθησαν στον απεγκλωβισμό προσφύγων από δυσπρόσιτες ακτές μας και μικρές βραχονησίδες στο σύμπλεγμα των Οινουσσών κυρίως.

Στα μέλη του «Κοινωνικού ιατρείου Κορίνθου», που ήρθαν από μακριά και μας βοήθησαν, τις δύσκολες μέρες του καλοκαιριού που μας πέρασε, όταν άρχισε να σχηματίζεται ο καταυλισμός στον δημοτικό κήπο.

Στην εταιρεία «MEDITERRA και στο κ. Γιάννη Μανδάλα για τη συνεχή παροχή ειδών διατροφής και ειδών πρώτης ανάγκης (το βραβείο παρέλαβε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Αγκάς).

tsapalas_mimaros_ethel

Χορηγοί

1. Ίδρυμα Κωνσταντίνου Τσαπάλα, που είναι ο μεγάλος χορηγός του Περιφερειακού Τμήματος Χίου, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και στηρίζει τις δράσεις του. Η συνεισφορά του τμήματος στο έργο της ανακούφισης και περίθαλψης των προσφύγων στηρίζεται κατά κύριο λόγο στη δική του χορηγία( το βραβείο παρέλαβε ο κ. Λευτέρης Μίμαρος).

2. Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος». Πολύπλευρη και συνεχής η συνεισφορά του, χρηματοδοτώντας δράσεις άλλων φορέων, όπως ο Ερυθρός Σταυρός, η Περιφέρεια, το Λιμεναρχείο, η Αστυνομία κ.ά.

3. Η οικογένεια του καπετάν Λουκά Κτιστάκη, κάλυψε για πολλές μέρες το κόστος διατροφής των προσφύγων και συνεισέφερε με είδη πρώτης ανάγκης – τρόφιμα, ρούχα, είδη ατομικής υγιεινής – στους φιλοξενούμενους στον δημοτικό κήπο.

4. Ο Κώστας Απόδιακος από πολύ νωρίς και μέχρι σήμερα επικουρεί τις τοπικές εθελοντικές οργανώσεις στο έργο τους, όπου του έχει ζητηθεί. Η συνεισφορά του έχει εστιαστεί κυρίως στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων. Επίσης, έχει εκφράσει την πρόθεση να συνεχίσει να συνδράμει τους τοπικούς φορείς στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

agia_ermioni

Ατομικές βραβεύσεις

1. Στον Στέφανο Ζαννίκο και το πλήρωμα του αλιευτικού του, που διέσωσε σε τρεις περιπτώσεις πρόσφυγες, με πολύ δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όταν δεν ήταν δυνατή η προσπέλαση με άλλα μέσα, εγκαταλείποντας τη δουλειά τους και προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες, σώζοντας ζωές.

2. Καλλιόπη Φραγκούλα, Μαρία Μεσολογγίτη και στην κόρη της Ερμιόνη Κουιμάνη, μέλη του «Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Ερμιόνης», προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στον τόπο άφιξης των προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή από Καρφά μέχρι Αγιά Φωτιά, σε 24ωρη βάση. Ψυχή της ομάδας η μικρή Ερμιόνη, μόλις οκτώ ετών.

3. Νίκος Κουντουριάδης, στο πρόσωπο του οποίου τιμάται και αναγνωρίζεται η προσφορά της εθελοντικής ομάδας «Ιωνία», που δραστηριοποιείται και προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στους πρόσφυγες που αποβιβάζονται κυρίως στη Βοκαριά, στα Γρίδια και σε άλλες δυσπρόσιτες ακτές των Νενήτων.

4. Γιώργος Μυρίσης, στο πρόσωπο του οποίου τιμάται και αναγνωρίζεται η προσφορά των μελών του συλλόγου «Φίλοι του Καρφά» που προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στους πρόσφυγες που αποβιβάζονται στη περιοχή τους. Πρόσφατα απέκτησαν και στέγη στο πρώην κέντρο Γιαμού, τους ιδιοκτήτες του οποίου οφείλουμε να ευχαριστήσουμε για την παραχώρηση.

5. Άννα Θωμά και Βασιλεία Καμαράδου, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Καταρράκτη με την ομάδα των συγχωριανών τους και υποδέχονται τους πρόσφυγες που φτάνουν στη περιοχή τους, προσφέροντάς τους είδη πρώτης ανάγκης, ένα ζεστό ρόφημα και μια μεγάλη αγκαλιά.

6. Μαρία – Ντίνα Διαμαντάρα και Άκης Πιπεράκης. Το σπίτι τους είναι στο ακρωτήριο Πούντα, στον Καρφά. Άνοιξαν την πόρτα τους στους πρόσφυγες και έκτοτε συνεχίζουν να την κρατούν ανοικτή, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες σ’ αυτούς, μόλις βγαίνουν από τις βάρκες.

7. Δημήτρης Ξυλάς και Γιάννης Παντελάρας. Οι δυό αυτοί φοιτητές αφού ολοκλήρωσαν κάποια πρακτική τους εξάσκηση στο Λιμεναρχείο, δήλωσαν παρόντες και έκτοτε συνεχίζουν να βοηθούν εθελοντικά τις λιμενικές υπηρεσίες στο έργο τους, αφιερώνοντας τον ελεύθερο χρόνο τους στην υπηρεσία των συνανθρώπων μας.

8. Νάντια Πλουμή, Λεϊλά Μεργέ, Καλλιόπη Μενδώνη και Κώστας Μανούρας. Στο πρόσωπό τους τιμώνται οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, που δραστηριοποιούνται στο έργο της περίθαλψης, της διανομής κάθε είδους ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και στη παλιά «τέχνη» του Ερυθρού Σταυρού, την επανασύνδεση οικογενειών με τα προγράμματα αναζήτησης.

9. Αδελφοί Αντώνης και Μιχάλης Βορριάς, που δραστηριοποιούνται και προφέρουν σημαντική βοήθεια στην υποδοχή των προσφύγων στις περιοχές Μέγα Λιμιώνα, Αγίας Ερμιόνης και Καρφά. Βοηθούν, επίσης, στην μεταφορά και αποθήκευση ιματισμού, καθώς και στην φροντίδα των προσφύγων στους οικισμούς. Υποδέχονται τους αλλοδαπούς εθελοντές που φτάνουν στο νησί μας και οργανώνουν και συντονίζουν τις δράσεις τους.

10. Η διεύθυνση και οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Χανδρής», για την φιλοξενία και την υποστήριξη που μας παρέχουν όλο αυτό το διάστημα.

11. Δέσποινα Βουχούρη, η οποία δραστηριοποιήθηκε μόνη της και προσέφερε κάθε είδους ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως στον δημοτικό κήπο, σχεδόν επί καθημερινής βάσεως. Στο πρόσωπο της κας Βουχούρη αναγνωρίζουμε και τιμούμε κάθε συμπολίτη μας που συνέδραμε με τον δικό του προσωπικό τρόπο, όπως ακριβώς το ένοιωθε και όπως μπορούσε, λίγο ή πολύ, για μια φορά η για περισσότερες, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, γιατί αυτή η προσφορά αθροιζόμενη στο σύνολο, δημιουργεί την εικόνα του τόπου μας. Ενός μαρτυρικού τόπου που στο παρελθόν έχει γίνει ξανά χώρος υποδοχής αλλά και τόπος δημιουργίας προσφύγων.