Το θρίλερ της ψηφοφορίας και οι διπλές ψήφοι

19

Παρακολουθήσαμε όπως όλοι, είτε παρόντες στην αίθουσα, είτε μέσω διαδικτύου σε ζωντανή σύνδεση, την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Παρασκευής, 12 Ιανουαρίου 2018.

Και βέβαια, όλοι σχημάτισαν μια πρώτη εντύπωση για την κρίσιμη διαδικασία της ψηφοφορίας, από την οποία υπερψηφίσθηκε η πρόταση του δημάρχου κ. Μανώλη Βουρνού με 14 ψήφους, ακολούθησε η πρόταση του κ. Πολύδωρου Λαμπρινούδη με 13 και της Χιακής Συμπολιτείας με 2 ψήφους, όπως και στην αρχική ανάρτησή μας είχαμε αναφέρει.

Έγινε, ωστόσο, πολλή συζήτηση για το πώς προέκυψε αυτό το αποτέλεσμα και ο astraparis.gr δέχθηκε παρατηρήσεις και σχόλια και μάλιστα επικριτικά ότι κάτι έκρυψε, ότι δεν είπε την αλήθεια, ότι δεν καταδίκασε την παρέμβαση Βουρνού κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίσαμε ότι αυτό ήταν το αποτέλεσμα που επισήμως ανακοινώθηκε και καταγράψαμε την καταγγελία του κ. Λαμπρινούδη, ο οποίος μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, δήλωσε ότι παραποιήθηκε η διαδικασία και αποχώρησε μαζί με τους συμβούλους της παράταξής του από την συνεδρίαση.


 

Τέσσερις τελικά οι διπλοψηφίσαντες!

Όχι δύο αλλά τέσσερις φαίνεται ότι είναι, τελικά, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Βουρνού που ενώ ψήφισαν την πρόταση του δημάρχου, ψήφισαν και στην συνέχεια και την απολύτως διακριτή και τεθείσα σε ξεχωριστή ψηφοφορία πρόταση του κ. Λαμπρινούδη!

Εκτός των κ.κ. Νεαμονίτη και Καρατζά, που δείχνει το βίντεο της ζωντανής σύνδεσης στην ιστοσελίδα του δήμου Χίου, από ένα άλλο βίντεο το οποίο ανήρτησε ο politischios.gr, φαίνεται ξεκάθαρα να ψηφίζουν την πρόταση του δημάρχου και οι κ.κ. Ζώας και Τσάκος, κάτι που στην αρχική μας ανάρτηση είχαμε επισημάνει ως πιθανόν ενδεχόμενο και το οποίο πλέον επιβεβαιώνεται.

Στο βίντεο και συγκεκριμένα στο ενός λεπτού απόσπασμα (από το 50ό δευτερόλεπτο και μετά), που αφορά την ψηφοφορία επί της πρότασης Βουρνού φαίνεται ξεκάθαρα να την ψηφίζουν οι κ.κ. Ζώας και Τσάκος, για τους οποίους – όπως συνέβη και με τους κ.κ. Νεαμονίτη και Καρατζά, ουδείς από το προεδρείο είπε το παραμικρό για την διπλοψηφία τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι προαναφερθέντες τέσσερις σύμβουλοι της παράταξης Βουρνού ψήφισαν στην τελική οι δύο ή στην πρώτη φάση και οι τέσσερις και την πρόταση Λαμπρινούδη, χωρίς ούτε καν να δηλώσουν ότι αναιρούν την προηγηθείσα θετική ψήφο τους στην πρόταση Βουρνού. Αν και βεβαίως, σύμφωνα με τον κανονισμό, ούτε αυτό μπορούν τυπικά να το πράξουν και μετρά η πρώτη ψήφος τους.

Με βάση, λοιπόν, αυτή την εξέλιξη κανονικά (τυπικά) οι ψήφοι που συγκέντρωσε η πρόταση Λαμπρινούδη περιορίζονται στις 11, ενώ εκείνης του κ. Βουρνού ανεβαίνουν στις 16.

Κατέβασαν το βίντεο από τον astraparis.gr, όχι όμως και την πληροφορία

video youtube

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018, ώρα 22:50

Πριν λίγη ώρα λάβαμε μήνυμα από την πλατφόρμα YouTube για καταγγελία δήθεν παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων από την ανάρτηση αποσπάσματος από βίντεο που είχε αναρτήσει την Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018, η ιστοσελίδα politischios.gr.

Ο astraparis.gr είχε κάνει ρητή αναφορά ότι το βίντεο, αυτό 13 και πλέον λεπτών, είχε αναρτηθεί από το politischios.gr και είχαμε πάρει τμήμα ενός λεπτού που έδειχνε την ψηφοφορία από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και στο οποίο φαινόταν ότι είχαν ψηφίσει την πρόταση του κ. Βουρνού και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ζώας και Τσάκος.

Ουδόλως δε ισχυρισθήκαμε ότι αυτό το βίντεο ήταν δικό μας, ούτε και τοποθετήσαμε σε αυτό το λογότυπό μας.

Ζητάμε συγγνώμη από τους αναγνώστες μας για την δυσκολία που πιθανόν να αντιμετώπισαν και που πλέον δεν έχουν την δυνατότητα να δουν το συγκεκριμένο βίντεο, όπως το είχαμε αναρτήσει για την πληροφόρησή τους, αφού το YouTube το κατέβασε.

Στην θέση του παραθέτουμε το λινκ, που παραπέμπει κατευθείαν στην πλατφόρμα του YouTube στο βίντεο του politischios.gr. Το επίμαχο σημείο της ψηφοφορίας είναι από το έκτο έως το έβδομο λεπτό του βίντεο.

Και η κατωτέρω φωτογραφία είναι από το ίδιο βίντεο

prosfiges_simv12

Στην φωτογραφία (πάνω) διακρίνονται στην άκρη αριστερά, στις πίσω θέσεις, οι κ.κ. Ζώας και Τσάκος να ψηφίζουν την πρόταση Βουρνού


 

Τι δείχνει το βίντεο από την συνεδρίαση

Όπως ίσως και άλλοι παρακολουθήσαμε εκ νέου από το βίντεο της ζωντανής σύνδεσης την διαδικασία της ψηφοφορίας και μάλιστα πριν φτάσουμε στο επίμαχο σημείο της καταμέτρησης των ψήφων έως και την αποχώρηση του κ. Λαμπρινούδη.

Παρατηρούμε δε εδώ την καινοφανή δήλωση του κ. Λαμπρινούδη, την οποία – άλλωστε – και χθες είχαμε επισημάνει, ότι θα αποχωρήσει από την συνεδρίαση αν δεν γίνει δεκτή η δική του εκ τεσσάρων σημείων πρόταση, η οποία διέφερε από εκείνην του κ. Βουρνού μόνον κατά το (επιπλέον) σημείο της τοποθέτησης μηχανημάτων του δήμου στο παρακείμενο της ΒΙΑΛ χωράφι, για να εμποδισθεί η μεταφορά των οικίσκων.

Ο κ. Λαμπρινούδης παρά το γεγονός ότι επανέλαβε την απειλή περί αποχώρησης, ουδέποτε το έπραξε, ακόμα και μετά από την πρόσκληση του προέδρου κ. Γιάννη Γεωργιάδη, που του είπε επί λέξει «αποχωρήστε» και μετά σιγή και πάλι ο πρόεδρος τον ρωτά «περιμένω, αποχωρείτε η μένετε»; Ακολούθησε – μετά από διάφορες παρεμβάσεις – και τρίτη πρόσκληση του κ. Γεωργιάδη προς τον κ. Λαμπρινούδη «ενημερώστε μας κ. Λαμπρινούδη τι θα κάνετε». Οπότε, ο τελευταίος κάνει μια κίνηση των χεριών του, σαν να λέει προχωρήστε.

prosfiges_simv9

Εικόνα από την πρώτη ψηφοφορία, όπου διακρίνεται ο κ. Νεαμονίτης να ψηφίζει την πρόταση του κ. Βουρνού και δίπλα το χέρι του κ. Καρατζά επίσης υψωμένο

prosfiges_simv8

Και η ψηφοφορία της πρότασης του κ. Λαμπρινούδη, όπου φαίνονται εμπρός δεξιά οι κ.κ. Νεαμονίτης και Καρατζάς να ξαναψηφίζουν!

Η καταγραφή των γεγονότων

Η συνέχεια, όπως καταγράφεται στο βίντεο και όπως ο καθένας μπορεί να την δει και να την κρίνει, δείχνει τα εξής:

1. Μπαίνει σε ψηφοφορία η πρόταση του κ. Βουρνού, την οποία και υπερψηφίζουν οι σύμβουλοι της παράταξής του, χωρίς να γίνει κάποια αναφορά ή διευκρίνιση από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο ή την γραμματεία ότι κάποιοι δεν την ψηφίζουν. Αντιθέτως, μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης λέει ποιοι ψηφίζουν και προσθέτει η πλειοψηφία, χωρίς να εξαιρέσει κάποιον σύμβουλο της παράταξης Βουρνού. Κι ακόμη, οι σύμβουλοι κ.κ. Παντελής Νεαμονίτης και Κωνσταντίνος Καρατζάς, που βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα», φαίνονται ξεκάθαρα να σηκώνουν τα χέρια τους και να ψηφίζουν την πρόταση του δημάρχου. Δεν υπάρχει εικόνα, τουλάχιστον από το βίντεο της ζωντανής σύνδεσης, για τους κ.κ. Γιώργο Ζώα και Γιώργο Τσάκο, που αργότερα ψήφισαν την πρόταση του κ. Λαμπρινούδη, αν δηλαδή κι αυτοί ειχαν προηγουμένως ψηφίσει και την πρόταση του κ. Βουρνού.

2. Ακολούθησε μετά από κάποιες αψιμαχίες μεταξύ του προέδρου και του κ. Λαμπρινούδη η ψηφοφορία για την πρόταση του τελευταίου. Η ψηφοφορία επανελήφθη τέσσερις φορές με την τελευταία φορά να γίνεται ονομαστική αναφορά από τον κ. Γεωργιάδη που είχε κατέβει από την έδρα και καταγραφή από την γραμματεία όσων ψήφιζαν την πρόταση του κ. Λαμπρινούδη. Η όλη διαδικασία κράτησε τέσσερα ολόκληρα λεπτά, αφού δεν προέκυπτε εξ αρχής σαφές αποτέλεσμα.

3. Στην διαδικασία αυτή και πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση (την τέταρτη φορά) φαίνεται ότι ψηφίζουν την πρόταση του κ. Λαμπρινούδη και οι κ.κ. Νεαμονίτης και Καρατζάς, οι οποίοι – ωστόσο – προηγουμένως είχαν ψηφίσει και την πρόταση του κ. Βουρνού. Από το προεδρείο ή τον επί της καταμέτρησης υπάλληλο ή οποιονδήποτε άλλον ουδέν αναφέρεται για την διπλοψηφία των κ.κ. Νεαμονίτη και Καρατζά, ουδείς τους επισημαίνει το λάθος τους ή τους ανακαλεί στην τάξη.

4. Ο κ. Βουρνούς, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας κι ενώ ο κ. Γεωργιάδης καταμετρά (τέταρτη και τελική καταμέτρηση) τις ψήφους των συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης, φαίνεται να καλεί τον κ. Καρατζά από τον οποίο – μαζί με τον κ. Νεαμονίτη ζητά να ψηφίσουν την πρότασή του, όπως – άλλωστε – είχαν πράξει αρχικά. Μετά δε την παρέμβαση αυτή οι κ.κ. Νεαμονίτης και Καρατζάς δεν ψηφίζουν την πρόταση του κ. Λαμπρινούδη.

5. Η διαδικασία της ψηφοφορίας επί της πρότασης του κ. Λαμπρινούδη ολοκληρώθηκε τέσσερα και πλέον λεπτά μετά την έναρξή της με την ανακοίνωση από το προεδρείο ότι συγκέντρωσε 13 ψήφους, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση εκ μέρους του κ. Λαμπρινούδη ή κάποιου άλλου, ενώ ακούγεται ο αντιπρόεδρος του σώματος κ. Βασίλης Μυριαγκός να λέει «έλα πάμε παρακάτω, άντε».

6. Κάποιοι νομίζουν ότι η διαδικασία έχει τελειώσει και ετοιμάζονται να σηκωθούν και να φύγουν, αλλά ακολουθεί η παρέμβαση του κ. Γεωργιάδη ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και θέτει σε ψηφοφορία την πρόταση της Χιακής Συμπολιτείας, η οποία λαμβάνει δύο ψήφους.

7. Ανακοινώνεται εν συνεχεία ο αριθμός των ψηφισάντων που ανήλθαν σε 29 με τον κ. Λαμπρινούδη να υποστηρίζει ότι ήταν 27, ενώ η γραμματεία αναφέρει σαφώς ότι στην ψηφοφορία παρευρίσκονταν 29 σύμβουλοι.

8. Στο σημείο αυτό, όταν ο κ. Λαμπρινούδης αντιλαμβάνεται ότι έχασε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (14 – 13) δηλώνει ότι αποχωρεί και καταγγέλλει προσπάθεια επηρεασμού συμβούλων, εννοώντας προφανώς την συζήτηση του κ. Βουρνού με τον κ. Καρατζά.

prosfiges_simv10

Ο επηρεασμός, η πρακτική και η αβλεψία του προεδρείου

Αυτή είναι η πλήρης καταγραφή των γεγονότων από την έναρξη των διαδικασιών της ψηφοφορίας έως το τέλος της, φαίνονται όλα στο βίντεο που ακολουθεί και ο καθένας μπορεί να τα επιβεβαιώσει και να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Καταγγέλθηκε ο δήμαρχος από τον κ. Λαμπρινούδη για επηρεασμό της ψήφου των συμβούλων του, κάτι το οποίο μπορεί να κριθεί ελεύθερα από τον καθένα σε πολιτικό επίπεδο. Στο σημείο αυτό πρέπει να παρατηρήσουμε ότι – όπως τουλάχιστον μας μεταφέρουν παλιοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες – τέτοιες «νουθεσίες» συνέβαιναν κατά κόρον και με προηγούμενους δημάρχους, μηδέ του κ. Λαμπρινούδη εξαιρουμένου, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις «άγαρμπων» συμπεριφορών εκ μέρους δημάρχων και μάλιστα δημοσίως κατά την συνεδρίαση.

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως και σε όλες τις ανάλογες, το θέμα κρίνεται πολιτικά με την διαφορά – στην παρούσα περίπτωση – ότι οι δύο σύμβουλοι, που είχαν ψηφίσει την πρόταση του κ. Βουρνού, επιχείρησαν αρχικά να ψηφίσουν και την πρόταση (δεύτερη) του κ. Λαμπρινούδη, κάτι που δεν προβλέπεται από τον κανονισμό, αφού επρόκειτο για δύο (τρεις μαζί με της Χιακής Συμπολιτείας) απολύτως διακριτές προτάσεις. Ενδεχομένως δε και να μην το είχαν αντιληφθεί ή να νόμιζαν ότι θα μπορούσαν επιλεκτικά να ψηφίσουν και το τέταρτο σημείο της πρότασης του κ. Λαμπρινούδη, που αφορούσε το κλείσιμο του δρόμου. Σε κάθε περίπτωση δεν είχαν το δικαίωμα να ψηφίσουν για δεύτερη φορά.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος ή η γραμματεία του δημοτικού συμβουλίου όφειλαν να τους απαγορεύσουν την συμμετοχή στην ψηφοφορία της δεύτερης πρότασης, κάτι που προφανώς εξ αβλεψίας δεν έπραξαν.

Σχόλια