Το πρόγραμμα εορτασμού της 11ης Νοεμβρίου

Με τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην οδό Δημοκρατίας κορυφώνονται οι εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου της 11ης Νοεμβρίου.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

9:00 Ομιλίες στα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, για τη σημασία της επετείου και σημαιοστολισμός των Σχολείων.

9:30 Ανάρτηση, στο κτήριο της Π.Ε. Χίου, «ομοιώματος» της πρώτης χειροποίητης Σημαίας που υψώθηκε στη Χίο την Ημέρα της Απελευθέρωσης της Χίου το 1912.

11:00 Προσκύνημα στο Ηρώο Πεσόντων & κατάθεση στεφάνων από αντιπροσωπεία της μαθητιώσας νεολαίας, Προσκόπους και Οδηγούς, με επικεφαλής δασκάλους, καθηγητές και βαθμοφόρους.

11:00 Αρχιερατική Υποδοχή της Ιεράς Εικόνος Παναγίας Ρουχουνιωτίσσης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου.

12:30 Έπαρση Μεγάλης Σημαίας στον νότιο λιμενοβραχίονα Χίου, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, με τη συμμετοχή Στρατιωτικού τιμητικού αγήματος της 96 Α.Δ.Τ.Ε. (Διοργάνωση Δήμου Χίου).

17:00 Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου.

  • Eν συνεχεία, ανά την πόλη της Χίου, Ιερά Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος Παναγίας Ρουχουνιωτίσσης και της Ιεράς Εικόνος των Πολιούχων της Χίου.

                                              

ΣΑΒΒΑΤΟ, 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

07:00 Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης.

  • Τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου.
  • Μπάντες του 1ου Συστήματος Προσκόπων Χίου & του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Χίου θα περιέλθουν στους δρόμους της πόλης παιανίζοντας.

08:00 Έπαρση Σημαίας στην Πλατεία Ν. Πλαστήρα (Βουνακίου) από την 96 Α.Δ.Τ.Ε.

10:30 Τέλεση Δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου με καμπανοκρουσίες και εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου.

11:15 Τέλεση Αρχιερατικού Τρισαγίου και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων.

12:00 Παρέλαση της Φιλαρμονικής του Δήμου Χίου, Παλαιών Πολεμιστών, τοπικών Πολιτιστικών & Αθλητικών Συλλόγων, μαθητών και μαθητριών της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σπουδαστών & σπουδαστριών Α.Ε.Ν. Χίου & Οινουσσών, Οδηγών και Προσκόπων, καθώς και αντιπροσωπευτικών τμημάτων του Στρατού και της Στρατιωτικής Μπάντας της 96 Α.Δ.Τ.Ε.

          Στη συνέχεια θα ακολουθήσει σύντομο κέρασμα στο Δημαρχείο από τον Δήμαρχο Χίου.

  • Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από Πολιτιστικά Σωματεία της Χίου στην Πλατεία Ν.  Πλαστήρα (Βουνακίου) με την επιμέλεια του κ. Κωνσταντίνου Σιταρά.

17:00 Υποστολή Μεγάλης Σημαίας στον νότιο λιμενοβραχίονα Χίου, με τη συμμετοχή Στρατιωτικού τιμητικού αγήματος της 96 Α.Δ.Τ.Ε. (Διοργάνωση Δήμου Χίου).

18:00 Μέγας Αρχιερατικός Μεθεόρτιος Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • Γενικός σημαιοστολισμός από της ανατολής μέχρι της δύσης του ηλίου στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2023.

  • Φωταγώγηση όλων των Δημόσιων και Δημοτικών Καταστημάτων της πόλης της Χίου, καθώς και των Καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ. και Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 10ης  και 11ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με το ΦΕΚ 3424 Β’.

  • Σημαιοστολισμός και φωταγώγηση των ναυλοχούντων πλοίων στις 10 και 11 Νοεμβρίου με τη φροντίδα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου.

  • Φωταγώγηση Πλατείας Ν. Πλαστήρα (Βουνακίου), Προκυμαίας, Ηρώου των Πεσόντων και οδών από τη δύση του ηλίου μέχρι τις 23:00 μ.μ. στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2023,  με μέριμνα του Δήμου Χίου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου.

  • Παράκληση για ανάρτηση της Ελληνικής σημαίας σε κρατικές υπηρεσίες, περιφέρειες, δήμους και οικίες.